Main Content

KOMENTÁR: Robko, dobre ši zrobil!

utorok, 28. január 2020 12:05 | Autor: Timotej Gašper

Róbert Boženík
Róbert Boženík | zdroj: Instagram

Róbert Boženík sa v pondelok stal oficiálne hráčom Feyenoordu Rotterdam a z azda každého hľadiska je úplne na mieste konštatovať len jedno - Robko, dobre ši zrobil!  

Komentár Timoteja Gašpera

Príspevok o veľkom prestupe slovenského reprezentanta začínam zámerne legendárnou frázou Marcela Merčiaka, ktorá v pôvodnom znení velebila Stana Šestáka po góle do siete Česka. V onom momente sa Šesták v možno najdôležitejšom momente reprezentačnej kariéry musel v zlomku sekúnd rozhodnúť, či bude v šestnástke hľadať spoluhráča, alebo to skúsi na vlastnú päsť. Jemu to vtedy vyšlo. Teraz bol v podobnej situácii aj mladý Robo Boženík. Ešte v decembri 2019 sa totiž začali množiť správy, podľa ktorých je Robo zimným terčom pre kluby ako FC Janov či CSKA Moskva. Základom prrestupových špekulácií bola reprezentačná forma v národnom tíme, kde v 5 zápasoch pridal 4 góly.

Vzhľadom na Robov potenciál, kvality a už nazbierané skúsenosti nebolo na záujme o jeho služby nič neprirodzené. Benzín do ohňa prestupového tlaku prilial najmä fakt, že krátko po zverejnení prestupových špekulácií sa Róbert rozhodol načať spoluprácu s agentom Martinom Petrášom, čím podľa vyjadrenia majiteľa MŠK Žilina, Jozefa Antošíka, porušil ich vzájomnú dohodu respektíve hráčsku zmluvu. Antošík vo svojom otvorenom vyjadrení z decembra tiež prirovnal zrazy slovenskej reprezentácie k „vymývaniu mozgov“ a varoval mladého Boženíka pred silným vplyvom agentúr a hráčskych manažérov. 

Róbert Boženík
Róbert Boženík | zdroj: TASR

Pre 20-ročného Boženíka sa tým začalo prestupové šialenstvo, keďže o veľkej veci sa musel rozhodnúť v priebehu krátkeho obdobia. Ponuky sa hrnuli, tlak narastal, médiá denne prichádzali s novými špekuláciami, no do posledných dní nebolo nič oficiálne a slovenský reprezentant tak odletel so žilinským celkom na sústredenie do Spojených arabských emirátov. "Robo s nami odletel aj na sústredenie do Emirátov, v piatok došlo k definitívnej dohode klubov, a tak mohol odcestovať do Feyenoordu na lekársku prehliadku, ktorá bola, samozrejme, pozitívna. Následne ešte pricestoval domov do Žiliny kvôli detailom a v pondelok sa stal už definitívne hráčom Feyenoordu, keď s ním podpísal zmluvu,“ okomentoval náhly spád situácie a 5 miliónový prestup športový manažér MŠK a viceprezident SFZ, Karol Belaník

Nielen K.Belaník, ale a J.Antošík vyjadrili skrz klubový web povzbudivé a ďakovné slová, čo len potvrdzuje, že klub aj hráč sa koniec koncov rozišli v dobrom, čo môže byť pre mentalitu mladého útočníka veľmi dôležitým faktorom. Robo sa teda týždne rozhodoval, snažil sa zvoliť ten najsprávnejší krok, keďže v stávke bola dá sa povedať jeho kariéra. Rodák z Terchovej sa teda nedal úplne zlanáriť na ponuku, v ktorej by finančná stránka prekrývala tu kvalitatívnu. Holandský futbal je pre mladého hráča azda najlepšou možnosťou, keďže je ofenzívny, technický a kluby si špeciálne potrpia na prácu s mladými hviezdičkami. Božo sa teda podobne ako Stano Šesták otočil k situácii zoči-voči a všetko nasvedčuje tomu, že to vyjde aj jemu. 

Unáhlené veľké prestupové kroky už zhodili nejednu mladú hviezdu svetového futbalu, čo sa ešte pred pár týždňami spájalo aj s menom Roba Boženíka. Objav reprezentačnej jesene však zvolil perfektný krok, ktorý spája veľký európsky futbal s opatrným zaobchádzaním s kariérami mladých nadaných hráčov. Boženík možno pred odchodom do zahraničia neprerástol respektíve neovládol domácu súťaž, no na túto úvahu sa treba pozrieť z uhla, že primárne nezáleží, čo mohol resp. mal dať Robo Fortuna Lige, ale čo môže dať Feyenoord Robovi. Prestup slovenského hráča do zvučného klubu je vždy príjemnou správou pre celý národ, no treba hlavne dúfať, že reprezentačná strelecká nádej si v novom pôsobisku rýchlo nájde hernú aj mentálnu pohodu.

Vizitka Feyenoord Rotterdam

Celý názov: Feyenoord Rotterdam

Vznik: 1908

Tréner: Dick Advocaat

Úspechy: 15x majster Holandska, 13x holandský Pohár, 4x holandský Superpohár, 2x pohár UEFA, 1x Pohár víťazov pohárov

Najväčšie hviezdy: Steven Brghuis, Rick Karsdorp, Nicolai Jorgensen, Leroy Fer, 

Pozícia v tabuľke: 3.miesto (10 bodov strata na vedúci Ajax)