Denník N

Kvety pre Algernona

Kniha, ktorá vám zmení život. Alebo aj nie…

– Čo hľadáš, – spýtala sa ma knihovníčka, keď som sa už niekoľko minút motal zúfalo a bezprizorne po miestnosti.
– Knihu.
– Aké nečakané.
– Kvety pre Algernona.
– To musíš do kvetinárstva, tu si v knižnici.

Knihu Kvety pre Algernona som hľadal v bežných regáloch a to bola chyba. Hoci jej názov znie ako z červenej knižnice, je to sci-fi a podľa opisu by vám mala zmeniť život a pohľad na svet. Vraj. Najskôr som si myslel, že práve preto je to sci-fi. Kníh, ktoré vám dokážu zmeniť život, v našej knižnici zasa až tak veľa nie je.

Charlie je tridsaťdvaročný debil s IQ 68, chodí do špeciálnej školy pre mentálne retardovaných a píše si denník, ktorého strany preto úplne logicky vyzerajú, ako keby ich popísal člen alebo volič ĽSNS.  Svojím spôsobom to nie je ani tak denník, ako skôr správa o zlepšení. Charlie je síce debil, no napriek tomu si nejasne uvedomuje, že ním byť nechce. Rozhodne sa teda poskytnúť svoje telo, a hlavne mozog na vedecké účely a podstúpiť operáciu. Dosť ho totiž irituje, že potkan Algernon, s ktorým ho porovnávali, je oveľa inteligentnejší ako on. Útechou mu veľmi nie je ani to, že hlodavec, už má takúto operáciu za sebou. Operácia dopadne celkom fajn, Charliemu sa vyjasňuje, začína si uvedomovať, čo sa deje okolo neho, spája si veci do súvislostí, zrazu má oveľa väčšiu inteligenciu nielen ako potkan Algernon, ale i vedci, ktorí z neho vytvorili génia. Debil, ktorý nevedel ani svoj materinský jazyk, zrazu bez problémov rozpráva sanskritom alebo mandarínskou čínštinou.

Kniha je následne plná úvah, či je lepšie byť blbeček, ktorý si nič neuvedomuje a ktorý si naivne myslí, že keď ho priatelia pozývajú do spoločnosti robia to preto, že ho majú radi, a nie preto, aby sa na ňom bavili, alebo génius, ktorého sa všetci kvôli jeho genialite stránia, lebo sa s ním nedokážu normálne plnohodnotne rozprávať. Otázka ďalej znie, či sa spoločnosť dokáže postaviť čelom k postihnutým ľuďom, dokáže im pomôcť bez toho, aby boli vysmievaní a ponižovaní. A prečo majú tí zdraví problém s utrpením a robia všetko pre to, aby sa takýmto ľuďom radšej vyhli.

Je to trochu psychológia, trochu filozofia, v prvom rade je to však kniha, ktorá je trošku iná ako ostatné knihy. Je písaná iným, svojským štýlom, pracuje so zaujímavou témou a má tendenciu zaujať širokú čitateľskú verejnosť, nielen milovníkov sci-fi. Určite však nie je až taká zásadná, aby vám zmenila život. V nijakom ohľade. Nachádzajú sa v nej síce zaujímavé myšlienky, avšak nie zasa až také prelomové, nad akými by sa normálni, inteligentní ľudia priebežne nepozastavovali. A tých, ktorí sa nikdy samovoľne, bez cudzieho postrčenia nezamýšľali nad tým, ako niekomu inému pomôcť, zlepšiť život, prípadne uľahčiť situáciu, v ktorej sa momentálne nachádza, táto kniha pravdepodobne nikam neposunie.

A potom zdochne potkan Algernon. Čo spraví Charlie?

Teraz najčítanejšie

Marián Letko

Zväčša neškodný...https://maroskocestuje.webnode.sk/