utorok 28. januára 2020

On-line: Nový kmeň koronavírusu - aktualizované

Nový koronavírus (2019-nCoV) sa z oblasti Wuhan, provincia Hubei v Číne, dostal už aj do Európy. Prvé potvrdené prípady v Európe nie sú však neočakávané. Sme pripravení čeliť tejto hrozbe?

2019-nCoV je nový kmeň koronavírusu, ktorý nebol u ľudí doteraz identifikovaný. Ohniská nových vírusových infekcií u ľudí vždy vyvolávajú obavy, najmä ak existuje málo poznatkov o vlastnostiach vírusu, o spôsobe šírenia medzi ľuďmi, vážnosti výsledných infekcií aj spôsobe liečby. Väčšina krajín Európskej únie (EÚ) má zavedené plány a opatrenia na zvládnutie tohto druhu infekcií a Európa má dobre vybavené laboratóriá, ktoré môžu okrem nemocníc potvrdiť pravdepodobné prípady. Krajiny EÚ / EHP by mali zabezpečiť, aby sa na ľudí s diagnózou 2019-nCoV uplatňovali včasné a prísne opatrenia na prevenciu a kontrolu infekcií (IPC). Takéto opatrenia udržia nízku pravdepodobnosť ďalšieho trvalo udržateľného šírenia tak v zdravotníctve, ako aj v komunitách. V minulosti bola systematická implementácia opatrení na prevenciu a kontrolu infekcií účinná pri kontrole SARS-CoV aj MERS-CoV.

Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) spolupracuje s členskými štátmi EÚ / EHP s cieľom zabezpečiť, aby boli pripravené zvládnuť všetky prípady. ECDC monitoruje 2019-nCoV prostredníctvom spravodajských aktivít v oblasti epidémie a poskytuje hodnotenia rizika s cieľom usmerniť členské štáty EÚ aj Komisiu EÚ. Bude tiež priebežne aktualizovať webtránku o overené informácie z najnovšieho vývoja.

Na Slovensku zriadil pre obyvateľov Úrad verejného zdravotníctva SR špeciálnu telefonickú linku 0917 222 682 aj e-mail novykoronavirus@uvzsr.sk, kde v prípade potreby získate radu či informácie o novom víruse. Nepretržite možno volať aj na ďalšie číslo 0918 659 580.