Televízna relácia Autosalón sa v premiére vysiela každú nedeľu na STV1 o 9:40
s reprízami v utorok o 17:30 na STV2, v stredu o 5:30 na STV1 a v sobotu o 10:50 na STV2
Hyundai Kona
 
 
Aktuálna súťažná otázka
 
Môže mať Nissan X Trail len so spaľovacím motorom pohon všetkých kolies?
 
A: Áno

B: Nie

 
 
 

ŠKODA AUTO si v roku 2020 pripomína 125 rokov od svojho vzniku

Novinky

28.1.2020

Pre spoločnosť ŠKODA AUTO je rok 2020 plný jubileí: pripomína si 125 rokov od svojho vzniku, 115 rokov od zahájenia výroby osobných automobilov v Mladej Boleslavi a rad výročí pre značku dôležitých modelov.

„ŠKODA AUTO patrí medzi automobilky s najdlhšou tradíciou kontinuálnej výroby dopravných prostriedkov na svete. Na začiatku úspechu našej automobilky stála odvaha, nadšenie a dômyselnosť zakladateľov Václava Laurina a Václava Klementa. Pre nás je ich odkaz veľkým záväzkom, aby sme spoločnosť ŠKODA AUTO doviedli do rovnako prosperujúcej budúcnosti. Prostredníctvom Stratégie 2025 transformujeme našu automobilku na Simply Clever spoločnosť, ponúkajúcu najlepšie riešenia mobility," uviedol Bernhard Maier, predseda predstavenstva ŠKODA AUTO.

 

Aj v jubilejnom roku 2020 bude spoločnosť pokračovať v ceste k elektrickej mobilite - v prvej polovici roka predstaví sériovú podobu modelu VISION iV, čím napíše úplne novú kapitolu svojej histórie: pôjde o prvé vozidlo značky ŠKODA na špeciálnej podvozkovej platforme pre elektromobily MEB. V rámci aktuálnej produktovej ofenzívy uvedie automobilka v rozmedzí rokov 2019-2022 30 nových modelov, z ktorých 10 bude mať pohon čiastočne či plno na elektrickú energiu.

 

Základy dnešných úspechov automobilky položili v decembri 1895 Václav Laurin a Václav Klement. V Mladej Boleslavi začali s opravami a výrobou bicyklov. Spoločnosť nazvaná po zakladateľoch Laurin & Klement čoskoro ponúkala pestrý sortiment desiatok prevedení bicyklov aj trojkoliek. V roku 1899 pribudla výroba motocyklov, úspešne exportovaných aj na najnáročnejšie trhy, vrátane Nemecka. Napríklad vo Veľkej Británii je česká značka prítomná už 120 rokov.

 

Už v roku 1905, teda pred 115 rokmi, debutoval prvý automobil Laurin & Klement Voiturette A, kvalitné a funkčné vozidlo s vynikajúcim pomerom cena/výkon. Čoskoro nasledoval celý rad ďalších modelov prakticky všetkých kategórií, vrátane športových či úžitkových verzií. Vtedy vznikli základy dnešného globálneho úspechu, ktorý vozidlá ŠKODA slávia na viac ako 100 trhoch s ročným odbytom 1,24 milióna automobilov.

 

Ďalší rozvoj automobilky priniesla v roku 1925 (pred 95 rokmi) spoločnosti Laurin & Klement fúzia s plzenským priemyselným koncernom ŠKODA, od tohto času zdobí vozidlá z Mladej Boleslavi nezameniteľné logo s okrídleným šípom.

 

125 rokov od položenia svojich základov si ŠKODA AUTO bude v priebehu celého roka 2020 pripomínať radom aktivít pre svojich zamestnancov, fanúšikov značky aj priaznivcov motorizmu. Historické vozidlá sa tak objavia na akciách na kľúčových trhoch v Číne či Indii, jedným z vrcholov bude mimoriadny koncert slávnej Českej filharmónie. Popritom pripravila ŠKODA AUTO aj rozsiahlu marketingovú a komunikačnú kampaň pod heslom „Driving inventiveness since 1895“, ktorá využije sociálne siete aj firemné stránky ŠKODA Storyboard.

 

Rok 2020 sa ponesie aj v znamení jubileí ďalších významných vozidiel z histórie automobilky ŠKODA. 85 rokov uplynie od chvíle, kedy sa verejnosti v roku 1935 predstavil fascinujúci model ŠKODA 935 Dynamic s karosériou prúdnicových tvarov. Pred 60 rokmi, v septembri 1960, mala na strojárenskom veľtrhu v Brne premiéru praktická ŠKODA OCTAVIA COMBI, v roku 1970 debutovalo elegantné 2+2 miestne kupé ŠKODA 110 R. Dvadsať rokov uplynulo od premiéry prvej generácie kombi ŠKODA FABIA, z mimoriadne úspešného pôsobenia značky ŠKODA na poli motoristického športu je dobré spomenúť napríklad 70 rokov od chvíle, kedy sa v roku 1950 postavila na  štart slávnych pretekov 24 hodín Le Mans továrenská posádka s vozidlom ŠKODA Sport.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© 4TV, s.r.o. 2010, Všetky práva vyhradené!
Akékoľvek kopírovanie a rozširovanie textov a fotografií, alebo ich častí je povolené len s písomným súhlasom prevádzkovateľa.

Webhosting a registrácia domén