Donald Trump: “Nenarodené deti nikdy nemali v Bielom dome silnejšieho obhajcu!” Americký prezident vstúpi do histórie ako prvý prezident krajiny na pochode za život

Donald Trump: “Nenarodené deti nikdy nemali v Bielom dome silnejšieho obhajcu!” Americký prezident vstúpi do histórie ako prvý prezident krajiny na pochode za život

Washington 25. januára 2019 (HSP/TASR/Foto: TASR/AP-Evan Vucci)

 

A história sa mu za to raz určite poďakuje. Americký prezident Donald Trump sa v piatok stal prvým úradujúcim prezidentom USA, ktorý sa zúčastnil na každoročnom zhromaždení proti interrupciám vo Washingtone. Sám seba vyzdvihol ako zarytého obhajcu tohto hnutia a svoj prejav obzvláštnil aj kresťanskými pravdami

Na snímke Donald Trump počas príhovoru na washingtonskom pochode za život v piatok 24. januára 2020 zatína päste ako gesto, že bude brániť nenarodené deti a ich právo na život

“Nenarodené deti nikdy nemali v Bielom dome silnejšieho obhajcu,” povedal republikán Trump tisícom ľudí zhromaždených na promenáde National Mall v centre Washingtonu. “Každé dieťa je vzácny a posvätný dar od Boha,” dodal.

Reklama

Zároveň obvinil demokratov z “radikálnych a extrémnych” postojov k interrupciám. “Pokiaľ ide o umelé prerušenie tehotenstva, demokrati zastávajú tie najradikálnejšie a najextrémnejšie postoje,” dodal Trump. Demokrati sa totiž snažia presadiť potraty až do dňa pôrodu dieťaťa a v niektorých štátoch USA sa im to už podarilo.

Okrem toho Trump sa stal prvým prezidentom, ktorý osobne predniesol príhovor na tomto každoročnom podujatí, ktorého sa zúčastnili stovky tisíc ľudí. Pochod za život je neodmysliteľnou súčasťou diania vo Washingtone od 70. rokov 20. storočia, ale ešte nikdy ho žiadny americký prezident nenavštívil. Najväčšia takáto akcia v USA každým rokom ukazuje, že nám pred očami vyrastá uvedomelá konzervatívna a prolife generácia, ktorá tvrdo odsudzuje tieto barbarské praktiky na ľuďoch, ktorí okrem toho, že nemajú žiadnu vinu, nemajú ani možnosť vydať hlások či inak sa brániť.

Reklama
Na snímke účastníci pochodu za život vo Washingtone 24. januára 2020

Právo na potrat v USA je zatiaľ chránené rozhodnutím Najvyššieho súdu USA z roku 1973, ktoré padlo v známom umelo vykonštruovanom spore ako Roe verzus Wade, ktorým sa legalizoval potrat v USA.

Pod pseudonymom “Jane Roe” vystupovala ako žalobkyňa Norma McCorveyová, ktorá žiadala potrat tvrdiac, že jej dieťa bolo počaté pri znásilnení. O niekoľko rokov neskôr však priznala, že všetko bola lož. Ona osobne bola sotva do prípadu zapojená, iba podpísala prísažné vyhlásenie a zastupovali ju dve zanietené advokátky. Medzičasom sa jej dieťa už narodilo a Norma McCorveyová dala dcérku na adopciu. Až do smrti nemala s ňou nijaký kontakt. V 80. rokoch sa angažovala v hnutí za potraty a v r. 1992 začala pracovať na potratových klinikách. O tri roky neskôr sa skupina ochrancov života nasťahovala priamo ku klinike, v ktorej pracovala. Stretnutiami s odporcami potratu si McCorveyová uvedomila, aké bezprávie sa v jej klinike deje. Kontakt s ochrancami života ju priviedol aj ku kresťanskej viere a v roku 1998 aj ku katolíckej cirkvi. Zomrela 18. februára 2017 vo veku 69 rokov v domove seniorov v Texase a až do smrti vystupovala za zrušenie potratového zákona, v dôsledku ktorého zahynulo potratom v USA už približne 62 miliónov detí (v celosvetovom meradle celkovo umrela už 1,5 miliarda detí. Počítadlo potratov TU).

Prezident prišiel na akciu, ktorá sa konala južne od Bieleho domu, na ceste vedúcej od Kapitolu (sídla Kongresu), práve v čase, keď sa Senát pripravoval vypočuť si ďalšie argumenty obžaloby v procese impeachmentu (ústavnej žaloby) proti nemu, ktorý americká verejnosť takmer ani neregistruje.

Na snímke účastníci pochodu za život vo Washingtone dávajú najavo prezidentovi Trumpovi sympatie transparentmi so sloganom, že je tým naj prolife prezidentom

“Idú po mne, lebo bojujem za vás a bojujeme za tých, čo nemajú hlas. A my zvíťazíme, lebo vieme, ako víťaziť,” povedal nadšenému davu prítomných ľudí. Trumpovo zvolenie za prezidenta v roku 2016 sa v boji za právnu ochranu nenarodených detí ukázalo ako najlepšia voľba. Dokázal to aj tým, že dôrazne dosiaľ ako prezident presadzoval kroky proti interrupciám, a to aj prostredníctvom vymenovania konzervatívnych sudcov.

Konzervatívci sa v USA snažia dosiahnuť znovu úplnú ochranu nenarodených detí, napríklad zavedením obmedzení v poskytovaní príslušných služieb na štátnej úrovni alebo zrušením federálneho financovania kliník.

Reklama

Pre Trumpa, ktorý sa dlhodobo profiluje ako prolife, je len prínosné, že sa tohto podujatia zúčastnil v období, keď sa už pripravuje na kampaň za znovuzvolenie do prezidentského úradu vo voľbách v roku 2020. Konzervatívni Američania sú opäť naklonení k jeho voľbe aj pravdepodobne počet jeho fanúšikov bude ešte stúpať.

Časozberné video z pochodu:

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali