Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Koľko je štátna prémia na stavebnom sporení v roku 2020?

Sporenie, šetriť, dôchodok
Štátna prémia na stavebnom sporení. Zdroj: Thinkstock
28. januára 2020 Zdroj Podnikam.sk Tlačiť

V minulosti bolo stavebné sporenie veľmi obľúbené a pri zaobstaraní bývania pomohlo nejednej rodine. Jeho atraktivita však rastie aj v súčasnosti. Jedným z lákadiel je aj možnosť získania štátnej prémie. Aké podmienky musíte splniť a k akým zmenám došlo v roku 2020 sa dočítate v nasledujúcom článku. 

Prémia k stavebnému sporeniu

Rok 2019 bol rokom zmien, hlavne v oblasti stavebného sporenia. Udialo sa ich pomerne veľa. Došlo k zrušeniu priateľských sporiteľov, výška štátnej prémie bola obmedzená na základe obdobia vkladu a nastalo jej zníženie z 5 na 2,5 percenta. Nárok na štátnu prémiu sa tiež naviazal na príjem sporiteľa. Rok 2020 sa bude niesť v znamení stability. Neočakávajte teda v oblasti prémie na stavebnom sporení žiadne zmeny. Jej výška zostáva aj naďalej 2,5 percenta. Hovoríme o sume vypočítanej z výšky ročných vkladov, ktorej maximálna hodnota je 70 eur.

Nespoliehajte sa však na to, že na plnú výšku štátnej prémie máte nárok automaticky. Musíte dodržať niekoľko pravidiel. Výška vkladov musí byť minimálne 2800 eur ročne a sporiť by ste mali začať už v januári. Ak sa totiž rozhodnete pre stavebné sporenie napr. v júni, budete mať nárok len na polovičnú výšku štátnej prémie. Získanie prémie na stavebnom sporení má aj mzdové obmedzenia, na strane sporiteľa. Štátnu prémiu nezískate je váš priemerný mesačný príjem vyšší ako 1,3 násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Priemerná mesačná mzda za posledný kvartál roku 2019 ešte nie je známa, no vaše príjmy by nemali presiahnuť hranicu zhruba 1400 eur.

Význam stavebného sporenia

Hovoríme o produkte stavebných sporiteľní. Ak má splniť svoj účel a priniesť do rodiny potrebné finančné prostriedky, musí byť zmluva dobre prepracovaná a prispôsobená potrebám aj možnostiam zákazníka ako individuálneho prípadu. V každom prípade je výrazným pozitívom dobre nadstavená úroková sadzba. Podmienky v sporiteľni si však pravidelne kontrolujte. To, čo platilo pred dvomi rokmi, nemusí byť aktuálne aj v súčasnosti. To, že ide o stavebné sporenie ešte neznamená, že nasporené finančné prostriedky musia byť použité len na stavebné účely. Možností máte viac. Môžete si kúpiť auto alebo podporovať deti v období štúdia. Avšak pozor, štátna prémia sa na iné, ako stavebné účely, nevzťahuje. Ak pri zmluvách uzatvorených po 1.1.2019 nevydokladujete jej použitie na stavebný účel, sporiteľňa musí prémiu vrátiť štátu. Úrokové zhodnotenie sporenia ale nestrácate.

Prostredníctvom stavebného sporenia viete pomôcť aj svojim deťom a zabezpečiť im financie do budúcnosti, prípadne pomôcť pri získaní hypotéky na stavbu domu či kúpu bytu a podobne. V takomto prípade nebude váš príjem, ako zákonného zástupcu, prehodnocovaný. Využiť môžete aj doplnkové produkty, ako napr. poistenie rodiča alebo zákonného zástupcu v prípade smrti, poistenie dieťaťa v prípade úrazu a trvalých následkov. Benefitom je aj zhodnotenie vkladov v prospech sporiteľa.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Témy

rok 2020štátna prémiastavebné sporenie

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Legislatívne zmeny

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X