Prejsť na obsah

Správa mestskej zelene bude opatrnejšia pri orezávaní a výrube starých, resp. chorých stromov

Pracovníci Správy mestskej zelene (SMsZ) začali dnes s výrubom štyroch stromov na Národnej triede v Košiciach. Dôvodom bol ich zlý zdravotný stav a nebezpečenstvo, ktoré kvôli padajúcim konárom hrozilo nielen chodcom, ale aj ďalším účastníkom cestnej premávky. V máji 2019 minulého roka spadol strom na trolejové vedenie, ktoré poškodil. Časť konára zároveň spadla aj na osobné auto, ktoré tadiaľ prešlo tesne pred autobusom MHD.

Pred dnešným výrubom sa ešte v polovici januára uskutočnilo orezanie konárov u niektorých stromov. Pri ňom bolo zistené, že v konároch jedného stromu sa nachádzajú netopiere. Z tohto dôvodu kompetentný pracovník následne konzultoval tento stav so zástupkyňou Spoločnosti pre ochranu netopierov na Slovensku , ktorá zabezpečila presun netopierov na bezpečné miesto. 

Riaditeľka SMsZ: Chceme nadviazať užšiu spoluprácu s ochranármi

„Žiaľ došlo aj k úhynu piatich jedincov, čo nám je veľmi ľúto. Následne sme sa spojili aj s ornitológom, ktorý nás upozornil na dutinu na jednom strome, avšak voľným okom nezistil , či je tam hniezdo, resp. nejaké vtáky. Ornitológ nás pri uskutočňovaní výrubov požiadal o zvýšenú opatrnosť. Odporučil nám aj, aby sme ho v prípade zistenia  prítomnosti vtákov v útrobách kmeňa stromu ihneď kontaktovali. V blízkej budúcnosti by sme chceli nadviazať užšiu spoluprácu s kompetentnými ochranármi vtáctva aj netopierov a budeme k danej problematike pristupovať s ešte väčšou vážnosťou ako doposiaľ,“ uviedla riaditeľka SMsZ Marta Popríková. 

Správa mestskej zelene má eminentný záujem na ochrane netopierov a hniezdiacich vtákov, preto by im pri orezávaní konárov a výruboch drevín veľmi pomohol zoznam stromov, na ktorých je evidovaný výskyt týchto živočíchov. V tejto súvislosti plánujú preto osloviť ornitológov a Spoločnosť pre ochranu netopierov na Slovensku, aby im takýto zoznam poskytli.