ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Výstava „Anton Dubrovský – Obrazy“ v priestoroch Vlastivedného múzea

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mgr. Erika Slobodová, historik múzea Vlastivedného múzea v Galante|MM| Prvou výstavou v roku 2020, ktorú organizuje Vlastivedné múzeum v Galante, bude výstava venovaná dosiaľ nevystaveným obrazom maliara Antona Dubrovského (1915 – 1982), od ktorého narodenia uplynie 23. januára 105. rokov  Múzeum koncom roka 2019 zakúpilo s finančnou podporou Fondu na podporu umenia a s podporou zriaďovateľa menšiu zbierku jeho diel a doplnilo už existujúcu kolekciu. Obrazy rôznych rozmerov sú robené prevažne formou pastelu a predstavujú portréty mužov, žien a detí, z prvej a druhej polovice 20. storočia. Charakteristický je rýchly maliarov rukopis, mäkké kontúry a ľahkosť, s ktorou zachytil výraz a psychiku znázornených postáv. Mal veľký cit pre detaily a farbu. Dubrovský aj cez svoj neľahký život bol pozoruhodne dobrým maliarom. Podarilo sa mu dostať na Akadémiu výtvarného umenia v Prahe, štúdium však musel prerušiť kvôli vojne a vrátiť sa domov. V svojich námetoch sa vracal k témam, ktoré mu boli blízke. Ako rodák zo Šoporne vo svojich obrazoch zachytával nielen ľudí, ale aj kraj kde vyrastal. V jeho dielach môžeme vidieť dobové výjavy prírody minulého storočia, kroje typické pre tunajší región, významných činiteľov kultúrnej scény aj jeho blízkych a bežných ľudí. Maliarovu tvorbu budú mať návštevníci možnosť vidieť na pripravovanej výstave pod názvom „Anton Dubrovský – Obrazy“  v priestoroch Vlastivedného múzea od 11. 2. 2020 do 30. 4. 2020 v bežných otváracích hodinách.

www.fpu.sk

Podujatie je realizované s finančnou podporou Fondu na podporu umenia

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img