Koľko úplatkov ročne zoberú Slováci?

NETKY.SK • 23 Január 2020, 14:04 • 2 min
Koľko úplatkov ročne zoberú Slováci?

Dve tretiny prípadov korupcie, ktoré sú potrestané rozhodnutiami Špecializovaného trestného súdu, sa týka súm do 500 eur. Vyplýva to z výskumu organizácie Transparency International Slovensko. Organizácia pritom zdôrazňuje, že 40 percent všetkých rozhodnutých prípadov sa týka len súm do sto eur.

slovakia

left justify in out

Počet prípadov klesol o tretinu

"Navyše, celkový počet rozhodnutých prípadov v rokoch 2016 až 2019 oproti obdobiu 2012 až 2015 klesol o tretinu," konštatuje TIS. Organizácia tiež zdôrazňuje, že v uplynulom roku klesol aj počet odsúdených politikov, sudcov, policajtov a prokurátorov. "Kým v súčasnom volebnom období do októbra 2019 bolo takýchto prípadov len 12, v tom minulom až 30," zdôrazňuje TIS.

 

 

 

Občania nedôverujú justícii ani polícii
TISv tejto súvislosti poukazuje aj na nedôveru občanov k polícii a justícii, ktorá podľa nich ide ruka v ruke s poklesom ochoty nahlasovať korupciu. "Kým v roku 2016 by to spravilo 40 percent občanov, v decembri minulého roka by úplatkárstvo oznámilo len 33 percent ľudí," konštatuje TIS s tým, že hoci bola na Slovensku schválená novela zákona o ochrane oznamovateľov korupcie, do praxe plnohodnotne neprešla pre neobsadený post predsedu úradu, ktorý má túto činnosť zabezpečovať. Na druhej strane však podľa TIS prieskum agentúry Focus ukazuje, že v decembri minulého roku priznalo poskytnutie úplatku vo verejných službách 10,4 percent občanov. To je podľa organizácie o tretinu menej ako v roku 2015. "Celkovo ide o najnižšiu mieru malej korupcie od začiatku merania v roku 1999, keď si úplatkárstvo zažilo 40 percent populácie," uvádza TIS.

 

img

 

Medzinárodný rebríček vnímania korupcie
Celkovo je Slovensko v medzinárodnom rebríčku vnímania korupcie podľa Transparency International za minulý rok na 59. mieste. To znamená o dve miesta nižšie ako v roku 2018 a o päť miest nižšie ako v roku 2016. "Slovensko dosiahlo 50 bodov zo sto možných," konštatuje TIS s tým, že z krajín Európskej únie je za Slovenskom len Maďarsko, Grécko, Chorvátsko, Rumunsko a Bulharsko. "Slovensko je do 30. až 40. miesta v bohatstve, vo vzdelanosti, čiže ten potenciál Slovenska je určite ďaleko lepší, keďže v mnohých ukazovateľoch sme na tom lepšie," povedal dnes v tejto súvislosti riaditeľ TIS Gabriel Šípoš. "Aj celkovo vo svete, v západnej Európe a tých úspešnejších krajinách, sa boj proti korupcii kladie do popredia," doplnil.

 

Efektívny boj proti korupcii
Pokiaľ ide o efektívnejší boj proti korupcii, podľa TIS medzi riešenia patrí napríklad dosadzovanie morálne a odborne zdatných osôb na kľúčové posty v polícii a prokuratúre. Taktiež je podľa organizácie potrebné obmedziť právomoci generálneho prokurátora, napríklad jeho možnosť zrušiť rozhodnutia v prípravnom konaní. Tiež je podľa TIS potrebné zvýšiť transparentnosť rozhodovaní štátnych orgánov, napríklad zverejňovaním všetkých rozhodnutí a ich odôvodnení. V prípade prokurátorov by sa mali podľa TIS zaviesť takzvané "výkonnostné štatistiky", ktoré by uvádzali, v koľkých prípadoch rozhodovali a ako bola vec ukončená. V rámci efektívneho boja proti korupcii TIS zdôrazňuje aj nutnosť zvolenia šéfa Úradu pre ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti, keďže tento post je doteraz neobsadený.

 

img

Najvyšší súd Slovenskej republiky
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona