Sassoli, Leyen, Michel
David Sassoli, Ursula von der Leyen a Charles Michel. PHOTO: © European Union-EP.

Najvyšší predstavitelia EÚ budú diskutovať o budúcnosti Únie a súčasných geopolitických výzvach

Predsedovia troch hlavných inštitúcií EÚ sa stretnú vo štvrtok vo Francúzsku, aby spoločne diskutovali o budúcnosti EÚ, ako aj súčasných geopolitických výzvach.

Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli, predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen sa stretnú v dome Jeana Monneta vo francúzskom Bazoches-sur-Guyonne. Toto miesto má symbolický význam pre históriu európskej integrácie.

Hovoriť budú nielen o budúcnosti Európskej únie, vrátane nadchádzajúcej Konferencie o budúcnosti Európy, ale aj geopolitických výzvach, klíme a digitálnej transformácii.

„Ocitli sme sa na novej ceste pre Európu. Vnútorné a vonkajšie výzvy, ktorým čelíme, nám všetkým pripomínajú, že Európska únia je viac než len trhovým a hospodárskym hráčom, ale predstavuje hodnoty, ktoré všetci zdieľame a obhajujeme. Pri našich úvahách netreba zabúdať na to, akými silnými môžeme byť, ak budeme konať spoločne,“ uviedol Sassoli.

Viac..  Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo

Predsedovia troch hlavných inštitúcií EÚ oficiálne ukončia stretnutie spoločným vyhlásením v bruselskom sídle Európskeho parlamentu, v piatok 31. januára o 11:00.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices