utorok 28. januára 2020

Aktuálne: Deň ochrany osobných údajov

V utorok 28. januára si vo viacerých krajinách pripomíname Deň ochrany osobných údajov. Zámerom je zvýšiť informovanosť a propagovať osvedčené postupy pri zaobchádzaní s osobnými údajmi.

Odborník na ochranu súkromia Barry Cook považuje túto výročnú udalosť za základnú súčasť nového digitálneho sveta a za oslavu, ktorú by mali oslavovať podniky aj spotrebitelia: „Množstvo údajov, ktoré sa vo svete vytvárajú každý deň, je neuveriteľné. Každých 24 hodín vzniká vyše 2,5 bilióna ukladateľných informácií - a ich tempo a hodnota sa budú s rastom automatizácie a digitalizovaných technológií iba zvyšovať.“

Aj keď to nemusíme vedieť ihneď oceniť, osobné informácie sa v globálnej ekonomike stali hlavnou komoditou. Poskytujú prehľad o našom každodennom živote a organizácie ich môžu použiť na cielenú reklamu aj na určenie budúceho správania spotrebiteľov. Dôležité je tak zabezpečiť ich dostatočnú ochranu ako aj ochranu pred možným zneužitím.

Kľúčové dátumy, napríklad Deň ochrany osobných údajov, sú dôležité pre podniky aj spotrebiteľov. Pre prvých poskytujú príležitosť zamyslieť sa nad operačnými postupmi, zatiaľčo druhých upozorňujú na význam osobných informácií v dnešnom svete.