Aktuálne 28. január 2020

Lemikon opäť žaluje Tipos o 33 miliónov eur

TASR
TASR
Kauzu opätovne pripomenulo video s Trnkom a Počiatkom v závere minulého roka.
Kauzu opätovne pripomenulo video s Trnkom a Počiatkom v závere minulého roka.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Lemikon opäť žaluje Tipos o 33 miliónov eur
Príslušníci NAKA vstupujú do budovy štátnej lotériovej spoločnosti Tipos. Bratislava, 26. novembra 2019. Foto - TASR/Michal Svítok

Schránková spoločnosť Lemikon opäť žaluje národnú lotériovú spoločnosť Tipos o 33 miliónov eur. Súdny spor sa vďaka podaniu mimoriadneho opravného prostriedku, tzv. dovolania, ocitol na Krajskom súde v Bratislave. Informuje o tom denník Pravda.

"Lemikon Limited sa dovolaním domáha zmeny rozsudku a to tak, že žiada, aby bola spoločnosť Tipos zaviazaná na úhradu sumy vo výške 33.302.785,60 eura spolu s príslušenstvom a trovami konania,“ povedal pre denník hovorca spoločnosti Rastislav Čépe.

Podľa Tiposu vykonáva prvotné právne úkony v súvislosti s dovolaním bratislavský Krajský súd, spis potom poputuje na Najvyšší súd SR. O kauze bude rozhodovať senát, ktorého členovia o nej v minulosti ešte nerozhodovali.

Ak Lemikon na Najvyššom súde uspeje, Tipos bude musieť uhradiť vymáhanú sumu. Výsledkom by podľa Čépeho bolo ďalšie pokračovanie súdov. Spoločnosť Tipos by sa "voči uloženej povinnosti bránila a uplatňovala by si dostupné prostriedky právnej ochrany," povedal. Dodal, že z časového hľadiska by tak došlo k oddialeniu uzatvorenia celého sporu.

Spor sa na slovenských súdoch objavil okolo roku 2000. Najvyšší súd v roku 2008 rozhodol v prospech Lemikonu a vtedajší minister financií Ján Počiatek (Smer-SD) sa rozhodol spor urovnať dohodou o vyplatení 2 miliárd korún (66,39 miliónov eur). Štát uhradil prvú splátku 483 miliónov korún (16 miliónov eur).

Tipos sa následne niekoľko rokov snažil kauzu zvrátiť a pripúšťal, že si bude späť nárokovať vyplatených 16 miliónov eur. Vlani v auguste napokon uspel na Najvyššom súde, ktorý žalobu voči Tiposu zamietol.

Kauzu opäť pripomenulo video v závere minulého roka. Počiatek v ňom žiadal vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku o podporu pre jeho kroky týkajúce sa Tiposu.

Pred necelými dvoma týždňami zadržala Trnku polícia, ktorý pobudol jeden deň vo vyšetrovacej väzbe. "Na margo medializovanej nahrávky ohľadne rozhovoru Trnku a Počiatka v súvislosti s kauzou Lemikon je možné podľa prokuratúry hovoriť o existencii podozrenia z možného spáchania rôznej ekonomickej trestnej činnosti. Bude preto potrebné zo strany polície preveriť ekonomické vzťahy a ich účel v danej veci a v prípade zistenia relevantných skutočností vyvodiť zodpovedajúce právne kroky,“ povedala pre Pravdu hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia