Nájsť ten správny smer

V sobotu 25. januára sme mali Deň otvorených dverí. Kľučka na katedre dostala zabrať.

Opakuje sa to každý rok a vždy je to iné: Deň otvorených dverí na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského, ktorej súčasťou je aj naša katedra. A také to bolo aj v sobotu 25. januára, keď k nám zavítalo vyše pol stovky záujemcov o štúdium žurnalistiky.

„Stále prichádzajú mladí ľudia, ktorí sa pre novinárčinu nadchli a dúfajú, že sa stane ich budúcou prácou. Mnohí z nich neprichádzajú len so záujmom, ale aj so skúsenosťami, už niečo v živote napísali a uverejnili,“ povedala profesorka Danuša Serafínová. „Po skončení školy nájdu všetci z nich uplatnenie, čo nás veľmi teší, a viacerí z nich časom zastávajú významné posty.“ V tomto je to každý rok rovnaké. Aj v tom, že – ako povedal vedúci katedry Ján Hacek, dokážeme týchto mladých ľudí inšpirovať, aby mali chuť raz pracovať v médiách. „Veríme, že ocenia prácu profesionálov na katedre,“ povedal.

No a v čom je to každý rok iné? Stále si kľučku na našej budove podávajú iní študenti. „Som z Ukrajiny, študujem biológiu a chémiu v Košiciach, ale nevybral som si dobre. Žurnalistika mi je bližšia.  Na Slovensku som štyri mesiace a do prijímacích pohovorov si chcem zlepšiť slovenčinu, aby som mohol byť moderátor. Je to môj cieľ a chcem si za ním ísť,“ vyslovil sa Vladislav Jakcovy z Kyjeva, jeden z troch záujemcov z krajiny našich východných susedov.

Rodičia študentky z Česka sa čudovali, že ani na fakulte, ani na katedre nepočuli češtinu. „Máte tu aj študentov z Česka? Ani na parkovisku sme nevideli žiadne autá s českou ešpézetkou,“ informovali sa, kým ich dcéra počúvala prednášku o podmienkach prijatia na katedru.

Medzi záujemcami boli aj dve študentky, ešte len druháčky na strednej škole, ale už teraz sa zaujímali, aké výberové predmety ponúkame. Čo môžeš urobiť dnes…

Ale väčšinou boli medzi záujemcami takí, ako Dominik Kotes z Pezinka. „Písať články ma jednoducho baví,“ povedal nám. Zo slovenčiny bude mať na vysvedčení jednotku, ale veľmi dobre vie, že to nestačí. „Zatiaľ som amatér, svoju budúcnosť však vidím v médiálnom online svete.“

Ale prekvapiť sme mali záujemcov čím aj my. „Vy naozaj viete, kde je Lietavská Svinná, odkiaľ som prišiel? To by ste boli prví!“ čudoval sa mladý muž. Ubezpečili sme ho, že nielenže vieme, že leží kúsok od Lietavskej Lúčky pri Žiline, ale že vedľa nej je obec Babkov, odkiaľ sa dá poľnou cestou prejsť k lesníckej chate v Patúchu… Napokon, aj to patrí k novinárčine. Vedieť sa zorientovať a nájsť správny smer. Dúfame, že našim budúcim kolegom sa to podarí.

Text a foto: Peter Kubínyi

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply