zdravie
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Smrtiaci koronavírus si vyžiadal už viac ako 100 mŕtvych. Nemecko hlási prvý potvrdený prípad nákazy

PEKING / V dôsledku nového koronavírusu zomrelo v Číne už najmenej 106 ľudí. Medzi 25 úmrtiami, ktoré zaznamenali v utorok, je po prvý raz jedno aj z Pekingu, zvyšok je z provincie Chu-pej, odkiaľ sa vírus začal šíriť. Čínska národná zdravotná komisia v pondelok potvrdila 1 771 nových prípadov nákazy a celonárodný počet tak stúpol na 4 515. Z nich je 976 vo vážnom stave. Po zotavení z nemocnice prepustili celkovo 60 ľudí, uvádzajú čínske štátne médiá.

Okrem pevninskej Číny hlásia potvrdené prípady aj z Hongkongu, Macaa, Taiwanu, Thajska, Japonska, Južnej Kórey, Spojených štátov, Vietnamu, Singapuru, Malajzie, Nepálu, Francúzska, Austrálie, Srí Lanky a Kanady. Prvý prípad nákazy novým koronavírusom potvrdili už aj v Nemecku.

Americký konzulát v meste Wu-chan, epicentre nákazy, plánuje odtiaľ letecky previezť svojich diplomatov a ďalších Američanov. Evakuácie plánujú aj Japonsko, Francúzsko, Mongolsko a iné štáty. Severná Kórea a Mongolsko z preventívnych dôvodov uzavreli hranice s Čínou. Malajzia a Hongkong zase zakázali vstup na svoje územie návštevníkom z provincie Chu-pej.

Čínske úrady prijali mimoriadne opatrenia

Čínske úrady prijali mimoriadne opatrenia, aby zabránili šíreniu vírusu. Uzavreli mesto Wu-chan a tiež ďalších 16 okolitých miest v provincii Chu-pej, kde žije viac ako 50 miliónov ľudí. Iné mestá zase zrušili veľké podujatia a uzavreli pamiatky a turistické destinácie. Vláda v snahe udržať verejnosť doma a zabrániť tak šíreniu nákazy predĺžila do nedele voľno pri príležitosti Lunárneho nového roka.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

​Samospráva v Šanghaji dokonca sviatočné voľno predĺžila až do 9. februára. Čínske ministerstvo školstva odložilo do odvolania začiatok nového semestra vo všetkých verejných školách a univerzitách. Do odvolania tiež v Číne zakázali obchodovanie s divými zvieratami, keďže sa predpokladá, že sa vírus na ľudí preniesol práve zo zvierat. Vo Wu-chane stavajú pre pacientov nakazených vírusom dve nemocnice s 1 500 a 1 000 lôžkami. Prvú z nich by mali dokončiť už na budúci týždeň.

Smrtiaci koronavírus sa prenáša už počas inkubačnej doby

Nový koronavírus sa podľa tamojších odborníkov prenáša už počas inkubačnej lehoty, ktorá sa pohybuje od jedného do 14 dní, a predtým ako sa prejavia prvé príznaky. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok uviedla, že zatiaľ nie je známe, či je vírus nákazlivý predtým, ako sa objavia symptómy. Tými sú kašeľ, horúčka a pri závažných prípadoch dýchavičnosť a zápal pľúc.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices