Automatická klimatizácia v moderných automobiloch patrí k najkomfortnejším prvkom výbavy. Za posledné roky sa spôsoby ovládania klimatizácie menia, v mnohých prípadoch ku horšiemu. Dotykové nastavovanie teploty či smeru fúkania vzduchu sú síce efektné a umožňujú zachovať minimalistický dizajn interiéru, praktickosťou však neohúria.

Ovládanie klimatizácie cez dotykovú obrazovku patrí z nášho pohľadu k najväčším nevýhodám dnešných áut, črtá sa však riešenie, ktoré vráti smerovanie klimatizácie späť na správne kolaje. Priniesť ho môže Volkswagen Golf ôsmej generácie spolu so štvrtou Octaviou. Kompaktné novinky koncernu VW sú totiž vybavené najnovším infotainmentom s pokročilým hlasovým ovládaním.

Ak vám v Golfe bude zima, bude stačiť povedať "zohrej mi nohy", "zohrej mi ruky" či "zvýš teplotu o štyri stupne". Volkswagen potom automaticky prispôsobí klimatizáciu tak, aby vám spríjemnil cestu. Hlasové ovládanie by tu malo fungovať aj v prípade odhmlievania čelného skla, chladenia kabíny či osviežovania vzduchu. Golf či Octavia vám budú vedieť dodať energiu vďaka vpusteniu čerstvého vzduchu.

Nevýhodou systému bude fakt, že našinci s ním s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú môcť komunikovať v slovenčine. Jednoduché príkazy v češtine či angličtine však pre veľkú časť populácie nebudú problémom. Smart klimatizácia nebude dostupná v základnej verzii spomínaných modelov, Golf či Octavia ju ponúknu až s vrcholnou trojzónovou klimatizáciou. Fungovanie pokročilej klímy si môžete pozrieť na priloženom videu.