Dúbravský ľadový medveď: Koľko vydržal víťaz v studenej vode?

27.1.2020
0

Zdroj: Lucia Marcinátová

Páčil sa vám článok?

Pred Domom kultúry Dúbravka v nedeľu postavili bazén s ľadovou vodou, do ktorého pred zrakmi divákov vliezli otužilci v plavkách. V rámci podujatia Dúbravský ľadový medveď si zasúťažili, kto vydrží v ľadovej vode najdlhšie.

Ako informuje spomínaná bratislavská mestská časť na sociálnej sieti, voda v bazéne mala niečo nad 5 stupňov Celzia, išlo o prvý ročník súťaže. O post najväčšieho ľadového medveďa bojovalo 22 súťažiacich. Cieľom súťaže bolo vydržať ponorený vo vode čo najdlhšie.
"Víťazom sa stal Ivan Scholtz (s časom takmer 45 minút). Najstaršia súťažiaca mala 84 rokov," informovala mestská časť.

"Som členom FB skupiny Tuniaky,čo lezú v zime do Draždiaka. Otužujem od roku 1995, ale len ľadovými sprchami ako súčasť jogy. Samotný vchod do ľadového jazera som podstúpil až tento rok. Začal som v októbri 2019. Čiže napriek víťazstvu som možno jedným z najmenej skúsených medzi ostatnými súťažiacimi a svoj prvý ľad som sekal na Silvestra v tajchu Klinger v Banskej Štiavnici, čo je krst ľadom pre každého," prezradil pre bratislavskenoviny.sk Ivan Scholtz.

Ivan Scholtz:

Zdroj: Lucia Marcinátová

"Chodíme dvakrát týždenne na Draždiak, pripadne Vajnory. Chodí sa buď skoro ráno alebo aj v noci, špeciálne za čo najhoršieho počasia, nech už to ma grády. Chodíme vždy aspoň dvaja, ale už sa tomu venuje dosť veľa ľudí, čiže nikdy nie sme sami, čo by som ani nikdy nešiel. Vo vode sme zhruba toľko minút, aká je jej teplota plus dve," vysvetľuje Ivan.

FOTOGALÉRIA:

"Tých 45 minút bolo fakt už na hrane, doslova o dušu. V jazere alebo tajchu je oveľa príjemnejšie, toto mi veľmi príjemné nebolo, takže mal som chuť to nechať už po 20-tich minútach. Ale zrazu sa vo vode objavil vedľa mňa moj vlastný šéf z práce a to ma tak prekvapilo, že som aj na zimu zabudol. On to nechal tuším za desať minút, ale veľmi mi pomohol. Byť v takej vode 45 minút podľa mňa nie je už zdravé, určite by som to nerobil nejako často, išlo skor o exhibíciu," dodáva Ivan a na záver pridáva pár rád:

"Zdravé je to fakt prvé minúty, záleží od teploty vody. Teraz, keď sa blíži teplota k nule, sme vo vode maximálne sedem minút, potom prichádza teplo. Tie prvé minúty si treba oddýchať a najviac pomáha skúsená spoločnosť. Hlavne pozor na srdce, v zlej nálade do vody nikdy nejdem. Hlavu nenamáčať, cvičiť pred vojdením do jazera a dlho cvičiť aj potom. Nech sa telo adaptuje, inak príde doslova neznesiteľná triaška. Toto bola skôr show než zdravotné otužovanie."

Súťaž pod záštitou starostu Martina Zaťoviča organizovali mestská časť Bratislava-Dúbravka, Základná škola Beňovského a agentúra MRM Sport Event.

​Víťaz Ivan Scholtz (v červenej čiapke):

Zdroj: Lucia Marcinátová

​Najstaršia účastníčka mala 84 rokov:

Zdroj: Lucia Marcinátová

​Do vody vliezol aj viceprimátor Juraj Káčer (v strede):

Zdroj: Lucia Marcinátová

O pozitívnom vplyve otužovania na zdravie hovoria podľa organizátorov aj lekári. Okrem posilnenia imunity sa zhodujú aj na pôsobení na psychiku. V štýle svojho mena ľadové medvede, otužilci lepšie spia, dobre zvládajú stres a majú menej depresií.

(ms)

Páčil sa vám článok?