Prečo sa dostávajú pôrody doma opäť do módy?

Porovnanie: Pôrod v minulosti a dnes. Doba sa vracia o krok späť aj napriek technológiám.

porod-tehdy-a-dnes-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock

Pôrod by mal byť prirodzená súčasť života každej tehotnej ženy. Pôrod nikdy nebol a ani nikdy nemôže byť prechádzka ružovou záhradou. Takmer vždy je sprevádzaný veľkými bolesťami a stratou krvi. V minulosti si ženy priali pri pôrode stlmiť bolesti pomocou analgetík, aby im zmiernili utrpenie a strašné bolesti, dnes je doba úplne opačná! Mnohé rodičky nechcú analgetiká a dokonca ani utlmovať bolesť, ba čo viac! Chcú rodiť doma, bez lekárskej pomoci! Do popredia sa čoraz viac a viac dostávajú pôrodné baby či duly a rodí sa niekedy doma na požiadanie matky. Je to zaujímavé, pretože práve teraz, keď je toľko moderných výdobytkov techniky, ženy chcú rodiť doma, „zastaralým“ spôsobom. Pritom prvé pôrodnice boli otvorené už vo Francúzsku a Taliansku a doba pokročila.

Domáce pôrody patria v súčasnosti medzi obľúbené medializované a diskutované témy. V minulosti ľudia rodili doma, nepomýšľali ani nad inou možnosťou, kde rodiť. S postupným vývojom medicíny sa pôrody presunuli do pôrodných sál a ich priebeh sa odovzdal do rúk skúseným lekárom. S vývojom lekárskej vedy boli objavené rôzne postupy, ktoré mali za cieľ minimalizovať riziko úmrtia, postihnutia pre matku a plod. Práve vyspelé Holandsko je krajinou, kde sa rodí doma veľmi často.

Ako prebiehali pôrody?

Tzv. babice, dnes sofistikovanejšie povedané duly alebo pôrodné asistentky, boli odpradávna pri pôrode. Ich pomoc má svoje korene dokonca už v staroveku. Každá krajina mala svoje vlastné zvyky a tradície, ako rodiť deti. Napríklad v Egypte ženy rodili kľačmo na stoličkách. Niektoré ženy rodili vo vode či v rieke. Ženy v minulosti veľmi často umierali a tiež aj ich deti. Hlavnou príčinou bola infekcia, ktorú zapríčiňovali väčšinou špinavé ruky, nedostatočné hygienické návyky a zlé podmienky. V minulosti sa ženy na pôrod nijako špeciálne nepripravovali a deti na svet prišli, tak či tak, i keď úmrtnosť bola viac ako polovica. Dnes sa však na pôrod pripravujeme rôznymi prípravami, cvikmi, riadime sa radami lekárov a podobne.

V dávnej minulosti prebiehala drvivá väčšina pôrodov doma. Ostatné mladé ženy boli pri nich, čím sa prirodzene pripravovali na svoj pôrod. Dnes počúvajú budúce rodičky priam katastrofické scenáre a hororové zážitky z pôrodníc, čo v nich vyvoláva obavy z pôrodu. V minulosti ženy rodili prirodzenejšie, netrpeli tak často popôrodnými depresiami, posttraumatickým šokom, ako je to dnes. Pôrody doma boli kedysi samozrejmosťou, dnes sa vracajú späť do módy. Kým dovtedy odrodili deti doma iba pôrodné babice, dnes žene pomáha rodiť tím špecialistov v nemocniciach. No s nárastom feminizmu a tiež s nárastom liberalizmu sa ženy samy od seba rozhodujú rodiť radšej doma. Dôvodov je hneď niekoľko. Chcú rodiť bez stresu v rodinnom prostredí, chcú rodiť bez lekárskeho zásahu, chcú byť na známom mieste, vychutnať si dieťa od prvého okamihu vo svojom náručí, nechcú užívať žiadne analgetiká na tlmenie bolesti. Jedinou pomocou v minulosti pri pôrodoch bolo okrem babice spoliehanie sa na vieru v Boha. Problémy pri pôrodoch doma v minulosti spôsobovali choroby, potom dvojčatá, ale najčastejšie potreba cisárskeho rezu. Hlavnou komplikáciou bol nepomer medzi veľkosťou panvy a hlavičkou dieťaťa, preto detičky umierali.

Keď je pôrod vedený doma, tak niekedy hrozí riziko, že nastanú komplikácie a rodička bude musieť byť prevezená do nemocnice. Pôrodná asistentka odporučí prevoz do nemocnice, keď:

  • pôrod nepostupuje ďalej, prebieha príliš pomaly,
  • objaví sa masívne krvácanie,
  • placenta sa neporodí v celku,
  • dieťa má ťažkosti po pôrode a iné situácie.

Čiže aj keď rodíte doma, musíte mať všetky veci pripravené do nemocnice, ak by si to vyžadovala situácia.

Čítajte tiež:

Čo na to lekári?

Lekári sa nestotožňujú s pôrodmi doma, vzhľadom na možné riziká, preto pôrody doma neodporúčajú. Plánované pôrody doma majú podľa štatistík dvojnásobné až trojnásobné riziko úmrtia novorodencov ako pôrody vedené v pôrodnici. Pôrody doma sa najčastejšie vykonávajú v Anglicku, Holandsku a v USA, čiže v najvyspelejších krajinách sveta. Slovensko je štátom EÚ, a preto aj slovenské ženy majú právo rodiť doma a mať k tomu zaistenú zdravotnú starostlivosť.

Mnohé ženy, ktoré by mohli rodiť doma, sa na to nepodujmú, pretože pociťujú negatívny tlak zo strany svojich lekárov a nemocničných pôrodných asistentiek. Ak je žena zdravá a tehotenstvo prebehlo úplne bez problémov, tak môže rodiť aj doma, ale treba mať vždy na pamäti, že je to veľké riziko a špecialisti ho neodporúčajú. Ženy sa teda opäť vracajú k pôvodnému spôsobu rodenia doma, no za prítomnosti pôrodnej asistentky či duly a sú ochotné ísť do nemocnice, ak si to vyžaduje situácia. Treba dôverovať svojím schopnostiam, ale tiež zvážiť aj možné riziká.

12.2.2024 4:19| autor: PhDr. Bosáková Natália

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist