ČLÁNOK




Standard & Poor‘s potvrdil Slovensku rating na úrovni A+ so stabilným výhľadom
24. januára 2020

 Ratingová agentúra Standard & Poor‘s (S&P) potvrdila v piatok Slovensku rating na úrovni A+ so stabilným výhľadom. Ako informuje ministerstvo financií, hlavnými dôvodmi potvrdenia ratingu sú podľa agentúry pozitívne vyhliadky hospodárskeho rastu, dobre kapitalizovaný bankový sektor, stabilná fiškálna politika a nízky zahraničný dlh.

„Vďaka domácemu dopytu sa podľa S&P nemusí Slovensko obávať výrazného spomalenia ekonomiky. Ratingová agentúra vyzdvihla aj rastúcu zamestnanosť,“ uviedlo Ministerstvo financií SR. Agentúra však pripomenula vysokú otvorenosť slovenskej ekonomiky a jej silné naviazanie na automobilový priemysel, čo zvyšuje jej citlivosť na akýkoľvek potenciálne nepriaznivý vývoj v priemysle. V prípade oslabenia zahraničného dopytu môže rast našej ekonomiky spomaliť podľa S&P v tomto a budúcom roku na úroveň pod 2,5 %.

Napriek tomu, že agentúra podľa ministerstva vo svojom hodnotení vyzdvihla aj stabilnú fiškálnu politiku, práve v zlepšení fiškálnej výkonnosti vidí priestor v ceste za zvýšením ratingového hodnotenia. To by viedlo k rýchlejšiemu poklesu čistého dlhu verejnej správy v pomere k hrubému domácemu produktu. Naopak negatívne by mohlo podľa S&P rating ovplyvniť, ak by ekonomika čelila dlhotrvajúcemu oslabeniu zahraničného dopytu, čo by vplývalo na zdravie fiškálnej politiky Slovenska.

Slovensko tak momentálne hodnotia všetky ratingové agentúry „veľkej trojky“ rovnakým hodnotením. V septembri minulého roka rating na úrovni A2 so stabilným výhľadom potvrdila krajine aj agentúra Moody‘s a rovnaký rating ako od S&P, teda na úrovni A+ so stabilným výhľadom, má Slovensko aj od agentúry Fitch po poslednom hodnotení z novembra 2019.


Tento projekt je podporený z Európskeho sociálneho fondu

KURZY

17. 4. 2024

USD 1,064 0,000
CZK 25,228 0,018
GBP 0,854 0,000
HUF 393,000 1,630
CAD 1,469 0,002

SPOLUPRÁCA




SSDS

SAF

ReFIS