Víťazi cien Grammy? Absolútny triumf osemnástky Billie Eilish!

Cenu pre najlepšiu nahrávku roka si v noci z nedele na pondelok na udeľovaní amerických hudobných cien Grammy odniesla osemnásťročná americká speváčka a skladateľka Billie Eilish. Spolu s bratom Finneasom získali spolu 11 zlatých gramofónov.

27.01.2020 06:24 , aktualizované: 17:58
Billie Eilish a jej brat Finneas O'Connell (v... Foto: ,
Speváčka Billie Eilish a jej brat Finneas O'Connell (v strede) si prevzali cenu za album roka, ktorým sa stal Eilishovej When We All Fall Asleep, Where Do We Go?.
debata (1)

„Kam kráčame, keď sme všetci spiaci?” Pýta sa názvom svojho debutového albumu osemnástka Billie Eilish. Mladá Američanka, ktorá prezentuje teenagersky pochmúrnu zádumčivosť a razí cestu byť za každých okolností samým sebou, sa stala suverénnou hviezdou nedeľného odovzdávania "hudobných Oscarov“. Odniesla si päť cien Grammy.

Eilish zvíťazila sa songom Bad Guy, ktorý sa tento rok dostal až na samý vrchol amerického rebríčka Billboard Hot 100, a porazila tak slávne speváčky, ako sú Lady Gaga, Taylor Swift či Lana Del Rey, napísala agentúra AFP. Bad Guy sa stal Najlepšou piesňou roka aj Najlepšou nahrávkou. Mladučká hviezda si tiež prevzala gramofónik ako Najlepší nováčik a najmä cenu za Najlepší album. O tú sa delila s bratom Finnesom O'Connellom, ktorý jej pri albume pomáhal.

Atmosféru ceremoniálu v losangelskom Staples Center ovplyvnila tragédia. Len pár hodín pred najväčšou hudobnou slávnosťou roka zomrel pri havárii vrtuľníka jeden z najtalentova­nejších svetových basketbalistov Kobe Briant a jeho trinásťročná dcéra. Americká hudobná smotánka sa na udeľovanie Grammy zišla práve v sídle Los Angeles Lakers, za ktorých Briant hral. Mnoho z umelcov na pódiu dalo najavo svoj smútok a vyjadrilo úprimnú sústrasť rodine.

Hovorí im z duše

Billie Eilish vyfúkla zlaté gramofóny melancholickej Lane del Rey, extravagantnej chameleónke Lady Gaga či sladkej pesničkárke Taylor Swiftovej. Všetky sú ústredným motívom svojej tvorby, sebareprezentácia je totiž v populárnej hudbe nevyhnutná. Eillish však priniesla do mainstreamu celkom nový štýl. Nemá dokonalú konfekčnú veľkosť a razí inakosť v rozmanitých podobách. Od priznania depresie, o ktorej je dôležité hovoriť, až po odmietanie autorít a ponúk nahrávacích štúdií. Radšej ako s profesionálmi nahrávala album doma v posteli.

Billie Eilish je rada stredobodom pozornosti, no ako sama priznala, nekričí milujte ma, chce, aby ju brali takú, aká je. Aby sa poslucháči s jej démonmi stotožnili a nadobudli pocit, že nie sú vo svojej rozorvanosti sami. Smútok, introspektívne nálady a rozčarovanie nad svetom u mladých ľudí rezonuje a Billie Eilish je momentálne autentickou zástupkyňou svojej generácie. Odhalenie obáv, neistota a snaha nadobudnúť integritu do veľkej miery definujú texty mladej speváčky a skladateľky, ktorá si ako jedna z generácie mileniálov získala milióny fanúšikov po celom svete. Mladí ľudia sa s ňou identifikujú, obdivujú ju a Billie Eilish tak momentálne profesijným úspechom prekonala smútok, žije svoj sen.

"Nenapísali sme si žiadnu reč, pretože sme tento album nenahrali, aby sme s ním vyhrali Grammy. Nemysleli sme, že by sme s ním mohli vôbec niekedy niečo vyhrať. Urobili sme album o depresii, samovražedných myšlienkach a klimatických zmenách,” povedal pri preberaní ceny brat Billie Eilish Finneas.

Hudobní odborníci vyhlásili Billie Eilish za objav roka a bodovala vo všetkých hlavných kategóriách. When We Fall Asleep, Where Do We Go? je albumom roka, nahrávkou a skladbou roka je pieseň Bad Guy. Pieseň sa dostala na vrchol rebríčka Billboard Hot 100, kde sa Eillish vyšplhala vôbec ako prvá mileniálka (narodila sa v roku 2001). Od čias speváčky Lorde je najmladšou hudobníčkou, ktorej sa podarilo dobyť tento rebríček a ako najmladšia naspievala aj titulnú skladbu k novému filmu o Jamesovi Bondovi No Time to Die (Nie je čas umrieť).

Dospievam a som čudáčka

Eillish, podobne ako pred rokmi Nirvana, nerobila album na to, aby ním dobýjala hitparády a zbierala ceny. Väčšina skladieb nevzniká v štúdiách, ale v detskej izbe (Nirvana a iné kapely, ktoré úspech prekvapil, nahrávali na kazety v garážach). Na jej tvorbe má veľké zásluhy práve Finneas, ktorý pre sestru píše skladby, je producentom albumu a podieľa sa aj na príprave speváčkiných vystúpení. Na vlastnej koži to mohli zažiť aj fanúšikovia v Prahe, kde vystúpila vlani v lete a na pódiu mala posteľ.

Aktuálnou tvárou populárnej hudby je teda dievčina v procese hľadania samej seba, ktorá sa začína načahovať za dospelosťou. Môže byť zaujímavé sledovať, kam bude jej angažovanosť rásť. Zatiaľ totiž Billie Eilish ponúkla len teenagerskú sebareflexiu, so spoločenskými témami zrovnoprávnila rozpoltenosť už nie dieťaťa a ešte nie ženy.

Víťazi cien Grammy (výber)
Nahrávka roka: Bad Guy (Billie Eilish)
Album roka: When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (Billie Eilish)
Skladba roka: Bad Guy (Billie Eilish)
Objav roka: Billie Eilish
Najlepší popový sólový výkon: Truth Hurts (Lizzo)
Najlepšie popové duo/skupinový výkon: Old Town Road (Lil Nas X)
Najlepší popový vokálny album: When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (Billie Eilish)
Najlepší rockový výkon: This Land (Gary Clark Jr.)
Najlepšia rocková skladba: This Land (Gary Clark Jr.)
Najlepší rockový album: Social Cues (Cage the Elephant)
Najlepší alternatívny album: Father of the Bride (Vampire Weekend)
Najlepší tanečný/elektro­nický album: No Geography (The Chemical Brothers)

Nick Jonas a jeho manželka Priyanka Chopra,...
Speváčka Billie Eilish prišla v modeli z dielne...
+45Speváčka FKA Twigs v modeli Ed Marler.

Na hviezdneho basketbalistu zaspomínala pri svojom úvodnom vystúpení aj americká speváčka a pätnásťnásobná držiteľka Grammy Alicia Keys, ktorá udeľovanie cien moderovala. Pridala sa k nej aj americká speváčka a raperka Lizzo, ktorá sa pýšila rekordnými ôsmimi nomináciami na prestížne ocenenie. Tridsaťjedenročná Lizzo, vlastným menom Melissa Viviane Jefferson, slávi úspech s albumom Cuz I Love You a s hitom Truth Hurts.

„Všetci teraz cítime obrovský smútok,“ uviedla Alicia Keys. „Los Angeles, Amerika i celý svet dnes stratili hrdinu,“ dodala. Slávnostný ceremoniál sa odohráva v losangeleskej hale Staples Center, ktorá je domovom Los Angeles Lakers, za ktoré Bryant hral.

„Dnešná noc patrí Kobemu,“ povedala na úvod svojho vystúpenia Lizzo, ktorá premenila tri zo svojich ôsmich nominácií. Cenu si odniesla okrem iného v kategórii najlepší album súčasnej mestskej hudby a najlepší popový sólový výkon, napísala agentúra Reuters. Porazila tak slávne hviezdy ako sú Beyoncé, Ariana Grande či Taylor Swift.

Grammy patrí medzi najvýznamnejšie hudobné ocenenie na svete. O nomináciách a udeľovaní cien rozhoduje na 13 000 členov americkej hudobnej akadémie. Ocenenie sa udeľuje zhruba v 80 kategóriách.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cena #úspech #Grammy #Alicia Keys #Kobe Bryant #triumf #Billie Eilish #Lizzo