Denník N

Dva v jednom: diskusia o Slovanoch a Veľkej Morave v Archeologickom múzeu

Kulichova jazdecká socha Svätopluka na Bratislavskom hrade. Foto – TASR
Kulichova jazdecká socha Svätopluka na Bratislavskom hrade. Foto – TASR

V utorok 28. januára o 17.00 sa v budove Archeologického múzea na Žižkovej 12 v Bratislave začne prvá prednáška ďalšieho cyklu obľúbenej Archeologickej kaviarne. Presnejšie povedané, nová sezóna začne diskusiou archeológa Vladimíra Turčana z Archeologického múzea SNM a historika Jána Steinhübela z Historického ústavu SAV.

Hlavnou témou ich debaty budú mnohé nejasnosti a spory týkajúce sa Veľkej Moravy. Odborníci budú hľadať odpoveď na otázky spojené s pôvodom Slovanov, vzťahu Pribinu a Nitry, spôsobu presadenia sa kresťanstva v našich končinách, o sporoch okolo datovania najstarších kostolov na našom území, na príčiny konfliktu Metoda s biskupom Wichingom a mali by sa zaoberať aj hodnotením činnosti tohto najznámejšieho oponenta vierozvestov z Byzancie.

Zaujímavé bude aj porovnanie toho, ako sa môžu vďaka inému prístupu a metodológii líšiť pohľady archeológa a historika na tieto otázky. „V debate budú konfrontované historické správy a ich interpretácia zo strany historikov s výsledkami archeologického bádania. Je to dôležité hlavne tam, kde archeologické a historické pramene nekorešpondujú alebo kde pôvodné texty písomných správ a ich interpretácia nie sú jednoznačné. Taktiež bude, ako zvyčajne, priestor na otázky z publika,“ hovorí jeden zo spoluorganizátorov Archeologickej kaviarne Radoslav Čambal.

Iná prednáška cyklu by sa mala zamerať na najstarších roľníkov a na architektúru neolitu a eneolitu na našom území. Ďalšie by sa mali zaoberať najnovšími nálezmi z vykopávok spojených s výstavbou diaľnic najmä v okolí Bratislavy alebo obdobím tzv. markomanských vojen vedených cisárom Marcom Aureliom proti Germánom žijúcim aj na území dnešného Slovenska.

Prednášky sa budú konať v utorky ku koncu mesiaca, od januára po máj, vždy v budove Archeologického múzea od 17.00. Presný program prednášok bude zverejnený na stránke Archeologickej kaviarne.

Predchádzajúce prednášky boli venované výskumu mayskej civilizácie v Guatemale, otázke, či bola Veľká Morava ríša, kráľovstvo alebo štát, Keltom na západnom Slovensku alebo náboženstvu v staršej dobe bronzovej. Kompletný záznam prednášok nájdete na YouTube.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

História

Slovenské mýty

Veda

Teraz najčítanejšie