Ako odpustiť svojim rodičom zranenia z minulosti?

Ako odpustiť svojim rodičom zranenia z minulosti?
Ak niekto vie, aké ťažké je odpustiť rodičom bolesť, ktorú mu spôsobili, tak som to ja. V osemnástich rokov som odovzdala život Pánovi. Hoci som bola vychovávaná ako katolíčka, dovtedy som ho skutočne nepoznala. Moje obrátenie vzbudilo v mojich rodičoch zúrivosť a náš konflikt prerástol až do takých rozmerov, že ma o dva roky neskôr vyhodili z domu.

Autor: Michelle Lazureková

Žila som preto až do svadby (o ďalšie dva roky neskôr) u rodiny, ktorá chodila do toho istého kostola. Hoci sa to stalo pred vyše dvadsiatimi rokmi, trvalo ešte dlhý čas, kým sa pocity odmietnutia a opustenosti úplne zahojili. Len vďaka milosrdnej Božej moci a sile cirkevného spoločenstva som dokázala spracovať svoju minulosť a vychutnávať si požehnanú budúcnosť, ktorú Boh pre mňa má.

Neviem, aké rany uštedrili tvoji rodičia tebe, ale Boh nám prikazuje, aby sme odpúšťali tak, ako bolo odpustené nám. Bez ohľadu na to, čím si si prešiel, Boh nechce, aby si ostal uväznený vo svojej bolesti, ale aby si žil v slobode. Ak nevieš, ako začať, poradíme ti päť krokov, ktoré podniknúť:

 

1. Vynes svoju bolesť na svetlo

Pripomeň si chvíle, keď si cítil, že tvoje vzťahy s rodičmi sú napäté. Aké boli okolnosti a situácie, ktoré s tou udalosťou súviseli? Čo tvoji rodičia povedali (alebo urobili)? Ako si sa v tej chvíli cítil? Myslíš, že tvoji rodičia možno konali v súvislosti so svojou nevyriešenou bolesťou alebo v tom, čo povedali či urobili, bolo zrnko pravdy?

 

2. Ber do úvahy generačnú priepasť

Hoci som chcela žiť v dokonalej kresťanskej domácnosti, realita bola iná. Žijeme v zranenom svete so zranenými ľuďmi. Moji rodičia robili, čo mohli so svojimi vedomosťami a skúsenosťami, ktoré zdedili po predkoch. Vychovala ich generácia, ktorá žila počas Veľkej hospodárskej krízy, a teda bola poznačená nesmiernou chudobou. O deťoch sa vo vtedajšom svete hovorilo, že ich „má byť vidno, ale nie počuť“. Tvoji rodičia boli naučení, že nemajú v rodinnej dynamike žiadnu úlohu, lebo sa s ich nerodením buď nepočítalo, alebo ich poslaním bolo pomáhať s prácou na poli a prispievať do rodinného rozpočtu. Možno tvoji rodičia nikdy nedostali lásku a prijatie, ktoré zúfalo očakávali od svojich rodičov, a to, žiaľ, potom odovzdali tebe.

 

Ako odpustiť svojim rodičom zranenia z minulosti?

 

3. Pýtaj sa svojich rodičov na ich históriu

Je ťažké vyjadrovať súcit s niekým, koho dobre nepoznáš. No keď spoznám pozadie, z ktorého vychádzajú skutky danej osoby, pomôže mi to otvoriť si srdce na odpustenie. Tvoji rodičia sú pre teba autoritou, ale kedysi boli dieťaťom ako ty. Je viac než pravdepodobné, že ich chyby pri tvojej výchove pramenia z niečoho, čo ich naučili alebo čo im spôsobovali ich vlastní rodičia. Možno poznáš základné informácie o ich živote, ale čo ich detstvo? Aký mali oni vzťah so svojimi rodičmi?

 

4. Odpúšťaj rýchlo a často

Odpustiť situácie zneužívania môže byť pre teba ťažké. Ale neexistuje nič, čo by Kristus pri svojej smrti na kríži nebol prikryl svojou krvou. Modli sa a pros Boha, aby ti pomohol odpustiť im. Ak nevieš, ako sa preniesť cez svoju bolesť, pros, aby ti zjemnil srdce.

 

5. Žehnaj tým, čo ťa preklínajú

Nech sa to snažíme akokoľvek poprieť, ak nenapravíme chyby z minulosti, staneme sa takými, akí sú ľudia, čo mali najväčší vplyv na náš život. Dvadsiata kapitola knihy Exodus a Desatoro sú však jasné: „Cti svojho otca a svoju matku, aby si dlho žil na zemi, ktorú ti dá Pán, tvoj Boh!“ Čo znamená „ctiť“? Ctiť rodičov neznamená, že musíš schváliť alebo premlčať všetko, čo voči tebe konajú alebo konali. No ak voči nim prechovávaš zášť, bráni to v dlhom živote v blahobyte, ktorý Boh sľubuje. Biblia nám hovorí nielen to, že sa máme modliť za našich nepriateľov, ale aj žehnať tým, ktorí nás preklínajú.

Existuje spôsob, akým môžeš svojimi slovami žehnať svojich rodičov? Môžeš zájsť ešte o krok ďalej a žehnať im aj svojimi skutkami? Ak máte napäté vzťahy, začni v malom. Pošli im pohľadnicu so želaním všetkého dobrého alebo kvety. Častejšie im telefonuj a sprístupni komunikačné linky. Čím viac budeš odvracať pozornosť od svojho hnevu a zameriavať sa na lásku v praxi, tým skôr sa nakoniec tvoje zatvrdnuté srdce zmení na láskavé a dobré, teda plné dvoch typov ovocia Ducha, ktoré ťa pripodobňuje ku Kristovi.

Zdroj: ibelieve.com

Viera+

Najnovší podcast+

Invalid Date

0:00