Zajtra hrozia aj búrky. Blesky prinesie studený front

Zajtra hrozia aj búrky. Blesky prinesie studený front
Peter Minárik

Zatiaľ čo dnešné počasie bude ešte relatívne pokojné, tak to už nebude platiť o zajtrajšom dni. Cez naše územie totiž bude postupovať frontálny systém a práve na studenom fronte, ktorý bude súčasťou tohto systému sa môžu vyskytnúť aj búrky.

Po stabilných dňoch, ktoré naše územie zažívalo v uplynulých dňoch nás čaká výrazný obrat v charaktere počasia. Počasie totiž už zajtra začne ovplyvňovať frontálny systém, ktorý prinesie hneď niekoľko javov. Okrem dažďa bude aj snežiť, no vytvárať sa môže aj poľadovica a dokonca hrozia aj búrky. Môže za to pomerne zaujímavá situácia. Čo sa teda udeje ?

Najskôr teplý a potom studený front

Už zajtra ráno začne na západe Slovenska pršať, zatiaľ čo na strednom a východnom Slovensku bude snežiť. Tieto zrážky prinesie teplý front, ktorý cez naše územie začne zajtra postupovať ako prvý. 

Za týmto frontom sa začne ešte dopoludnia meniť prúdenie na západné, ktoré k nám za teplým frontom vtiahne pomerne veľmi teplý vzduch. Vďaka tomu začnú teploty predovšetkým na západnom Slovensku prudko stúpať. 

Teploty na západe postupne prekonajú hranicu +5 °C a na juhu Podunajskej nížiny začnú pokorovať hranicu až mimoriadnych +10 °C

Večer sa môžu vyskytnúť búrky

Do tohto teplého prostredia však začne vo večerných hodinách postupovať od západu studený front a za ním sa bude blížiť studený vzduch, ktorý sa dostane do teplejšej atmosféry.

Studený front tak vytvorí líniu výrazného teplotného kontrastu. Zatiaľ čo pred studeným frontom bude teplý vzduch, tak za ním začne prúdiť chladnejší. Zajtra dopoludnia sa tak na západe začne najskôr výrazne otepľovať a vo večerných hodinách zasa výraznejšie ochladzovať. 

V číselnom vyjadrení: zatiaľ čo na poludnie bude v Komárne aj +10 °C, tak do rána sa ochladí na zhruba -1 °C.

A práve na studenom fronte, ktorý bude oddeľovať teplý a studený vzduch sa môžu tvoriť búrky.

Numerické modely predpovedajú, že búrky sa budú tvoriť aj v susedných krajinách, pričom zrejme najviac bleskov sa vyskytne v susednom Maďarsku.

Búrky sa zajtra večer s najväčšou pravdepodobnosťou objavia aj u nás a to najmä v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom a Trenčianskom kraji a ich najväčšia pravdepodobnosť je medzi 17:00 až 21:00.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd