Ľudstvo je 100 sekúnd od globálnej apokalypsy

NETKY.SK • 24 Január 2020, 11:04 • 2 min
Ľudstvo je 100 sekúnd od globálnej apokalypsy

Washington 24. januára (TASR) - Ručička symbolických hodín posledného súdu, nazývaných Doomsday Clock, ktoré ukazujú, ako blízko je naša planéta k úplnému zničeniu, je momentálne iba 100 sekúnd od polnoci.

slovakia

left justify in out

Podľa zahraničného vedeckého portálu došlo k zmene v súvislosti s "jadrovým vyzbrojovaním, neschopnosťou riešiť klimatické problémy a kybernetickou dezinformačnou vojnou".

 

Ako vznikli symbolické hodiny?

Hodiny sú aktuálne k "poslednému súdu" najbližšie od roku 1947, keď začali "tikať". Tieto hodiny vytvorili americkí vedci, ktorí počas druhej svetovej vojny pracovali na projekte Manhattan. Z tohto projektu vzišla v roku 1945 prvá atómová zbraň.

Hlavnou myšlienkou vytvorenia symbolických hodín posledného súdu bolo pôvodne varovať ľudstvo pred nebezpečím jadrovej vojny.

 

Kto rozhoduje o nastavení hodín?

Vlani sa hodiny nastavili na dve minúty pred polnocou, ktorá symbolizuje "koniec sveta". Rovnaká konštelácia bola aj v roku 2018. O nastavení hodín rozhoduje vedecko-bezpečnostný výbor BAS, ktorý zahŕňa 13 držiteľov Nobelovej ceny. V tomto roku sa po prvý raz pridali k výboru aj členovia skupiny The Elders - medzinárodnej mimovládnej organizácie zahŕňajúcej svetových lídrov a bývalých vládnych činiteľov. Skupinu založil v roku 2007 Nelson Mandela.

 

img

 

"Musíme konať a pracovať spoločne," uviedol niekdajší generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, člen The Elders. "Žiadna jednotlivá krajina alebo osoba to nedokáže spraviť sama. Potrebujeme na stole všetky ruky, aby sme mohli pracovať spoločne," dodal.

 

Ľudstvo v súčasnosti čelí dvom nebezpečenstvám - jadrovej vojne a klimatickým zmenám - ktoré sú znásobené hrozbou IT vojny, na ktorú nedokáže spoločnosť reagovať. Situácia v oblasti medzinárodnej bezpečnosti je hrozná nielen preto, že tieto hrozby existujú, ale aj preto, že lídri sveta nechali erodovať medzinárodnú politickú infraštruktúru.

 

Oficiálne vyjadrenie členov BAS

Je nutné, aby sa svetoví lídri zamerali na zvládnutie nebezpečenstva a zníženie rizika katastrofy. Namiesto toho sme však za posledné dva roky videli vplyvných vodcov, ako ignorujú tieto hrozby a tiež ich možné riešenia v prospech svojich úzkych záujmov a domáceho politického zisku. Podkopaním kooperatívnych, vedeckých a právnych prístupov k zvládnutiu globálnych problémov pomohli vytvoriť situáciu, ktorá ak nebude čo najskôr vyriešená, povedie ku katastrofe.

 

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies