Autor textu: Ľuboš Lukáč
26.01.2020

Nadaní otvorili rok s muškami a molekulárnou biologičkou

Prvým hosťom Klubu nadaných detí Prešov v roku 2020 bola molekulárna biologička Lucia Ciglar.

Foto: Mgr. Juliána Sedláková

Prešov 26.01.2020 (Skolske.sk)

S nadanými deťmi sa podelila o svoje skúsenosti a zážitky z práce vo výskume.Študovala a neskôr pracovala v Nemecku, odkiaľ sa po 14 rokoch nedávno vrátila aj s rodinou naspäť na Slovensko. Hlavnou témou jej výskumu bola funkčná genomika, pomocou ktorej sa snažila prispieť k objasneniu špecifikácie buniek počas embryonálneho vývoja u Drosophila melanogaster.

Mušky, ako ich familiárne nazýva, sú už celé storočie obľúbeným nástrojom vedcov z rôznych oblastí biológie. Sú malé, nenáročné na miesto či potravu, rýchlo sa rozmnožujú a čo je veľkou výhodou obzvlášť pre vývojových biológov, ich embryogenéza sa odohráva mimo tela matky. Aj vďaka tomu bolo možné mušky priniesť na návštevu do klubu a predstaviť ich nadaným deťom. Tie si mohli detailne prezrieť ich vývojové štádiá a otestovať rýchlosť pri ich premiestňovaní z jednej skúmavky do druhej. A deti to náramne bavilo!

Nadané deti si navyše mohli vyskúšať jednoduché pipetovanie s mikroskúmavkami, keďže práve to je neoddeliteľnou súčasťou práce snáď každého molekulárneho biológa. Samozrejme, aby boli dodržané všetky predpisy, museli pritom použiť aj rukavice a zistili tak, že to vôbec nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

pic
Foto: Mgr. Juliána Sedláková

Záver stretnutia patril diskusii na tému, prečo je skvelé byť vedcom. Ako hlavné motivačné faktory deti spomenuli užitočnosť, radosť z nových objavov či možnosť cestovať a stretávať sa so zaujímavými ľuďmi.  Lucia Ciglar zasa nadaným deťom poradila, čo môžu pre svoju prípadnú vedeckú kariéru urobiť už teraz. Okrem učenia sa angličtiny vyzdvihla najmä prirodzenú zvedavosť,  odvahu klásť otázky a kritické myslenie. Veríme, že medzi nadanými deťmi sa nájdu mnohí nadšenci pre toto krásne a zároveň dôležité povolanie.

Dr. rer. nat. Lucia Ciglar, Nadanedieta.sk

pic
Foto: Mgr. Juliána Sedláková

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]