Máme športovať vonku, keď je zima?

Fyzickú činnosť odborníci odporúčajú prevádzkovať po celý rok. "Zima pohybu nebráni," zdôrazňuje športový lekár a horský vodca Hugues Chardonnet. V zimnom období je však potrebné riadiť sa niekoľkými pravidlami, píše francúzsky týždenník L'Express.

28.01.2020 07:57
hory, kopce, zima, sneh, dovolenka, rodina,... Foto:
debata (6)

V zime sa nemá príliš rýchlo dýchať. Športoví koučovia a ďalší profesionáli sa však vyslovujú pre pravidelnú fyzickú aktivitu po celý rok. Ako tieto dve odporúčania spojiť? Je rozumné prevádzkovať vonku šport, keď je pod nulou?

Keď sú svaly v činnosti, produkujú veľa tepla, a preto je príjemnejšie vyvíjať aktivitu na čerstvom vzduchu. „Nič nebráni tomu, aby sme v zime vonku športovali,“ hovorí expert na čínsku medicínu Gaëtan Olivier.

„V čínskej medicíne je každý extrém zlý,“ zdôrazňuje. „Keď sa však dobre vybavíme, nie je dôvod na to, aby nám športovanie vonku uškodilo.“ Či už v zime beháme, lyžujeme alebo jazdíme na bicykli, je nevyhnutné správne sa obliecť. „Ľudia si myslia, že teplota tela je stála, ale to nie je pravda. Jadro má stále tú istú teplotu, ale škrupina, ktorú tvorí koža a končatiny, má rôznu teplotu,“ vysvetľuje Hugues Chardonnet. „Tepelná sonda, ktorá umožňuje regulovať našu teplotu, aby orgány dobre pracovali, leží v mozgu. Hlava a oči spôsobujú najvyššiu stratu tepla,“ upresňuje.

„Bolo to v Montreale počas najchladnejšej zimy storočia. Behala som, aj keď bolo vonku mínus 15 až mínus 25 stupňov. Jedného dňa bolo obzvlášť chladno. Po desiatich minútach behu na tvrdom snehu ma začali páliť oči,“ hovorí Pauline. Cez teplé oblečenie, rukavice, teplé topánky a šál nedokázala chrániť svoje oči pred suchým a ľadovým vzduchom. „Náš organizmus nevie sám vyrábať teplo. Jediné, čo umožňuje zahriať telo, je pohyb. A keď to nestačí, je potrebné sa dobre obliecť,“ uvádza Hugues Chardonnet.

„Niektorým ľuďom vyhovuje športovať v zime vonku. Zima je pre telo traumou, a spaľuje teda viac kalórií, aby sa zahrialo. Pre tých, ktorí chcú schudnúť, to môže byť zaujímavé, ale len za podmienky, že sú vhodne oblečení a že to robia len príležitostne,“ konštatuje Sébastien Assohou, tréner v agentúre Just Coaching.

Zima tiež urýchľuje činnosť srdca. To je pri športovaní dobrá vec, pokiaľ však nemáme srdcové ochorenia. Sébastien Assohou ale varuje: „V zime nikdy športovanie nepreháňajte!“

„Kalórie sú energia,“ pripomína Gaëtan Olivier. „Ak stratíme príliš energie v zime, nezostane nám na jar. Vtedy môžeme pozorovať častejší výskyt zápalu šliach,“ dodáva.

„Telo, s ktorým sme v zime zle zaobchádzali, je oslabené. Práve z toho dôvodu je potrebné pri zimnom športovaní vonku dávať pozor na jeho zahrievanie. Zahrievanie umožňuje uvádzať šľachy, väzy a svaly do funkčnej teploty,“ hovorí Hugues Chardonnet.

Zároveň je potrebné vzdať sa vytrvalostného športu, pretože zima môže mať veľmi negatívny dopad na fungovanie pľúc. „Výkon pľúc je objem vzduchu, ktorý obieha v prieduškách,“ vysvetľuje Hugues Chardonnet. Ak vyvíjame fyzickú aktivitu, je tento objem neuveriteľný. V chlade sa priedušky už nedokážu zahrievať. Musia zostať teplé a vlhké, a ak to tak nie je, dochádza k zápalu, ktorý spôsobuje astmu. „Na to si musia dávať pozor všetci športovci. Keď je chladný a suchý vzduch, je potrebné zmierniť intenzitu výkonu,“ dodáva Chardonnet.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #šport #mráz #zima #aktivity