Letecká doprava

Leteckú spoločnosť Condor kúpi vlastník aerolínií LOT

Nemeckú leteckú spoločnosť Condor, dcérsku firmu skrachovanej britskej cestovnej kancelárie Thomas Cook, kúpi poľská firma PGL, vlastník aerolínií LOT. Informovala o tom agentúra PAP.

O Condor malo záujem viacero spoločností, medzi nimi americký investičný fond Apollo a britský fond Greybull. V ponukovej vojne však nakoniec vyhrala poľská spoločnosť. Dokončenie kontraktu sa očakáva do konca apríla v závislosti od rozhodnutia regulačných úradov.

Condor patril spoločnosti Thomas Cook od roku 2009 a po krachu cestovnej kancelárie leteckú spoločnosť nad vodou držal iba štátom poskytnutý preklenovací úver v hodnote 380 miliónov eur. Ten dal spoločnosti čas na hľadanie nového investora. Ako uviedla agentúra DPA, práve skoré splatenie úveru bolo podmienkou nemeckej vlády.

Cena kontraktu zverejnená nebola. Ako však povedal novinárom vo Frankfurte nad Mohanom šéf LOT Rafal Milczarski, je férová a umožní poľskej firme splatiť preklenovací úver v plnej miere. Aerolínie Condor zamestnávajú približne 5000 ľudí a vo svojej flotile majú takmer 60 lietadiel. Spojenie poľskej a nemeckej leteckej spoločnosti dostane pod jednu strechu veľkosťou zhruba rovnaké firmy. Ako dodal Milczarski, názvy spoločností sa meniť nebudú, pričom v nasledujúcom období by mali expandovať najmä v strednej a vo východnej Európe.

Prečítajte si aj

Back to top button