pondelok 27. januára 2020

Radíme: Výber ojazdeného auta

Pri výbere ojazdeného auta sa odporúča vyberať si jednoducho podľa toho, ako často a kde budete auto využívať. Mali by ste si však zodpovedať aj ďalšie dôležité otázky. 
Budete jazdiť po meste alebo hlavne po diaľnici? Jazdíte väčšinou sami alebo s rodinou? A naozaj potrebujete silný „dvojliter“? Nestačila by vám na krátke trasy mestom aj menšia a úspornejšia „tisícštyristovka“? Po meste pôjdete päťdesiatkou, na vidieku deväťdesiatkou a na diaľnici sto tridsiatkou. A nakoniec možno skončíte v úplne rovnakej zápche ako všetci tí, čo si zaobstarali mohutné SUV. Pri výbere auta je potrebné si ujasniť, aké trasy s ním budete absolvovať. Pokiaľ raz za rok vyrazíte s plným kufrom do Chorvátska, neznamená to, že potrebujete veľké rodinné MPV alebo SUV na celý rok. „Zbytočne veľké auto má totiž zbytočne veľký motor, zbytočne veľkú spotrebu, vysoké servisné nároky a nanešťastie pre vás aj celkovo predražené prevádzkové náklady. V prípade, že musíte na zadné sedadlo umiestniť vedľa seba tri detské sedačky, sa zase priestrannému MPV vyhnete len ťažko“, dodáva Karolína Topolová.
Pokiaľ vás pri vyberaní láka veľké a silné auto, triezvo si rozmyslite, či nie je pre váš životný štýl zbytočné. Obzvlášť pre šoférov, ktorí jazdia predovšetkým po meste, nemá také auto zmysel, a to hlavne kvôli finančnej stránke. Najväčším žrútom paliva sú totiž neustále rozjazdy, ktorých je v meste neúrekom. Čím ťažšie auto, tým viac energie na rozjazd potrebuje a úmerne tomu rastie aj spotreba. To, že s veľkým autom v meste horšie zaparkujete, zrejme ani netreba pripomínať. S malým a slabším autom zasa nebudete spokojní pri častých cestách na diaľnici. Málo výkonný motor budete hnať na maximálny výkon a to sa nepriaznivo prejaví na spotrebe paliva. Preto má väčší zmysel vydať sa na autostrádu s väčším a silným vozidlom, ktoré sa nebude toľko namáhať a bude tým pádom úspornejšie. A taktiež pohodlnejšie a pri vyšších rýchlostiach bezpečnejšie. Pri dlhých trasách vám môžu výrazne pomôcť asistenčné systémy, ako je trebárs tempomat či systém udržania v jazdnom pruhu.
Dve autá v rodine? Čo sa týka rozdelenia muž ako hlava rodiny jazdí spravidla veľkým a drahým kombi, zatiaľčo na manželku ostane menej spoľahlivé a menej bezpečné auto. Paradoxne tak bezpečné a moderné auto stojí väčšinu dňa na firemnom parkovisku, kým mamičky rozvážajú deti lacnejším, nepohodlným a hlavne menej bezpečným autom. Ak je takáto situácia aj u vás, skúste na to ísť inak. Rodič, ktorý má na starosti každodenné cesty s deťmi, ocení moderné a väčšie auto. Ten druhý, ktorý za celý deň spravidla podnikne len cestu do práce a domov, si možno uvedomí, že mu bohato postačí aj Škoda Fabia alebo Ford Fiesta.
Slovenskou klasikou je tradične Škoda alebo Volkswagen. Skúste ale dať šancu aj iným výrobcom. Dvojročný Hyundai i30 alebo Kia Ceed vás môžu stáť rovnako ako päťročná Octavia s podobným nájazdom kilometrov. Ale zatiaľ, čo Octavii záruka práve končí, Hyundai ešte bude v továrenskej záruke nasledujúce tri roky. Kia má dokonca sedemročnú záruku.