Ako využiť šupky z ovocia a zeleniny? 15 užitočných tipov

Pinterest LinkedIn Tumblr +

V súčasnosti veľa počúvame o zero wastebezodpadovej domácnosti. Áno, prispieť môžeme všetci a neraz úplne jednoduchou zmenou svojich návykov. A my sme pre vás zozbierali 15 skvelých tipov, ako využiť šupky z ovocia a zeleniny. Či už ošúpete zemiaky na večeru, alebo jablko, hrušku, prípadne banán. Všetky šupky sa dajú na niečo využiť…a ak aj nie, stále je tu domáci kompost. Z biologického odpadu získate za pomerne krátky čas výživnú pôdu pre svoje rastliny, kvety, či na záhradku.

 

AKO VYUŽIŤ ŠUPKY?

Napokon, niektoré šupky sme už v minulosti využívali úplne prirodzene. Napríklad šupku zo šalátových uhoriek si ženy zvyknú dávať na pleť, aby ju osviežili a zmladili. Šupku z pomaranča alebo mandarínky stačí napichať klinčekom a položiť na stôl – prevonia postupne celú miestnosť.

Banánové šupky

Najčastejšie vidíme banánové šupky vo filmoch, kde sa na nich niekto pokĺzne…áno, aj takto sa dajú využiť proti nepriateľovi 🙂 Ale my máme na mysli skôr užitočnejšie a praktickejšie využitia.

Vezmite šupku z banánu a vnútornou stranou potierajte otlaky na nohách, prípadne kurie oko. Môžete si vyrezať zo šupky koliesko a vnútornou stranou ho priložte na bradavicu alebo kurie oko. Prelepte náplasťou a noste, kým bradavica neodpadne.

ako využiť šupku z banánuBanán zjemní pokožku, zvlhčí ju a mnohým to pomáha. Tiež si vnútornou stranou šupky môžete zjemniť pokožku na chrbte rúk. Niekedy dokonca vybielia aj pigmentové škvrny.

Banánová šupka je výborným prírodným leštičom kožených topánok, budú sa po nich lesknúť. Tiež môžete šupkou potrieť listy izboviek, aby sa leskli.

Šupky z banánu nakrájajte na menšie časti a pridajte ich k izbovým rastlinám a kvetom. Najskôr odpudzujú rôznych škodcov, potom sa postupne rozkladajú a obohacujú zeminu o živiny. Niekto robieva aj výluh z banánových šupiek a potom ním zalieva rastliny.
Tu je 11 tipov, kde všade a ako môžete využiť banánovú šupku – v domácnosti, či pre zdravie. Inšpirujte sa.

 

Šupky z jabĺk a hrušiek

Sušené šupky z jabĺk alebo hrušiek sú skvelá pochúťka – prirodzene, mali by byť nestriekané, čiže bio alebo z vašej vlastnej záhradky. Skúste takto usušené šupky zmiešať s hrozienkami, kúskami škorice, klinčekmi ap., a získate super čajovú zmes. Stačí lyžica takejto zmesi, zalejete horúcou vodou a necháte odstáť.
Takýto čaj z jablkových šupiek má podľa odborníkov liečivé účinky, znižuje krvný tlak ap.

Môžete si tiež vyrobiť ovocný ocot, ktorý je ideálny do šalátov a odporúča ho aj portál Zachraň jídlo.
Vezmite si veľkú fľašu a nakrájajte jablká a hrušky: nielen jadrovník, ale aj šupky a postupne ich ukladajte do fľaše asi do polovice. Potom si zmiešajte liter filtrovanej vody a 60 ml medu, a zalejte zmes vo fľaši. Prekryte plátnom a nechajte fermentovať pri izbovej teplote. Každý deň premiešajte a približne po desiatich dňoch vám tekutina stmavne.
Vtedy ovocie vyberte, pokojne ho skompostujte a pokračujte vo fermentácii ďalšie 2 až 3 týždne. Ocot pravidelne premiešavajte. Napokon ho preceďte a naplňte menšie fľašky.ovocný ocot

 

Zemiakové šupky

Vedeli ste, že odvar zo zemiakových šupiek pomáha proti šediveniu vlasov? Mnohé ženy si týmto odvarom umývajú vlasy a tvrdia, že to skutočne pomáha.
Zemiaková šupka je tiež dobrá na pokožku, potlačuje pigmentové škvrny a hojí drobné popáleniny.

Skúste si urobiť zo zemiakových šupiek domáce chipsy. Zemiaky pred ošúpaním dôkladne umyte drôtenkou. Šupky nakrájajte na plátky a ponorte na hodinu do misky s vodou a ľadom. Potom sceďte, osušte ich a následne upražte na panvici s olejom. Prípadne ich môžete dať do poriadne vyhriatej rúry.zemiakové šupky

 

Šupky z citrusov

citrónová kôraNapríklad šupky z citrónov sú univerzálnym čističom. Ak povedzme nemáte ocot, môžete vyšťaviť citrón do rýchlovarnej kanvice a povariť vodu. Potom nechajte vychladnúť a opláchnite. Zbavíte sa tak vodného kameňa.

Vnútornou stranou citrónovej šupky si môžete potierať ruky, aby ste zjemnili pokožku. Niektoré dámy využívajú nasledujúcu zmes: do misky najemno nastrúhajú očistenú citrónovú šupku, pridajú cukor a olivový olej, aby vznikla pasta. V sprche si potom pastu natierajú na mokrú pokožku tam, kde treba. Vmasírujete a následne dôkladne umyjete.

Citrónová šupka je skvelý prostriedok na čistenie vodovodných batérií, kohútikov a plôch, ktoré majú na sebe vodný kameň. Potrite šupkou miesto a potom ho utrite suchou handričkou.

mandarinka a šupka

Šupky z mandariniek zasa výborne vyčistia mikrovlnku – proste vložte šupky dnu v miske s vodou, zapnite na plný výkon a povarte asi 5 minút. Para začne v mikrovlnke kondenzovať, takže misku vyberiete a mikrovlnku krásne vyleštite.

A ako sme spomínali, šupky z pomarančov, citrónov, mandaríniek slúžia ako výborný osviežovač vzduchu. Položte ich na radiátor, ku krbu, pridajte na misku klinček alebo škoricu a čoskoro ucítite tú vôňu 🙂

Výborným pomocníkom je aj pomarančový ocot. Keď dojete pomaranč, dobre umyté šupky vložte do pohára na zaváranie, zalejte octom a zatvorte. Nechajte lúhovať asi 2 týždne a potom vyberte pomarančovú kôru. Získate pomarančový ocot, ktorým môžete čistiť zrkadlá, okná, či povrchy v kúpeľni.

aloe veraPrečítajte si tiež
Všetko o aloe vera – účinky, príprava gélu, pestovanie.

Kandizované citrusy
Vyskúšajte kandizované kúsky citrónu, či pomaranču. Dobre umytú kôru bio pomarančov alebo citrónov nakrájajte na prúžky a dajte variť na 15 minút do vody. Potom odložte nabok.
Do hrnca vsypte 100 g cukru na každých 100 ml vody a varte, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridajte prúžky kôry z citrónu alebo pomaranča a varte ďalších 30 minút. Kôra sa stane takmer priehľadnou.
Vyberte kúsky kôry na plech s papierom na pečenie a nechajte preschnúť. Napokon prúžky obaľte v cukre a vložte do pohárov.

šupky z ovocia

Foto: Zachraň jídlo, LepšíDeň.sk, Pixabay, Unsplash


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.