Je lož, že 2+2=4?!

Možno bol, možno nebol. Aj týmito slovami niektorí spochybňujú existenciu Auschwitzu i celého holokaustu. Položme si preto niekoľko otázok.

27.01.2020 09:00
debata

Kam sa podela obrovská väčšina z viac ako 70-tisíc Židov odvlečených počas druhej svetovej vojny zo Slovenského štátu, keď domov sa ich vrátilo len necelých štyritisíc? Odleteli na Mars?! So zveličením – možno áno, možno nie. Ale už dušu zabitých v pekle na zemi kamsi ďaleko hore celkom určite vyfúkli komíny nad pecami, v ktorých nacisti spaľovali mŕtvoly zavraždené v plynových komorách Auschwitzu.

Kam podeli rozum politickí extrémisti, čo používajú výhovorky typu „ja nie som historik, preto sa k tomu nemôžem vyjadriť“? Veď ak sa nevyznajú v týchto hrôzostrašných dejinách z neveľmi dávnej polovice 20. storočia, prečo potom vedia dôkladne vysvetľovať príčiny „opodstatneného“ vzniku totalitného Slovenského štátu aj s jeho „ľudomilným" fungovaním?

Mimochodom, treba mať vyštudovanú históriu, aby bol človek nejako konkrétne schopný prejaviť názor na Auschwitz či na celý holokaust? Keď sa ktosi vyhovára, že nie je historik, je to porovnateľné s tým, ako keby ste sa niekoho opýtali, či je pravda, že 2+2=4, a on odpovie, že to nedokáže posúdiť. So zdôvodnením, že nie je matematik s univerzitným vzdelaním. Lebo podľa neho 2+2 je možno 4, možno však nie.

Treba mať vyštudovanú históriu, aby bol človek nejako konkrétne schopný prejaviť názor na Auschwitz?

Toto nie sú iba reakcie ľudí, čo vedia veľmi málo o hrôzach druhej svetovej vojny alebo svoj antisemitizmus v horšom prípade zatajujú, toto sú názory aj tých, čo sa vo vnútornej nenávisti chystajú presvedčiť voličov, aby ich svojimi hlasmi v blížiacich sa parlamentných voľbách posilnili.

Auschwitz bol pritom nielen apokalypsou Židov, na čo oni sami poukazujú, aby sa nehovorilo len o obetiach z ich radov, a to napriek tomu, že ich bolo jednoznačne najviac zavraždených v tomto nacistickom koncentráku. Hitlerova továreň na smrť likvidovala aj poľských Nežidov či sovietskych vojnových zajatcov. Kotlebovci, kam sa podeli desaťtisíce červenoarmejcov z Auschwitzu?!

Obľúbeným bľabotaním obhajcov Slovenského štátu, rasistov v najhoršej podobe zároveň, býva aj to, že ľudácky režim sa vlastne zachoval k Židom veľmi ústretovo. Udelil im niekoľko tisíc výnimiek, aby neboli deportovaní.

Prvá vec: Takzvaní hospodársky užitoční Židia nešli v prvej vlne transportov do Auschwitzu na smrť iba preto, že na Slovensku by chýbalo veľa lekárov, veľa inžinierov a ďalších špičkových odborníkov. Druhá vec: V druhej polovici roku 1944 po vypuknutí Povstania sa aj oni stali po obnovení deportácií korisťou smerujúcou do plynových komôr v Auschwitzi.

Holokaust, Auschwitz. Možno bol? Možno nebol?

Predstavte si ten bôľ, že ste Nežid, ktorý sa zosobášil so Židovkou, a vaše spoločné dieťa i s jeho matkou, vašou ženou, naložia do dobytčiaka, odkiaľ ich vyložia v Auschwitzi. Aj zmiešané manželstvá vtedy existovali.

Ako by ste sa pozerali na vraždu svojho dieťaťa s vlastnou poznámkou, že Auschwitz možno bol, možno nebol?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #židia #antisemitizmus #ĽSNS #Slovenský štát #Auschwitz #plynové komory