Airbus, ktorý je najväčším konkurentom amerického koncernu Boeing na trhu komerčných lietadiel, uviedol, že sa nemôže vyjadriť k podrobnostiam dohody so spomínanými úradmi. Britské noviny Financial Times však v pondelok informovali, že Airbus bude musieť zaplatiť viac ako tri miliardy eur za uzavretie vyšetrovania korupčných káuz.

„Airbus potvrdzuje, že v zásade dosiahol dohodu s francúzskym finančným úradom PNF, britským úradom pre vážne podvody (SFO) a úradmi v USA,“ uviedol vo vyhlásení francúzsko-nemecký koncern. Dodal, že dosiahol dohody o uzatvorení vyšetrovania obvinení z úplatkárstva a korupcie, ako aj s americkým úradom pre reguláciu obchodovania so zbraňami. Tieto dohody však musia ešte schváliť francúzske a britské súdy a americký súd a príslušný regulačný úrad.

Airbus už prepustil viac ako 100 ľudí pre porušenie etiky a predpisov v dôsledku vlastného vyšetrovania nezrovnalostí, najmä pokiaľ ide o provízie pri niektorých transakciách, ktoré uskutočnila jeho jednotka stratégie a marketingu.

Vyšetrovanie v Británii a vo Francúzsku sa začalo potom, ako spoločnosť Airbus sama upozornila regulačné úrady na nepresné vyhlásenia o platbách obchodným zástupcom, ktoré poskytla britskej agentúre pre financovanie exportných úverov. Briti začali svoje vyšetrovanie v auguste 2016, o sedem mesiacov ju nasledovali Francúzi.

V centre prípadu bol zhruba desať rokov starý systém agentov alebo sprostredkovateľov tretích strán vedený už teraz rozpusteným oddelením, ktoré na vrchole svojej aktivity malo 250 ľudí v rôznych častiach sveta. Aj v Nemecku prebieha vyšetrovanie spoločnosti Airbus pre potenciálne zneužitie klientskych dokumentov.