Pollak
Europoslanec Peter Pollák. PHOTO: © European Union-EP.

Peter Pollák: Je najvyšší čas, aby Európa začala rozmýšľať o spoločnej obrane

EURÓPSKA ÚNIA / Obranná politika Európskej únie by sa mala zmeniť. Takéto hlasy čoraz viac zaznievajú v Európskom parlamente. Poslanci požadujú zjednotenie obranných systémov, čo by ušetrilo milióny EUR na nákupoch vojenskej techniky. Plán spoločnej európskej armády sa ale nateraz odsúva.

Po tom, čo sa stalo v Iráne, začína Európsky parlament opäť volať po novej a efektívnejšej obrannej politike. „Je najvyšší čas, aby Európa začala rozmýšľať o spoločnej obrane,“ uviedol Peter Pollák, Európska ľudová strana. „Nie, aby sme nahradili NATO, ale aby sme boli dostatočne silným a sebavedomým partnerom,“ doplnil Martin Hojsík, Renew Europe.

Dohady o tom, či vytvoriť takzvanú európsku armádu nedávno zamrzli. Ľady však roztopila situácia v Iráne po zásahu USA. Zameriavať sa tak bude na vzájomné prepojenie existujúcich armád. „Potrebujeme mnohé vlastné európske spôsobilosti, ale určite nie vlastnú európsku armádu. Na to dnes nemáme ani zdroje a neexistuje ani politická vôľa,“ tvrdí Vladimír Bilčík, Európska ľudová strana.

Pôjde najmä o spoločné nákupy vojenskej techniky tak, aby sa navzájom jednotlivé členské štáty dopĺňali. Podľa europoslancov sa tým nebudú duplicite budovať obranné systémy. „Má význam fungovať tak, aby sme sa navzájom dopĺňali a aby sme všetko robili pod jednou strechou,“ povedal Ivan Štefanec, Európska ľudová strana. Spoločnými nákupmi sa tiež ušetria milióny eur. V koordinovaní má pomôcť aj stála konferencia pre riešenie otázok obrany. „Horšie je, že v rámci EÚ v podstate všetky štáty majú vlastné armády a systém velenia je odlišný,“ povedal Robert Hajšel, Socialisti a demokrati v EP. „Neviem si predstaviť, ako by sa krajina ako Slovensko mohla spoľahnúť sama na seba,“ dodala Lucia Nicholsonová, Európski konzervatívci a reformisti.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

Za spoločnú obrannú a bezpečnostnú politiku je podľa prieskumov až 75 percent obyvateľov Európskej únie. „Tá spolupráca môže byť na prospech veci, ale aby to bolo na pôde NATO,“ dodal Eugen Jurzyca, Európski konzervatívci a reformisti.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices