CNN: Vedci skúšajú koronavírus liečiť liekmi proti HIV a AIDS

Pacientov z mesta Wu-chan zasiahnutej novým koronavírusom sa lekári v Pekingu pokúšajú liečiť prípravkami, ktoré sa často užívajú proti HIV a AIDS.

27.01.2020 12:37
csm Coronaviren CDC 380df58725 Foto:
Koronavírus.
debata (1)

Informovala o tom dnes americká stanica CNN s odvolaním sa na vyhlásenie pekinskej zdravotníckej komisie.

Pacientom podávajú tri vybrané nemocnice prípravky lopinavir a ritonavir zo skupiny antivirotík. Táto liečba je súčasťou skúšobného programu nazvaného „Diagnóza a liečba pneumonitídy pre novú infekciu koronavírusmi (skúšobná verzia)“.

Podľa riaditeľa amerického Národného inštitútu alergií a infekčných chorôb (NIAID) Anthonyho Fauciho doteraz proti koronavírusom neexistuje žiadna preukázaná liečba. Fauci uviedol, že americký Národný ústav zdravia (NIH) pracuje na vakcíne proti novému koronavírusu. Upozornil však, že príprava prvých klinických testov si vyžiada niekoľko mesiacov, a očkovacia látka by preto mohla byť k dispozícii najskôr za rok.

Podľa doktora Petera Hoteza z Baylorovej univerzity v Texase sa vývoju novej vakcíny venujú tiež vedci v Texase, New Yorku a v Číne.

Nový typ koronavírusu sa objavil koncom minulého roka v Číne; šíriť sa začal z jedenásťmili­ónovom meste Wu-chan v provincii Chu-pej. Podľa lekárov vyvoláva tento vírus ochorenie s príznakmi chrípky, ako je horúčka, kašeľ alebo problémy s dýchaním. Iba u niektorých pacientov vedie k rozvoju vírusového zápalu pľúc, ktorý môže vyústiť až v zlyhaniu dýchania.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vírus #Peking #CNN #koronavírus