Aktuálne 28. január 2020

Bývalý belgický kráľ uznal, že je biologickým otcom umelkyne Delphine Boëlovej

TASR
TASR
V súčasnosti 85-ročný Albert II. abdikoval v roku 2013 za doteraz nie celkom objasnených okolností.
V súčasnosti 85-ročný Albert II. abdikoval v roku 2013 za doteraz nie celkom objasnených okolností.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Bývalý belgický kráľ uznal, že je biologickým otcom umelkyne Delphine Boëlovej
Na archívnej snímke z 22. mája 2016 je bývalý belgický kráľ Albert II. Foto - TASR/AP

Bývalý belgický kráľ Albert II. v pondelok priznal, že je biologickým otcom výtvarníčky Delphine Boëlovej. Uviedol to na svojom webe denník Le Soir.

Albertov právnik Alain Berenboom v pondelok večer vo svojom vyhlásení napísal, že Albert II. "vzal na vedomie výsledky testu DNA, pri ktorom spolupracoval na žiadosť odvolacieho súdu v Bruseli. Vedecké závery ukazujú, že je biologickým otcom Delphine Boëlovej".

Vo vyhlásení sa tiež zdôrazňuje, že kráľ sa od Boëlovej narodenia nepodieľal na nijakých rozhodnutiach týkajúcich sa jej výchovy a vzdelávania a vždy rešpektoval "väzbu, ktorá existovala medzi Delphine Boëlovou a jej zákonným otcom". Podľa právnikov bývalý kráľ veľmi trpí dlhoročným súdnym procesom, ktorý Boëlová iniciovala.    

Boëlovej právnik Alain De Jonge v reakcii na prekvapujúcu správu pred novinármi povedal, že "zatiaľ sa nebudeme vyjadrovať." Belgická výtvarná umelkyňa bojovala o uznanie, že je Albertovou biologickou dcérou, od roku 2013. Tvrdila pritom, že jej matka barónka Sybille de Selys Longchampsová mala s bývalým kráľom dlhoročný milostný pomer.

Bývalý panovník však svoje otcovstvo roky rozhodne odmietal, i keď Boëlová predložila dôkazy, že bol súčasťou jej raného detstva. Spomenula si dokonca na prezývku, ktorú jej dal: "Papillon" (Motýlik).

Toto Boëlovej tvrdenie získalo zásadnú podporu vlani na jeseň, keď odvolací súd rozhodol, že Jacques Boël, ktorý vystupoval ako jej otec, nebol jej biologickým otcom. Súd nariadil test na porovnanie DNA odobratej Boëlovej so vzorkami od Alberta.

Kráľ súhlasil s poskytnutím vzorky slín až po tom, ako mu súdy vyhrážali pokutou 5000 eur za každý deň, ktorý sa mu podrobiť odmietal. Výsledky testu DNA, ktorý súd nariadil v roku 2018, boli až doteraz tajné.

V súčasnosti 85-ročný Albert II. abdikoval v roku 2013 za doteraz nie celkom objasnených okolností. V deň, keď odstúpil z trónu, Boëlovej matka barónka Sybille de Selys Longchampsová prvýkrát v televíznom rozhovore verejne hovorila o svojom údajnom vzťahu s kráľom.

Uviedla, že jej pomer s Albertom trval od 1966 do roku 1984. Vyhlásila, že bola presvedčená, že po prekonanej infekcii nemôže mať deti, preto s exkráľom "nepodnikali žiadne opatrenia". Dodala, že rané detstvo ich spoločnej dcéry bolo "nádherné. Delphine bola milé dieťa. Albert nebol celkom otcovský typ, ale bol k nej veľmi milý."

Albert neskôr pripustil, že on a jeho manželka Paola prešli v manželstve krízou, ale podozrenia, že mal mimomanželskú aféru, odmietal. O jeho nemanželskej dcére sa však v roku 1999 vo svojej biografii zmienila kráľovná Paola, ktorá má s Albertom tri deti: Philippa, Astrid a Laurenta.

Na rozdiel od nich Boëlová zrejme nezíska nástupníctvo na trón, ale po Albertovej smrti by mohla dediť časť jeho majetku.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0