Richard SulíkTASR
StoryEditor

Radšej príspevok za návrat ako za presťahovanie

27.01.2020, 23:00
Katastrofálnu hospodársku politiku vlády Roberta Fica vidieť najlepšie na spoločnosti Jaguar.

Katastrofálnu hospodársku politiku vlády Roberta Fica vidieť najlepšie na spoločnosti Jaguar. Slovenskí daňovníci zaplatili stovky miliónov eur za to, že Jaguar prišiel do Nitry, kde už v tom čase bol dostatok pracovných miest a dnes je tam akútny nedostatok pracovných síl. Výsledok sú tisíce „tretiakov“ (pracovníci z krajín mimo EÚ) a štyritisíc eur za presťahovanie za prácou, teda z východu na západ.


V čase rozhodnutia patrili k najmocnejším mužom v Smere Pavol Paška (vtedy smerácka dvojka), Peter Žiga (vtedy minister hospodárstva) a Richard Raši (vtedy primátor Košíc). Títo traja Košičania sa doslova vykašľali na východ a východniarov.


Na rozdiel od troch Košičanov nám „západniarom“ (narodený som v Bratislave, moji rodičia a starí rodičia pochádzajú zo Zlatých Moraviec) naozaj záleží na tom, aby sa východu darilo, a to z jednoduchého dôvodu.


Priemerná mzda v Prešovskom kraji je menej ako tisíc eur, v Bratislave to je o 65 percent viac. To je veľmi silný dôvod zobrať štyritisíc eur od štátu a presťahovať sa do Bratislavy. Výsledok sú prepchaté cesty, nedostatok parkovacích miest a astronomické ceny bytov v Bratislave. Preto je v prirodzenom záujme nás, západniarov, aby sa východu (ale aj Gemeru, Hontu a podobne) darilo, aby ľudia, ktorí sa tam narodili, nemali dôvod húfne odchádzať.


SaS vie, ako na to. V našom Návode na lepšie Slovensko nájdete pre znevýhodnené okresy niekoľko riešení. Veľké štátne investície budú prednostne v znevýhodnených okresoch. Najvyššou prioritou je dokončenie diaľnice D1 a južné spojenie R2. Obyvatelia okresov, ktoré nemajú diaľnicu, budú platiť len polovičnú cenu diaľničnej známky. Investičné stimuly budú len pre výrobné podniky vznikajúce na zelenej lúke, rovnako eurofondy budeme prednostne prideľovať do znevýhodnených okresov.


Zrušíme príspevok za presťahovanie vo výške štyritisíc eur a zavedieme príspevok za návrat domov v rovnakej výške. Štát preplatí poplatok za rozvoj (ak taký existuje) a zrušíme poplatok za výňatok z poľnohospodárskeho fondu. Scelenie pôdy, takzvanú komasáciu, ktorá tiež podporí investície, budeme realizovať prednostne v znevýhodnených okresoch. Komunitné centrá a pilotné projekty v oblasti vzdelávania detí z osád budeme prednostne realizovať tam, kde sú veľké osady.


Okrem toho máme veľké množstvo riešení, ktoré uľahčia podnikanie v celej krajine, teda aj na východe. Z nich je presne sto takých, ktoré sa dajú realizovať ihneď a nespôsobia výpadok vo verejných financiách. O tom čoskoro.

01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 00:43