Štvrtok, 28. marec 2024

Šporar aj Boženík odišli, no u fanúšikov zostane len jeden

SITA/Ivan Kopčáni

Andraž Šporar aj Robert Boženík sa dočkali. Po výbornom roku 2019 využili prvý mesiac toho nového a prvé otvorené prestupové okno na odchod do nových klubov.

Šporar je už hráčom Sportingu Lisabon (len o týždeň nestihol nášho Gaba na štadióne v derby s Benficou), Robert Boženík počas ostatného víkendu upútal Dicka Advocaata v Rotterdame a bude nosiť červeno-biely dres Feyenoordu.

Podoba nie náhodná

Dvaja najsledovanejší hráči Fortuna ligy minulého roka si záujem cudzích klubov zaslúžili najmä strelenými gólmi. Šporar ťahal Slovan k titulu a solídnemu predstaveniu v Európskej lige. Boženík v mladom veku ako kométa vyletel na hrot útoku národného tímu a vystrieľal si miesto v základnej jedenástke Pavla Hapala.

U oboch sa o prestupoch podobne veľa hovorilo. Možno aj najviac za posledné roky. Šporar sa mal stať najdrahším hráčom, ktorého predali zo slovenskej ligy, Boženíkova decembrová anabáza s majiteľom Žiliny zaskočila futbalovú verejnosť.

Nie nepodobné sú aj ich prestupové destinácie. Portugalská aj Holandská liga patria do druhého sledu Európskych líg, hoci v nich hrajú slávne kluby, úroveň najlepšej päťky (Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A, Ligue 1) nedosahujú. Majú však solídny kredit a ich zástupcovia zastupujú v európskej konfrontácii veľmi slušne.

Talentovaných forwardov sme na konci minulého roka sledovali najviac. Útočníci sú najatraktívnejšou futbalovou komoditou, nečudo.

Rozdiel v peniazoch

Doterajší rekord pri prestupoch hráčov von zo Slovenska držal podľa dostupných informácií László Bénes, za ktorého Žilina dostala od Nemcov päť a pol milióna Euríčiek. Prví traja v rebríčku platnom na konci roka 2019 boli futbaloví Žilinčania. Bénes, Hancko (4 mil.), Hubočan (3,8 mil.) Dnes je medzi troma najdrahšími už len László v Monchengladbachu.

Andraž Šporar za sedem miliónov je prvý a Robert Boženík za štyri a pol tretí. Slovinský reprezentant je starší, overenejší aj ako líder klubu v skupine Euroligy a vlani bol strelecky potentnejší. Boženík zas mladší, s možno väčším potenciálom a určite dôkazom, že zvláda tlak aj na najvyššej úrovni v reprezentačnom drese.

Rozdiel bude celkom určite aj v tom, ako kluby peniaze za predaj použijú. Ak nezídu zo svojich zabehaných koľají, Slovan najmenej polovicu prachov posunie mladšiemu Weissovi, na naše pomery drahšiemu legionárovi (Šporar prišiel za dva milióny) a možno aj Stochovi alebo Škrtelovi. Aby slovenskí úspešní veteráni dokopali kariéru na Tehelnom poli, prilákali fanúšikov na nový štadión a pokúsili sa v lete dostať Slovan do Ligy majstrov.

Žilina za tie peniaze vychová troch, možno piatich nových Boženíkov, Bénesov, Hanckov, Vavrov, Škriniarov, a tak ďalej, a tak podobne.

Obidva prístupy sú úplne legitímne a ak sa podrí ich naplniť, nikto nebude môcť povedať ani mäkké F.

Najväčší rozdiel u fanúšikov

Najväčší rozdiel ale bude v tom, ako zostanú Šporar s Boženíkom zapísaní u fanúšikov na Slovensku.

Na Andraža Šporara budú fanúšikovia spomínať len chvíľu. Mesiac, dva budeme sledovať po očku zápasy Sportingu, GBS prinesú správu o prvom góle v novom klube a skôr, ako si dáme prvý hamburger v lete na záhrade, zostane len príjemnou spomienkou na čas strávený na hrote belasého útoku. Slovanisti budú nostalgickú slzičku potláčať o pár mesiacov dlhšie.

Robert Boženík z našich životov tak skoro nezmizne. V správach sa dozvieme o každom zápase Feyenoordu, do ktorého nastúpi. Nielen góly a prihrávky, dozvieme sa aj minúty a sekundy, ktoré strávi na ihrisku v Holandsku. Na reprezentačných zrazoch jeho kredit stúpne automaticky, prichádza predsa zo slávneho klubu a nie zo Žiliny. Verme, že ho schopnosť strieľať góly za Slovensko neopustí ani v krajine drevákov, syru a veterných mlynov.

Šporar slovenskú súťaž obohatil, ako dávno nikto nie. Bodaj by pribúdalo podobných prestupov kvalitných hráčov, ktorých navyše po dvoch rokoch investovaujúci klub rovnako pekne speňažil.

Boženík u nás vyrástol, naučil sa hrať futbal a posunul sa zaslúžene ďalej. Bodaj by nás pri návratoch do najdôležitejšieho dresu tešil tak, ako v minulom roku začal. Ak nie viac.

TakUrčitee SMS
Keď ste sa dočítali až sem, mám jednu prosbu. Po ôsmich rokoch poctivej práce nebudem chodiť okolo vriacej kaše a na bránu vypálim z ťažkého uhla: Uchádzame sa o symbolický príspevok od toho najvernejšieho – nášho fanúšika. Takurčitee teraz môžete podporiť cez jednoduchú SMS na číslo 8866. Na oplátku viem sľúbiť, že v neobjektivite nepoľavíme a budeme písať najlepšie ako vieme aj ďalej. Budeme prinášať ďalší športovo-zábavný obsah, ktorý oceňujete už vyše sedem rokov. Aj vďaka vám bude naša forma ďalej stúpať. Stačí poslať SMS v tvare: TAKURCITEE na číslo 8866 a podporiť nás sumou 2 Euríčka, ktorú zaplatíte v najbližšej faktúre svojho mobilného operátora. Za kolektív pisálkov z celého športového srdiečka ďakujem. Telovýchovný vedúci.

Komentáre

Odoberajte nás

Prihláste sa do nášho newslettera