pondelok 27. januára 2020

Rok 2020: Nárast platobnej neschopnosti v podnikateľskej sfére

Podľa analýzy Euler Hermes a Allianz sa má globálny index insolvencií v tomto roku zvýšiť o 6 %. Štúdia 44 krajín (87 % svetového HDP) ukázala, že platobná neschopnosť firiem kontinuálne rastie už niekoľko rokov po sebe. V roku 2019 bol zaznamenaný 9 percentný rast insolvencií.
Experti Euler Hermes zároveň identifikovali pretrvávajúcu vysokú mieru zlyhaní veľkých spoločností (s obratom nad 50 miliónov EUR) išlo o 249 prípadov insolvencií v celkovej hodnote obratu vyše 145 miliárd EUR v prvom až treťom kvartáli 2019. Kritickými sektormi boli najmä stavebníctvo v Ázii, energetika a maloobchod v Severnej Amerike a maloobchod a sektor služieb v západnej Európe.
„Globálny nárast insolvencí v roku 2020 ovplyvní niekoľko faktorov. Dlhodobo mierne tempo hospodárskeho rastu najmä vo vyspelých ekonomikách, oneskorené účinky obchodných sporov, politické neistoty, nárast vstupných nákladov alebo sociálne napätie budú udržiavať firmy pod tlakom“, uviedol Peter Mucina.

V roku 2020 porastie platobná neschopnosť v štyroch z piatich krajín, pričom výnimkou majú byť Brazília, Maďarsko (obe po - 3% r/r) a tiež Litva a Grécko (zhodne - 2% r/r), kde má dôjsť k jej zníženiu. V krajinách ako Francúzsko, Nový Zéland, Poľsko, Nórsko a Luxembursko nemá prísť k medziročnej zmene. V ostatných sledovaných krajinách sa očakáva nárast a výsledkom má byť, že každá druhá krajina zaregistruje v roku 2020 viac insolvencií ako pred finančnou krízou. Čo sa týka Slovenska, insolvencie u nás majú medziročne vzrásť až o 12 %. Odborníci Euler Hermes za tým vidia najmä zmeny v legislatíve uskutočnené v roku 2017, ktoré naďalej zvyšujú počty úpadkov drobných živnostníkov, resp. osobných bankrotov. V súčasnosti predstavujú viac ako 80% z celkového počtu insolvencií na Slovensku.