Testovací subjekt nemá až tak ďaleko ku štyridsiatke a vekovo je teda na ďaleko nad vekovým ohraničením hlavnej cieľovej skupiny siete TikTok.

 

To ale neznamená, že by ju nikto starší okrem tínedžerov nemohol alebo nemal používať. Dokonca sa občas nájde aj niekoľko tvorcov videí, ktorí sa za svoj „viackrížikový“ vek nehanbia. Prípadne natrafíte na rôzne druhy videí a výziev, kde vystupujú mladí spolu s rodičmi.

Jednoduchosť od začiatku

Celá platforma je postavená na čo najjednoduchšom používaní od prvej sekundy. Po prvom spustení sa hneď zapne prvé video s tipom, že posunom prsta hore sa zobrazí ďalšie video. Nemusíte byť ani zaregistrovaní.

Zároveň však nemôžete video označiť „srdiečkom“ alebo ho komentovať. Bez registrácie teda nefunguje algoritmus na učenie a navrhovanie videí, ktoré by sa vám mohli páčiť. Hlavne učenie je dôležité, no o tom neskôr.

Nainštaloval som si TikTok. Ako sociálna sieť pôsobí na tridsiatnika

TikTok Zdroj: Getty Images

Pristupujem k registrácii. Na výber je toho dosť. Okrem prihlásenia sa cez e-mail alebo telefónne číslo sa dá automaticky registrovať cez konto Facebooku, Googlu, Applu, Twittera alebo Instagramu. TikTok si potom vyžiada aj dátum narodenia. Zadal som pravdivý rok. Je možné, že ak by som o nejakých 15 rokov ubral, algoritmus by navrhoval trochu iné videá.

Mimochodom, možno pre niekoho bude praktickejšie si dať prvú ochutnávku TikToku cez webový prehliadač. Nie je to až také pohodlné ako na mobile a nedá sa tam prihlásiť a „lajkovať“. Ale zas sa dá ľahko prechádzať kategóriami.

undefined
undefined

Ale čo sa tam vlastne robí?

Znie to banálne, možno až trápne. Hlavne pre tých, ktorí sociálnym sieťam nevenujú veľa času a pozornosti. TikTok je o 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa