Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Kultúra

27. januára 2020

25 KM/H: NEMECKÁ ROADMOVIE PRINÁŠA DO KÍN SEX, DROGY A PING PONG



o premárnených príležitostiach, nenaplnených snoch a hľadaní seba samého, v ktorom sa dvaja bratia po dlhoročnom odlúčení snažia naplniť svoj detský sen – precestovať na mopedoch naprieč Nemeckom.



Zdieľať
25 KM/H: NEMECKÁ ROADMOVIE PRINÁŠA DO KÍN SEX, DROGY A PING PONG

Film prináša do kín Asociácia slovenských filmových klubov a diváci ho môžu vidieť od 30. januára 2020.

 

Po dlhoročnom odlúčení a rozdielne zvolených životných cestách sa dvaja bratia, Christian (43) a Georg (45), stretávajú na pohrebe svojho otca. Počiatočná bitka priamo na cintoríne, následný kar a nočná návšteva rodného domu, alkohol a stolnotenisový zápas – to všetko nakoniec vedie bratov k osudovému rozhodnutiu. V emocionálnom (i alkoholovom) opojení sa vydávajú na cestu, o ktorej snívali už ako malí chlapci. Na výlet naprieč celým Nemeckom na starých mopedoch s rýchlosťou obmedzenou na 25 km/h. Začína cesta plná vrcholov a pádov, bratského odďaľovania i zbližovania, humoru i hľadania zmyslu života... „Pri rýchlosti 25 km/h toho človek zažije viac. Viac toho vidí, stretne viac ľudí. Nepresviští len tak okolo,“ uvádza Lars Eidinger, predstaviteľ jednej z hlavných úloh filmu.

 

 

25 km/h je historicky tretím víťazom ankety „LFŠ uvádza“. Návštevníci Letnej filmovej školy v nej rozhodli o tom, že film sa dostal do českej a následne tohto hodnotenia aj do slovenskej distribúcie. Režisérom filmu je úspešný tvorca komédií Markus Goller (1969, Mníchov, Nemecko), ktorý začínal ako strihač krátkych filmov, dokumentov a reklám. Divácky úspešný bol už jeho druhý film Vždy pripravený! – roadmovie o dvoch naivných mladíkoch z Východného Nemecka, ktorí sa po páde železnej opony vydajú na cestu po USA. V Pani Elle (2013) režisér sleduje cestu mladého berlínskeho taxikára a 87-ročnej dámy za jej láskou z mladosti a Môj brat Simpel (2017) mapuje putovanie Bena a jeho mentálne zaostalého brata za dávno strateným otcom. Goller však nenakrúca len roadmovie, ale i komédie. V jeho Dosť horúcej linke (2011) tri dámy rôzneho veku založia v katolíckom bavorskom mestečku erotickú linku a Všetko je láska (2014) je vianočná komédia v štýle Lásky nebeskej.

Film má na Slovensku premiéru 30. januára a do kín ho prináša Asociácia slovenských filmových klubov.


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
King Shaolin finišuje tretí album a vyráža na turné s novým vizuálom
<< predchádzajúci článok
Video: Billie Eillish ovládla udeľovanie cien Grammy, ocenili aj film od Beyoncé a vzdali česť Princeovi (foto)