Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ochrana pred slnkom, no nie pred toxickými látkami: Opaľovacie krémy pôsobia na pečeň i obličky!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci leto je ešte ďaleko, opaľovacie krémy sa odporúča používať aj v zime na horách, kde je slnko ostrejšie. Je však pravdepodobné, že budete zdržanlivejší pri ich používaní. Obzvlášť po zistení, že vďaka nim sa do krvi dostávajú chemické látky vo vyšších koncentráciách, ako sa doteraz predpokladalo.

Opaľovacie krémy používame s vedomím, že chceme svoju pokožku chrániť pred nebezpečným UV žiarením. Vedci však zistili, že vďaka nim sa do krvného obehu dostáva viac chemikálií, ako je zdravé.

Čítajte tiež: Stop bolestiam krku: VIDEO Záchrana pomocou uteráku, ktorá zaberie pár minút!

Vyššie koncentrácie ako je povolené

Výskumníci z amerického Úradu pre potraviny a liečivá (FDA) testovali šesť hlavných účinných látok v krémoch a sprejoch na opaľovanie. Zistili, že všetky chemikálie mali v krvi človeka vyššie koncentrácie ako je norma. Jedna zo zložiek mala dokonca koncentráciu, ktorá bola 360-krát vyššia ako je vhodné.

Štúdii uverejnená v časopise Journal of American Medical Association sa zúčastnilo 48 dobrovoľníkov v priebehu 21 dní. Účastníci dostali jeden zo štyroch komerčne dostupných krémov na opaľovanie a bolo im povedané, aby ho aplikovali prvý deň raz denne a štyrikrát denne ďalšie tri dni. Vzorky krvi im boli odobrané viackrát počas 21 dní. Vedci zistili, že všetky chemikálie mali koncentrácie vyššie ako 0,5 nanogramov (ng) na milimeter (ml) krvnej plazmy, čo je hranica FDA. Všetky zložky boli vyššie ešte aj v siedmy deň a plazmatické hladiny homosalátu a oxybenzónu dokonca aj po 21. dni. Najvyššie pozorované číslo bolo plazmatická koncentrácia oxybenzónu v štvrtý deň, ktorá bola 180,1 ng / ml po tom, čo niektorí účastníci použili aerosólový sprej s touto zložkou. To je 360-krát väčšie ako hranica FDA.

Ochrana pred slnkom, no
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Opaľovací krém sa stále odporúča

FDA a Americká akadémia dermatológie tvrdia, že chemikálie v krémoch by mali byť bezpečné, ale v niektorých prípadoch vysoká koncetrácia môže spôsobiť zlyhanie obličiek, pečene a problémy s hormónami. Zdôrazňujú, že zistenia neznamenajú, že by verejnosť mala prestať používať opaľovacie krémy, ale že je potrebný ďalší výskum, aby sa s určitosťou zistilo, čo v skutočnosti spôsobujú tieto chemikálie v krvi.

 “Nadmerné vystavenie UV žiareniu môže spôsobiť rakovinu kože a vznik melanómu, opaľovací krém by preto mal byť aj naďalej nevyhnutnou súčasťou ochrany pred UV žiarením,” zhodujú sa doktori Adewole Adamson z lekárskej fakulty spoločnosti Dell na Texaskej univerzite v Austine a Kanade Shinaki z Kalifornskej univerzity San Francisco.

Chránia kožu, ale môžu byť nebezpečné

Opaľovacie krémy obyčajne obsahujú jednu alebo niekoľko z týchto šiestich chemických zložiek, ako je avobenzón, oxybenzón, oktokrylén, homosalát, oktalát a oktinoxát. Tieto látky sa v posledných rokoch dostali do povedomia, kvôli častým otázkam týkajúcich sa ich bezpečnosti.

V roku 2012 Pracovná skupina pre životné prostredie (EWG) vydala správu, v ktorej odporúča, aby krém na ochranu pred slnečným žiarením neobsahoval oxybenzón, ktorý sa spája s poškodením buniek, čo môže viesť k rakovine kože. Štúdia z roku 2017 zistila, že oktokrylén spôsobil poškodenie DNA u rôznych vodných živočíchov. Ďalší výskum z toho istého roku zistil, že avobenzón sa môže stať toxickým, keď je vystavený chlóru, a potenciálne môže viesť k dysfunkcii obličiek a pečene.

Viac o téme: LetoSlnkoSlnečné žiarenieOpaľovacie krémy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9