SpaceX plánuje prvý let rakety Crew Dragon so živou posádkou. Toto sú astronauti, ktorí poletia na vesmírnu stanicu

Pred odletom prechádzajú intenzívnym tréningom a cvičeniami. Jedná sa o prvých ľudí, ktorí poletia na komerčne vyrobenej rakete

Astronauti
Zdroj: SpaceX.com

Spoločnosť SpaceX plánuje na jar poslať do vesmíru ich prvých astronautov. Jedná sa o dvojicu Bob Behnken a Doug Hurley. Poletia na rakete Crew Dragon a bude sa jednať o prvý let americkej rakety od roku 2011, kedy NASA ukončila program vesmírnych raketoplánov.

Let dvojice astronautov znamená novú éru pre americké vesmírne letectvo, nakoľko sa už nebudú musieť spoliehať na ruské rakety. Taktiež sa jedná o prvýkrát, kedy astronauti poletia na komerčne vyrobenej rakete.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„Bob a ja sme mali veľké šťastie v tom, že nás vybrali spolu. Čím viac sa blížime k dátumu odletu, tým sú veci hektickejšie. Trávili sme veľa času v Kalifornii, pretože na rakete bolo množstvo roboty,“ povedal Doug Hurley.

Tím spoločnosti SpaceX kontroluje núdzové procedúry a posádka prechádza intenzívnym školením. Astronauti si vyskúšali aj najnovší typ skafandra, vyrobený spoločnosťou a stretli sa tiež s Elonom Muskom.

„Ľudia si myslia, že cesta do vesmíru je niečo vznešené, no v skutočnosti je to ako nevydarený kempovací výlet,“ vysvetľuje Doug Hurley.

Plán letu

Astronautov prevezie raketa na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Ide o druhý testovací let s názvom Demo-2, ktorý je predbežne naplánovaný na apríl, máj alebo jún. So spoločnosťou SpaceX úzko spolupracovali od roku 2015, čiže sú viac než pripravení ovládať raketu. Ich výcvik sa skladá nie len z intenzívnych fyzických cvičení, ale aj nácvikom štartovacieho dňa.

„S Dougom sme strávili spolu veľa času. Videl som jeho správanie na mojej svadbe, videl som, ako sa správa a videl som, ako sa vysporiadal s najhorším dňom v našej kariére. Viem predvídať jeho reakcie a on vie predvídať tie moje,“ vyjadril sa Bob Behnken.

Viacero astronautov, ktorí sú v programe komerčných letov radilo spoločnostiam ako Boeing, či SpaceX, ako navrhnúť obrazovky, či spínače. Astronautka Suni Williamsová dokonca varovala Boeing aj SpaceX, že ich obrazovky zobrazujú astronautom málo informácií. Podľa nich je automatizácia dobrá vec, no astronaut by si mal vedieť skontrolovať, aké veci sa momentálne v rakete dejú.

Dvojica astronautov sa na svoj pripravovaný let teší. Jedným z cvičení, ktoré musia dokonale ovládať je núdzový únik zo štartovacej dráhy, v prípade nebezpečia pred samotným štartom. Obaja nasadnú do kovového koša a spustia sa na zem, kde ich vyzdvihne obrnené vozidlo. Veria ale, že si novú raketu bezpečne otestujú a nevedia sa dočkať príchodu na vesmírnu stanicu.

„Keď ste tam hore a pozriete sa na Zem…Neverím, že existuje niekto, koho ten pohľad nezmení,“ vyjadril sa Bob Behnken.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre