Menu
  • Audi S8 namerali v obci 131 km/h
    Audi S8 namerali v obci 131 km/h
    • | Komentáre
    Galantskí dopravní policajti namerali vozidlu Audi S8 rýchlosť 131 km/h v obci Dolná Streda, kde je povolená 50-tka. Je za takéto prekročenie rýchlosti dostačujúca pokuta?

Audi S8 namerali v obci 131 km/h

Motor z Lamborghini

Audi S8 patrí do kategórie extrémne výkonných limuzín. Na zábere sa nachádza druhá generácia, ktorá sa predávala v rokoch 2006 až 2011. Pod jej kapotou sídli desaťvalcový atmosférický motor 5.2 FSI, prevzatý z Lamborghini Gallardo. Kým Gallardo malo 500 konských síl s týmto motorom, Audi S8 si muselo vystačiť „iba“ so 450 koňmi. Váži takmer dve tony, no to tejto limuzíne s daným motorom neprekážalo vystreliť na stovku za 5,1 sekundy. Ojazdené sa dá zohnať od 12 000€.

V obci nie

Hoci sa jedná o starý model, jeho technické parametre sú aj v dnešnej dobe pozoruhodné a len ich čítaním sa nejednému motoristickému srdcu zrýchľuje tep. Preto je pochopiteľné, že keď sa nejaký nadšenec dostane za volant takéhoto stroja, chce si vyskúšať ten rev motora, rýchlosť a zrýchlenie. Obývaná štvrť ako je aj obec Dolná Streda v Trnavskom kraji, by však nemala slúžiť k skúšaniu vozidla.

Daný úsek poznám veľmi dobre. Celou obcou sa tiahne široká cesta, hladký asfalt, krajnice. Vodičovi sa tu zdá byť 50 km/h ako jazda na poníkovi. Na druhej strane, chodníky, domy a firmy sú rizikom toho, že na túto širokú cestu môže vybehnúť nepozorný chodec. Kým z rýchlosti 50 km/h dokážete predísť zrážke alebo zmierniť jej následky (záleží od vzdialenosti, kedy vodič zareaguje na prekážku na ceste), v 130 km/h začnete brzdiť až po zrážke s prekážkou. A to aj s Audi S8.

Zdroj foto

Stačí pokuta?

Vodiča čaká prejednanie priestupku pred správnym orgánom alebo mu bude nariadená pokuta 800€. Poučí sa? Je to dostatočne silný trest? A čo ostatní, ktorí ešte nedostali podobne vysokú pokutu? Poučia sa z daného priestupku, keď sa, našťastie, nestala žiadna nehoda? Ja si myslím, že nie. Konkrétny vodič, s najväčšou pravdepodobnosťou, už nikdy nepôjde rýchlo v danom úseku a nájde si iný, kde svoje alebo požičané Audi S8 popreháňa.

Bol som tiež neskrotný šofér, kým som nedostal takzvanú osvetu od skúsenejších, nevidel zopár tragických nehôd z videí na youtube a kým som sám nemal drobnú kolíziu. Vodičom, ktorí boli takto prichytení a nespôsobili nehodu, nemusia ihneď  prísť o vodičské preukazy. Ja by som im dal šancu vstúpiť si do svedomia.

Výchova niekedy pomáha! Taká nútená škola šmyku na vlastné náklady, ktorá by bola nariadená políciou na základe vykonaného priestupku, môže pomôcť.  Okrem toho, že si tam vinník môže bezpečne vyskúšať, čo jeho auto dokáže, bude mať šancu vypočuť si názory a skúsenosti školených inštruktorov. Dokážu vám, že nie ste na cestách majstri sveta!

Autor
Ivan Kutálek

Ivan Kutálek

Hovorí sa, že jeho prvé slovo bolo "auto". Odmalička si k štvorkolesovým autám hľadal cestu, no viac ho zaujímali spoza volantu ako pod kapotou. Od svojich osemnástich sa venuje novinárskej činnosti a v roku 2010 založil webauto,sk, kde píše recenzie k autám, ktoré skutočne riadil.

Sorry no comment yet.

Leave a Comment

Facebook