Spoločnosť 27. január 2020

Nový šéf Najvyššieho súdu môže prísť skôr ako nová vláda

Pavol Rábara
Pavol Rábara
Čo ukázalo dnešné hlasovanie v Súdnej rade a čo sa môže diať ďalej.
Čo ukázalo dnešné hlasovanie v Súdnej rade a čo sa môže diať ďalej.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Nový šéf Najvyššieho súdu môže prísť skôr ako nová vláda
Hlasovanie Súdnej rady 27. januára 2020. FOTO TASR – Jaroslav Novák

Zo Súdnej rady dnes prišla dobrá správa. Hoci sa ani na tretíkrát nepodarilo zvoliť nového predsedu Najvyššieho súdu, útechou zostáva, že v ďalšej voľbe by mohol uspieť lepší kandidát. 

Kandidátky Jana Bajánková a Soňa Mesiarkinová si zopakovali duel zo septembrovej voľby.  Z pohľadu podpory sa dnes skončil rovnako – 9:7. Bajánkovej teda opäť chýbal na zvolenie jeden hlas. 

Patové hlasovanie Súdnej rady nezlomila ani verejná voľba, ktorú schválili v novembri členovia rady. No vďaka nej sa aspoň môžeme pozrieť na rozloženie síl. 

Bajánkovú, ktorá sa spomínala ako preferovaná voľba vládnej koalície, podporili členovia rady volení sudcami (okrem jednej členky) a dvaja nominanti vlády. 

K téme:
Kto je Jana Bajánková a Soňa Mesiarkinová

Keďže predchádzajúce hlasovania boli tajné, nedá sa určiť, či by Bajánkovej desiaty hlas pridal advokát Mišík, ktorý sa dnes na hlasovaní Súdnej rady už nemohol zúčastniť. Vlani v novembri odstúpil po tom, čo sa prevalilo, že zastupoval sudkyňu Zuzanu Maruniakovú, ktorú tá istá Súdna rada riešila pre podozrenia z kontaktov na Mariana Kočnera.

Kľúčové dnes bolo, že Bajánkovú nepodporili noví členovia Súdnej rady (ktorí pribudli od septembrovej voľby). Nominant parlamentu Viliam Pohančeník bol kandidátom Smeru a SNS a dnes dal hlas Mesiarkinovej. Rovnako za ňu hlasovala sudkyňa z Najvyššieho súdu Petra Príbelská, ktorá na jeseň vystriedala v Súdnej rade kritika pomerov Dušana Čima. 

Podpora Mesiarkinovej stúpla na sedem hlasov aj vďaka skupine odporcov súčasného vedenia Najvyššieho súdu, čiže trojici nominantov prezidenta. Je možné, že tak urobili aj z taktických dôvodov, pretože si uvedomovali, že Mesiarkinová nemala reálnu šancu vyhrať, čo sama po voľbe priznala. No súčasne platí, že Mesiarkinová dnes pôsobila počas prezentácie značne presvedčivejšie než Bajánková.

Za Janu Bajánkovú:  
Burik (S), Havlát (V), Hromcová (V), Kosová (S), Michalanský (S), Pilek (S), Pramuková (S), Praženková (S), Zajacová (S)

Za Soňu Mesiarkinovú: 
Berthotyová (P), Huzsár (NR SR), Jablonka (V), Mézsáros (P), Pohančeník (NR SR), Príbelská (S) a Žilinčík (P)

(NR SR – nominant parlamentu; P – nominant prezidenta; S – nominant sudcov; V – nominant vlády)


Čo bude ďalej? 

Nová voľba sa bude konať 30. marca. Je minimálna pravdepodobnosť, že by sa dovtedy menilo zloženie Súdnej rady. Keďže bude len mesiac po parlamentných voľbách, je ťažko predstaviteľné, že by nový parlament stihol zvoliť náhradu za spomínaného Mišíka. Rovnako sa nejaví ako reálna ani predstava, že by prípadne nová vláda stihla vymeniť svojich nominantov v Súdnej rade. 

V ďalšej voľbe sa môžu prihlásiť neúspešní kandidáti z novembrovej voľby, kde Jánovi Šikutovi chýbali na zvolenie dva hlasy. Ak bude bývalý sudca ESĽP znovu kandidovať, je už dnes zrejmé, že práve on by bol horúcim favoritom. 

Možno očakávať, že tradičná skupina kritikov mu svoj hlas odovzdá. Navyše, podporu Šikutovi verejne avizovala v rozhovore pre Postoj aj Petra Príbelská. 

Ak by teda dnešné hlasy pre Mesiarkinovú pripadli v marci Šikutovi, potreboval by ešte tri hlasy z tábora, ktorý dnes volil Bajánkovú. To by sa mu v marcovom verejnom hlasovaní mohlo podariť. Prvé tohtoročné dôležité voľby tak vlastne ani nemohli dopadnúť lepšie.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia