Boeing zverejnil zostrih z testovacieho letu Starlineru. Vychutnajte si pohľad, ktorý sa naskytne jedine astronautom

Napriek chybe, ktorá počas letu nastala, bol let úspechom a zábery ho zachytávajú z jedinečného uhla pohľadu

Starliner
Zdroj: NASA

V roku 2014 dostal Boeing kontrakt od americkej vesmírnej agentúry NASA. Išlo o program komerčných letov, ktorými by si NASA zabezpečila rakety, dopravujúce amerických astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu  ( (ISS). Donedávna mal Boeing plné ruky práce so svojou vesmírnou kapsulou Starliner, schopnú prenášať náklad, alebo až 7 astronautov. V Decembri minulého roka prešiel Starliner testom, ktorý znamenal pre celú spoločnosť veľký krok dopredu.

Išlo o testovací let bez posádky, počas ktorého testovali schopnosť modulu spojiť sa s Medzinárodnou vesmírnou stanicou, čo sa bohužiaľ na konci dňa nepodarilo. Chyba zapríčinila, že sa modul so stanicou nespojil, avšak bezpečne pristál na zemi v Novom Mexiku. Ale aj napriek tomu možno hodnotiť tento test za úspešný. Ide o prvú kapsulu, ktorá nepristála vo vode. Na počesť tohto úspechu vydal Boeing zostrih z kamery, ktorá celý let nahrávala.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Ide o pohľad cez okno, kde vidno cestu na obežnú dráhu. Ku nám sa dostáva pohľad, aký by mohli mať astronauti, sediaci vo vnútri modulu. Vo vnútri sa tiež nachádzala testovacia figurína, na ktorej bolo možné badať jemné otrasy, a bábika, oblečená ako astronaut, ktorá sa začala vznášať hneď, ako sa vypli motory rakety Atlas V.

Na videu uvidíte aj chybu, vďaka ktorej sa kapsula nebola schopná spojiť s vesmírnou stanicou. Ide o chybu v časovaní, vďaka čomu bežali motory dlhšie, než by mali a na manéver neostalo dostatok paliva. Počas návratu na Zem možno vidieť aj horúci „chvost,“ ktorý sa objavil pri prechode atmosférou.

Kamera bola na palube preto, aby mohla spoločnosť ohodnotiť, ako sa im počas testu darilo. V rámci zaužívaných bezpečnostných parametrov dopadli dobre a čo sa týka chyby v časovaní, spoločnosť ju opraví a svoj pokus zopakuje niekedy v tomto období.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre