Život Cirkvi vo svete 4/2020

Obsah

Nový provinciál slovenských jezuitov – P. Jozef Šofranko SJ

Arcibiskup Cyril Vasiľ – apoštolský administrátor v Košiciach

Posolstvo pápeža do Davosu: Princíp je brať ľudstvo ako jednu rodinu

Davos: Po prvý raz aj o prenasledovaní kresťanov

Pápež František menuje nového arcibiskupa Filadelfie

Historik: Vatikán chcel v r. 2006 prevziať vedenie jezuitov

Biskup: „Dúfajme, že pápež roztrhá dokument synody“.

Paríž: Vyše 40 000 účastníkov Pochodu za život

Kardinál: Taliansko musí urobiť viac pre integráciu

USA: Katolíci žalujú biskupov pre „halier sv. Petra“

India: Arcibiskup nariaďuje deň pokánia

Donald Trump bude prvý prezident na Pochode za život!

Rakúsko: Vyše 67 000 vystúpení z Cirkvi v r. 2019

Kardinál Müller: „Bez strachu verejne vyznávať našu vieru“

Pápež povoláva tureckého ekonóma do Akadémie vied

Španielsko: Kardinál varuje pred ľavicovou politikou

Rigorózni katolíci menej nebezpeční ako radikálni moslimovia!

Ministerka: ‚Aj pre mňa hrá viera rozhodujúcu úlohu‘

USA: Muž polial oltár a kňaza červenou farbou

Mníchov: Arcibiskup Viganò na demonštrácii proti Marxovi

Bývalá modelka: ‚Deti nám neberú naše sny!’

Kardinál Burke odporúča púte na prehĺbenie viery

Kardinál Müller: Benedikt XVI. nemohol mlčať – vidí nebezpečie

Belgický arcibiskup vyzval spolubratov k podpore celibátu!

Kardinál Sarah: S Benediktom nemám nedorozumenia

Kardinála Schönborna nahradí arcibiskup Lackner

Ze svědectví, které vydal Mons. C. M. Viganò

Obrátenie sv. Pavla

„Čo mi bolo ziskom, kvôli Kristovi pokladám za stratu. A vôbec, všetko pokladám za stratu pre vznešenosť poznania Krista Ježiša, môjho Pána. Preň som všetko stratil a pokladám za odpadky, aby som získal Krista a našiel sa v ňom bez vlastnej spravodlivosti, ktorá je zo zákona, ale s tou, ktorá je skrze vieru v Krista – spravodlivosťou z Boha založenou na viere“ (Flp 3,4-9).
„Lebo Boh, ktorý povedal: Nech z temnôt zažiari svetlo, zažiaril aj v našich srdciach na osvietenie poznania Božej slávy v tvári Ježiša Krista“ (2 Kor 4,6).
„Nadmieru sa rozhojnila milosť nášho Pána s vierou a láskou, ktoré sú v Kristovi Ježišovi. Toto slovo je spoľahlivé a úplne vierohodné: Kristus Ježiš prišiel na svet zachrániť hriešnikov a ja som prvý z nich. Ale dosiahol som milosrdenstvo, aby na mne na prvom ukázal Kristus Ježiš všetku zhovievavosť, ako príklad pre tých, čo v neho uveria pre večný život“ (1Tim 1,13-16).

* * * * *

Nový provinciál slovenských jezuitov – páter Jozef Šofranko SJ

Bratislava, 18.1.2020 (TK KBS) 025 965 – Páter Jozef Šofranko SJ sa stal novým provinciálom jezuitov na Slovensku. Do funkcie ho vymenoval generálny predstavený Spoločnosti Ježišovej páter Arturo Sosa SJ dekrétom zo 6. januára 2020. Menovanie bolo komunikované Generálnou kúriou Spoločnosti Ježišovej 18. januára 2020.
Páter Šofranko v súčasnosti vykonáva službu sócia provinciála. V úrade nahradí terajšieho provinciála, ktorým je od roku 2014 páter Rudolf Uher SJ. Dátum prevzatia úradu bude stanovený neskôr.
Krátky životopis nového provinciála slovenských jezuitov
Páter Jozef Šofranko SJ sa narodil 25. mája 1977 v Prešove. Do noviciátu Spoločnosti Ježišovej v Trnave vstúpil v roku 1996, ktorý ukončil jednoduchými doživotnými sľubmi v roku 1998. Teologické štúdiá absolvoval v rokoch 1998-2006 na Teologickej fakulte Trnavskej univerzity v Bratislave. Po kňazskej vysviacke, ktorú prijal 24. júna 2006, pôsobil dva roky ako kaplán vo Farnosti Narodenia Panny Márie v Banskej Bystrici – Radvani, ktorú v tom čase spravovala jezuitská rehoľa. Tam od r. 2008 pôsobil v rámci komunity aj ako minister, ekonóm a rektor kostola.
V rokoch 2008 – 2011 pokračoval postgraduálnym štúdiom kánonického práva na Pápežskej Gregorovej univerzite v Ríme. Po ukončení štúdií pôsobil v rokoch 2011 – 2013 ako vedúci Slovenskej redakcie Vatikánskeho rozhlasu vo Vatikáne. Svoju rehoľnú formáciu zavŕšil tzv. treťou probáciou, ktorú absolvoval v rokoch 2013 – 2014 v Portlande – USA. V rámci nej istý čas pastoračne pôsobil medzi eskimáckym kmeňom Yupik na Aljaške.
V roku 2014 ho generálny predstavený Spoločnosti Ježišovej páter Adolfo Nicolás SJ vymenoval za sócia provinciála Slovenskej provincie. Od roku 2017 zároveň prednáša kánonické právo na Teologickej fakulte Trnavskej univerzity v Bratislave.

Arcibiskup Cyril Vasiľ – apoštolský administrátor v Košiciach

Rím, 21.1.2020 (RV) 025 964 – Svätý Otec František vymenoval za apoštolského administrátora „sede plena“ Košickej eparchie pre katolíkov byzantského obradu Mons. Cyrila Vasiľa SJ, ktorý doteraz pôsobil vo funkcii sekretára Kongregácie pre východné cirkvi. Prinášame reakciu arcibiskupa Cyrila Vasiľa o svojom menovaní.
„Na vašu otázku, čo to pre mňa znamená, znamená to niekoľko vecí. V prvom rade je to ukončenie mojej činnosti ako tajomníka – sekretára Kongregácie pre východné cirkvi po takmer jedenástich rokoch služby.“
„Pre mňa to v skutočnosti znamená aj návrat opäť na Slovensko po viac ako troch desaťročiach môjho pobytu v zahraničí. Svätý Otec ma poprosil o túto službu počas audiencie, ktorá sa konala v sobotu 18. januára,“ reagoval na menovanie pre Slovenskú redakciu Vatikánskeho rozhlasu Cyril Vasiľ, SJ.
„Čo znamená menovanie za administrátora plena sede. Plena seda – latinský termín, ktorý znamená pri zachovaní plného stolca, to znamená, že J. Ex. Mons. Chautur je naďalej košický biskupom, ale riadením administratívnym eparchie som bol z rozhodnutia Svätého Otca nateraz poverený ja.“
– Kedy môžu veriaci v Košiciach očakávať prvé stretnutie?
„Najprv si musím rýchlo preorganizovať môj život, teda pozrieť si, kedy sú najbližšie dobré letenky na Slovensko. V tejto chvíli ešte nemôžem dať nejaké presné vyhlásenia alebo odpovede, pretože samozrejme je to náhla zmena do môjho života.“
„Budem sa musieť trošku zreorganizovať, ale rozhodne, len čo prídem na Slovensko, tak začnem sa riadne podieľať na živote eparchie, takže budem prítomný medzi Božím ľudom.“

Zdroj: Slovenská redakcia Vatikánskeho rozhlasu – Jozef Bartkovjak, SJ

* * * * *

Z titulkov LifeSite News

USA: Ochrancovia života uväznení v kancelárii Nancy Pelosiovej za protest proti jej presadzovaniu potratov až do pôrodu!
Washington, 23.1.2020

Skupina ochrancov života vydá 52 miliónov dolárov na opätovné zvolenie Trumpa a senátorov pro-life Washington, 20.1.2020

Katolíckeho kňaza a ochrancov života zatkli v potratovej klinike, kde ponúkali matkám ruže New Jersey, 18.1.2020

Transvestitka varuje matky, aby nevystavovali deti „špinavosti zmeny pohlavia“ a tak „zničili deťom život“! USA, 21.1.2020

Vedci v Mexiku zaplatili chudobným ženám, aby otehotneli a potratom poskytli deti na nový druh výskumu! Mexiko, 20.1.2020

* * * * *

Posolstvo pápeža do Davosu:

Základný princíp je brať ľudstvo ako jednu rodinu

Viac na:

https://www.vaticannews.va/sk/papez/news/2020-01/posolstvo-papeza-do-davosu-brat-ludstvo-ako-jednu-rodinu.html

Davos: Po prvý raz aj o prenasledovaní kresťanov

Davos, 22.1.2020(kath.net) 025 963 – Po prvý raz je na Svetovom ekonomickom fóre v Davose na programe aj téma prenasledovania kresťanov. Vychádza to z iniciatívy „Svetovej evanjelickej aliancie“ (WEA) a aktérov zo Švajčiarska.
Informoval o tom portál „Jesus.CH“. O téme sa bude diskutovať v Slobodnej evanjelickej farnosti Davosu a prihlásili sa už renomovaní rečníci. Či sa aj Katolícka cirkev v tomto angažovala a či bude zastúpená, nie je redakcii kath.net zatiaľ známe.

Pápež František menuje nového arcibiskupa Filadelfie

USA, 23.1.2020, (americamagazine.org) 025 962 – Pápež František menoval biskupa Nelsona J. Pereza, 58-ročného syna kubánskeho vysťahovalca, za nového arcibiskupa významnej americkej Arcidiecézy Filadelfia, ako oznámil Vatikán. Stáva sa tretím hispánskym arcibiskupom v Spojených štátoch a prvým v tejto arcidiecéze.
Nový arcibiskup Perez nastúpi po arcibiskupovi Charlesovi Chaputovi, O.F.M. Cap., ktorý odstúpil z dôvodu dovŕšenia veku 75 rokov v septembri 2019. Arcibiskup Chaput bol dlhé roky vedúcou postavou cirkvi v USA, ktorý nie vždy plne zdieľal víziu pápeža Františka, ako jasne ohlasoval pri mnohých príležitostiach. Arcibiskup Chaput viedol diecézu osem rokov.
„Nový arcibiskup je mužom, ktorý plne zdieľa víziu pápeža Františka a je mu v mnohých ohľadoch veľmi podobný,“ povedal americký prelát pre náš magazín „America“ po tom, čo Vatikán vydal túto správu na poludnie 23. januára. Dodal, že je „veľmi pozoruhodné“, že pápež zvolil hispánskeho arcibiskupa pre túto dôležitú arcidiecézu, pretože má asi 500 kňazov a vyše milióna veriacich a mnohí z nich sú hispánci.

Pozri aj správu:

https://www.vaticannews.va/sk/cirkev/news/2020-01/charles-chaput-arcibiskup-metropolita-filadelfie-nelson-perez.html

Historik: Vatikán chcel v r. 2006 prevziať vedenie jezuitov

Madrid, 23.01.2020 (KAP/KNA) 025 961 – Taliansky historik Gianni La Bella vydal knihu histórie jezuitskej rehole, o ktorú je veľký záujem. V diele „Jezuiti od Druhého vatikánskeho koncilu k pápežovi Františkovi“, ktoré tento týždeň predstavili v Madride, informuje autor aj o údajnou pokuse prevziať rehoľu Vatikánom.
Štátny sekretár kardinál Tarcisio Bertone 2006/07 sa mal pokúsiť vtedajšieho arcibiskupa Buenos Aires a jezuitu, kardinála Jorge Mariu Bergoglia nasadiť ako apoštolského delegáta z poverenia pápeža Benedikta XVI. (2005-2013). Pápež vraj nemal nijaké námietky proti takému zásahu, ako sa uvádza v knihe. No arcibiskup a dnešný pápež František to kategoricky odmietol. Nakoniec krátko pred svojím odstúpením stojaci generálny predstavený jezuitov Peter-Hans Kolvenbach (1983-2008) dokázal Benedikta XVI. od týchto plánov odhovoriť, ako to opisuje La Bella. Pápež prijal Kolvenbachovo odstúpenie a jezuiti si zvolili v r. 2008 za generálneho predstaveného Španiela Adolfa Nicolasa (2008-2016).
V 80. rokoch pápež Ján Pavol II. (1978-2005) prechodne prevzal vedenie rehole. Keď generálny predstavený Pedro Arrupe v r. 1981 pre porážku zostal práceneschopný, menoval tam poľský pápež „osobného delegáta“ a uvrhol vraj rehoľu do ťažkej krízy. Tá sa skončila až v r. 1983 voľbou Kolvenbacha za hlavu rehole. Podľa regulí zastávajú predstavení jezuitov svoj úrad vlastne doživotne. Túto tradíciu naposledy však trikrát za sebou prerušili u Arrupeho, Kolvenbacha aj Nicolasa. Od roku 2016 je generálnym predstaveným jezuitov z Venezuely pochádzajúci páter Arturo Sosa (71) ako 31. predstavený Spoločnosti Ježišovej.

Biskup: „Dúfajme, že pápež roztrhá dokument synody“.

Hertogenbosch, 23.1.2020 (kath.net/lifesitenews/jg) 025 960 – Pravými cieľmi Synody biskupov o Amazónii boli: vysviacka ženatých mužov, zavedenie diakoniek a nový „amazonský rítus“. O tom je presvedčený pomocný biskup Robert Mutsaerts, z holandského Hertogenboschu. V interview pre taliansky denník Il Giornale vyjadril obavy, že návrhmi zverejnenými v záverečnom dokumente synody sa otvorila Pandorina skrinka.
„Biskupi iných regiónov, predovšetkým z Nemecka, by vo svojich diecézach požadovali to isté! To je zlom s Tradíciou!“ varoval holandský biskup.
„Výsledok synody bol vopred predurčený voľbou 180 synodálnych otcov. Kritikov návrhov vôbec na synodu nepozvali. Reči okolo životného prostredia, klimatických zmien, ekológii a ´matky Zeme´ boli iba rúškom skrývajúcim presadenie požiadaviek ženatých kňazov a diakoniek,“ povedal biskup Mutsaerts.
Biskup si o týchto požiadavkách veľa nemyslí:
„Osemdesiat percent obyvateľstva Amazonského regiónu býva v mestách. Problém nedostatku kňazov tam nie je iný ako v mnohých iných regiónoch sveta. Vlastným problémom je nedostatok viery! Ten sa nedá riešiť vysviackou ženatých kňazov. Iné náboženské spoločenstvá ako Anglikánska cirkev, kde sú ženatí kňazi, to jasne ukazujú.“
„O zjavení, vykúpení alebo iných podstatných témach katolíckej viery sa na synode sotva hovorilo. Dokonca ani Ježiš Kristus sa v dokumentoch takmer vôbec nespomína!“ kritizoval biskup. Preto vyjadril nádej, že pápež František záverečný dokument synody „roztrhá“. „Táto nádej je však slabá,“ ako biskup dodal. …

Paríž: Vyše 40 000 účastníkov Pochodu za život

Paríž, 23.1.2020 (kath.net) 025 959 – V Paríži demonštrovalo cez víkend viac ako 40 000 ľudí proti reforme zákona o umelom oplodnení.
„Marchons Enfants!“ – tak sa nazýva hnutie proti novele zákona, ktorou dostávajú aj slobodné ženy a lesby povolenie na umelé oplodnenie. O novele sa diskutuje tento týždeň v senáte. Doteraz bolo umelé oplodnenie povolené iba pre heterosexuálne páry, ktoré nemohli mať deti. Okrem toho musia byť zosobášení alebo najmenej dva roky spolu žiť.

Kardinál: Taliansko musí urobiť viac pre integráciu

Rím, 23.01.2020 (KAP) 025 958 – Taliansko musí podľa slov predsedu Biskupskej konferencie Talianska, kardinála Gualtiera Bassettiho, urobiť viac pre integráciu utečencov. „Problémom nie je počet migrantov, ale ich zlé prijímanie,“ povedal kardinál Bassetti podľa médií na podujatí v talianskom senáte v Ríme v stredu. V Taliansku žije odhadom asi do 700 000 osôb bez platného povolenia pobytu.
Na stretnutí v senáte s názvom „Napomáhať a integrovať“ sa okrem zástupcov vlády, senátorov a poslancov zúčastnili aj početné zahraničné delegácie. Príhovor mala aj ministerka vnútra Luciana Lamorgese.
Kardinál kritizoval prax, ktorá prisťahovalcom poskytuje iba ubytovanie a stravu bez napomáhania poznania krajiny a bez akejkoľvek integrácie. Tým sa migranti vytláčajú na okraj spoločnosti, čo zasa živí strach a odmietanie občanov.
„Všetky európske štáty musia prebrať zodpovednosť za utečencov,“ požadoval kardinál Bassetti. „Tento cieľ však nikdy nemôže oprávniť odmietanie pomoci a prijímanie ľudí v nebezpečí. Osoby v núdzi treba vždy zachraňovať bez akýchkoľvek podmienok.“
Kardinál tiež dodal, že v prístupe k migrantom mu chýba najmä v ostatných rokoch isté ustálenie a utíšenie. Vyslovil sa za „ľudskú a otvorenú spoločnosť, kde sa rozdiely vnímajú ako obohatenie“.

USA: Katolíci žalujú biskupov pre „halier sv. Petra“

Washington D.C., 23.1.2020 (kath.net/rn) 025 957 – Katolíci v USA podali žalobu na Biskupskú konferenciu USA, pretože podľa žalujúcich zavádzajúco informovala o „halieri sv. Petra“. Oficiálne sa malo uvádzať, že tento príspevok pre Vatikán, sa použije pre obete vojen, prírodných katastrof a chorôb. De facto sa však tieto peniaze použili na pochybné investície ako stavbu luxusných bytov, alebo financovanie sporných filmov. Mnohé milióny mali plynúť do manažérskych fondov.
Žalobu vedie právnická kancelária v texaskom Dallase. Cieľom je podľa právnika Dr. Marka Stanleyho, aby sa peniaze vrátili ľuďom, ktorí boli takto oklamaní.

India: Arcibiskup nariaďuje deň pokánia

Bangalore, 23.1.2020 (kath.net/pl) 025 956 – Katolícky kostol sv. Františka Assiského v indickom Kengeri v Bangalore bol začiatkom týždňa obeťou veľkého vandalizmu. Páchatelia zdevastovali oltárny priestor kostola, zničili svätostánok a rozsypali Pánovo telo po podlahe. Očividne nič z kostola neukradli, cieľom bol vandalizmus. Polícia vyšetruje a nevie vylúčiť aj iné motívy, ako informovala „Asia News“.
Arcibiskup povedal: „Som z toho zdesený a veľmi zarmútený. Všetci vieme, že táto svätokrádež a závažné zneuctenie, ktoré sa nášmu Pánovi a Vykupiteľovi spôsobilo, je veľkou ranou nielen veriacim Farnosti sv. Františka, ale zarmútilo všetkých našich obyvateľov. V takých prípadoch je zvyčajné, že celá diecéza v kostoloch a rehoľných domoch robí pokánie a pobožnosti na uzmierenie Boha za tento svätokrádežný čin. Preto prosím, aby sme v arcidiecéze 24. januára robili na uzmierenie adorácie, velebili a oslavovali Pána v Eucharistii celkom mimoriadnym spôsobom. Modlime sa aj za tých, ktorí ho takýmto svätokrádežným skutkom zranili. Vyzývam farárov a kaplánov, aby v tento deň robili verejné adorácie najmenej 12 hodín od rána do večera vo všetkých kostoloch a rehoľných domoch našej arcidiecézy.“

Donald Trump bude prvý prezident na Pochode za život!

Americký prezident Donald Trump na výročie rozsudku najvyššieho súdu, ktorý v USA zaviedol potrat, vyhlásil ‘Národný deň svätosti života’ a hovorí: „Nikdy sa neunavíme obranou nevinného života! Prosím každého občana tohto veľkého národa, aby načúval zvuku ticha spôsobeného generáciou pre nás stratenou a potom nech všetci zodvihnú hlasy za všetkých zasiahnutých potratom – viditeľným aj neviditeľným.“

Washington, D.C., 22.1.2020 (LifeSiteNews) 025 955 – Americký prezident Donald J. Trump vyhlásil 22. január – výročie vynesenia rozsudku najvyššieho súdu v kauze Roe versus Wade v r. 1973, ktorý uzákonil potrat pre celú krajinu, „Národný deň svätosti ľudského života“ a vo vyhlásení uviedol:

Každý človek, narodený a nenarodený, chudobný, odvrhnutý, postihnutý, slabý a starý má vrodenú hodnotu a my v USA hrdo a mocne potvrdzujeme svoj záväzok chrániť vzácny dar života od počatia po prirodzenú smrť.“

Vyhlásenie podnieti úsilie jeho vlády vytvoriť medzinárodnú koalíciu na odstránenie koncepcie potratu ako „základného ľudského práva“ ako povedal Trump a ďalej uviedol:

„Moja vláda sa postaví proti každému projektu, ktorý by chcel zavádzať daňami hradený potrat na požiadanie. Nikdy sa neunavíme v obrane nevinného života doma či za hranicami. Američania by mali oslavovať najnovší pokles potratov v USA, ktorý predstavuje zachránené životy.“

Na kongres Trump naliehal, aby zakázal neskoré potraty. Opakovane spomenul aj obhajobu potratu demokratmi počas celých deviatich mesiacov tehotenstva!
Zvlášť sa poďakoval ochrancom života:

Ako národ musíme zostať pevní v oddanosti hlbokej pravde, že všetok život je darom od Boha, ktorý obdarováva každého človeka nezmerateľnou hodnotou a potenciálom. Nespočetní Američania sú neúnavnými obhajcami života a zástancami tých zraniteľných medzi nami. Sme vďační za tých, ktorí podporujú tehotné ženy v nečakanom tehotenstve, ktorí ich pomáhajú uzdraviť po potrate aj tých, ktorí prijímajú sa starajú o deti vo svojich domovoch a adoptujú si ich. V Národný deň svätosti ľudského života slávime nádherný dar života a obnovujeme budovanie kultúry, kde sa život vždy ctí.“

Prezident Trump tiež dodržal svoj sľub, že z peňazí daňových poplatníkov sa nebude hradiť veľký potratový priemysel vrátane najväčšej svetovej potratovej organizácie „Planned Parenthood“. Potrat totiž nie je zdravotná starostlivosť!

Rakúsko: Vyše 67 000 vystúpení z Cirkvi v r. 2019

Viedeň, 22.1.2020 (kath.net) 025 954 – V Rakúsku v roku 2019 znova poklesol počet katolíkov. K 31. decembru 2019 bolo v Rakúsku „na papieri“ už len 4,98 miliónov katolíkov, v r. 2018 to bolo podľa oficiálnej štatistiky Biskupskej konferencie Rakúska 5,05 milióna. To zodpovedá poklesu o 1,35 percenta. Počet vystúpení z cirkvi vzrástol v r. 2019 oproti predchádzajúcemu roku o 14,9 percenta. Vcelku vystúpilo z katolíckej cirkvi 67 583 ľudí, rok predtým ich bolo 58 807.
Podobne ako v Nemecku existuje aj v Rakúsku fenomén, že počet katolíkov je stále menej, no cirkevných peňazí nie. Príjmy z cirkevných daní v Rakúsku napriek poklesu počtu katolíkov takisto vzrástli.
Zreteľne poklesol počet návštevníkov nedeľných svätých omší v roku 2018. Cez „nedele spočítavania veriacich“ sa narátalo 502 000 a 554 000 veriacich, rok predtým to bolo ešte 545 000 a 571 000. Klesajú aj počty krstov a prvých svätých prijímaní a klesá aj počet kňazov a rehoľníkov.

Kardinál Müller: „Bez strachu verejne vyznávať našu vieru“

„Budúcnosť Európy spočíva iba v kresťanstve. Novopohanstvo popiera, že každý človek je stvorený na podobu Boha preto je nepriateľské voči životu!“

Rím, 22.1.2020 (kath.net) 025 953 – Kath.net uvádza homíliu kardinála Gerharda L. Müllera na sviatok sv. Agnesy v jeho titulárnom chráme Agnese in Agone na námestí Piazza Navona v Ríme 21. januára 2020 v plnom znení:

Mladí ľudia nás fascinujú svojím pôvabným výzorom, športovými, či školskými výkonmi, svojou otvorenosťou voči budúcnosti. Niektorí sa stávajú ideálom svojej generácie. Gréta Thunbergová, 17-ročná Švédka, sa vo svete stala ikonou ekologického hnutia. Modlime sa, aby jej táto medializácia neublížila.
Nie pominuteľným idolom svojej doby, ale nepominuteľným idolom kresťanskej viery je 12-ročná Rimanka Agnesa. Ani po 1700 rokoch nie je zabudnutá. Na celom svete obdivujú katolíci toto dievča za jej hrdinstvo a uctievajú si ju ako sväticu. Vzhľadom na jej Bohu odovzdané umieranie hovorí veľký cirkevný otec sv. Ambróz z Milána: „Tak máte v jednej obete dvojaké mučeníctvo – mučeníctvo panenstva a mučeníctvo klaňania sa Bohu: Pannou zostala, mučenícku korunu dosiahla“ (De virg. II, 9).
Už v detskom veku vedela jasne rozlišovať medzi jediným a pravým Bohom a mnohými falošnými bohmi pohanov. Svet je stvorený pre človeka. Slúži mu ako obydlie a zdroj výživy. Človek existuje kvôli sebe a je stvorený smerom k Bohu. Iba v ňom nachádza naše srdce svoj pokoj. Kto je stvorený na Boží obraz a jeho podobu, žije vo vedomí svojej dôstojnosti ako Boží syn a Božia dcéra. My sa nebojíme ničivej moci prírody, vrtošivej moci osudu, zúrivosti tyranov. My nepestujeme kult osobnosti bohatých, krásnych a mocných. Svetská sláva sa pominie a všetci ľudia sú smrteľní. „Lebo mzdou hriechu je smrť, ale Boží dar je večný život v Kristovi Ježišovi, našom Pánovi“ (Rim 6, 23).
Raní kresťania v Ríme si vybojovali slobodu viery v jediného Boha obetou svojho života proti zdanlivo bezmála neporaziteľnej pohanskej presile za kultu cisára, vo vysokej kultúre vzdelaných a poverčivej mentalite širokých más ľudu. Ich príklad nasledujeme, keď neupadáme do starých foriem uctievania ničotných bôžikov, ich obrazov a sošiek z dreva, kameňa a kovu. „Nebudeme viac hovoriť: ´Naši bohovia!´ dielam svojich rúk“ (Oz 14, 4).
Modloslužba nie je len šteklivým ponáraním sa do exotických kultúr a ich sexuálne podfarbeným rituálom plodnosti. Viera v bôžikov a démonov a vyvolávanie elementov šamanmi zatemňujú pravdu spásy, že skrze Ježiša Krista „aj samo stvorenie bude vyslobodené z otroctva skazy, aby malo účasť na slobode a sláve Božích detí“ (Rim, 8,21).
K vlastnému nešťastiu mnohí naši súčasníci zabudli na svoje kresťanské korene, alebo ich vedome odsekli. V novopohanskom náhradnom náboženstve znova absolutizujú vesmír, našu planétu, evolúciu, worldwideweb, techniku. Tvária sa, akoby tieto pominuteľné reality mohli dať človeku základ a oporu. V pohanskom bláznovstve si blahoželajú k údajnému vedeckému poznaniu, že človek je iba ako zviera a smrťou sa všetko končí. Vysmievajú sa nášmu vyznávaniu sa k nepominuteľnej dôstojnosti človeka. Vzkriesenie tela považujú za detskú rozprávku, hoci už rozum hovorí, že príroda nevytvára nič nadarmo. Mal by Stvoriteľ povahu človeka stvoriť nadarmo a pritom ho vybaviť stále trvajúcim hľadaním pravdy a neutíšiteľnou túžbou po šťastí, iba aby ho mal za blázna?
Sv. Agnesa krvou mladého života vydala svedectvo o Kristovi, Božom Synovi a jedinom Spasiteľovi sveta. Ona nám dodáva odvahu tu v Ríme aj v Európe bez ľudského strachu verejne vyznávať našu katolícku vieru. Viera apoštolov sv. Petra a sv. Pavla je koreňom kultúry, ktorá sa z Ríma a Talianska rozšírila do celej Európy a dala jej kresťanskú identitu. Iba v kresťanstve spočíva budúcnosť Talianska a Európy. Novopohanstvo znamená istý zánik.
Dialógy Františka so starým žurnalistom Scalfarim sú strateným úsilím lásky, keď tento ateista z toho zmätene vyvodí, že pápež poprel božstvo Krista. Veď čím je rímsky biskup celej Katolíckej cirkvi ak nie tým, že so sv. Petrom dňom i nocou vyznáva: Ježiš, „ty si Mesiáš, Syn živého Boha“ (Mt 16,16).
Je lepšie, keď katolíci spolupracujú so všetkými, ktorí sú duševne a morálne schopní niesť zodpovednosť za hospodársku, kultúrnu a náboženskú budúcnosť Európy. Jediným zdrojom, z ktorého prúdi čistá voda na nové oživenie večného mesta a celého Talianska, je kresťanský obraz človeka. Viac dôvery si zaslúži politik, ktorý ruženec symbolicky vysoko dvíha, ako taký, ktorý Kristov kríž reálne zvesuje.
Novopohanstvo popiera, že každý človek je stvorený na podobu Boha a preto je nepriateľské voči životu. Kresťanstvo nás učí, že každý ľudský život je posvätný od okamihu počatia až po posledný výdych. A preto hovoríme kategorické NIE potratu a eutanázii, zmene pohlavia a ničeniu manželstva a rodiny! Pre kresťana neplatia politické ideológie pravice či ľavice. On sa nenechá zvádzať novopohanskými prírodnými náboženstvami a zaslepovať ateizmom v jeho neo-liberálnom a neo-marxistickom zafarbení. Zrelý katolík nepotrebuje poučovanie, ktorého demokratického politika smie voliť, či nesmie. Kto verí v Boha, pozná iba jedno prikázanie – lásku k Bohu a k blížnemu.
Taliansko a Európa majú budúcnosť iba skrze morálnu a náboženskú obnovu vo viere v Ježiša Krista, Syna živého Boha. Kristus skrze svoje vzkriesenie z mŕtvych zvíťazil nad nenávisťou, hriechom a smrťou. A v znamení jeho kríža nastane aj opätovné vzkriesenie katolíckeho Talianska.
Svätá Agnesa, pros Boha za tvojich Rimanov, za katolícke Taliansko a za kresťanskú Európu. Amen.

Pápež povoláva tureckého ekonóma do Akadémie vied

Vatikán, 21.01.2020 (KAP) 025 952 – Pápež František povolal tureckého ekonóma Daniho Rodrika (62) do Pápežskej akadémie vied. Vatikán to oznámil v utorok. Ekonóm pochádzajúci zo židovskej rodiny v Istanbule prednáša na Harvardskej univerzite ekonómiu.
Pápežská akadémia vied so sídlom vo Vatikánskych záhradách založená v r. 1994 má za cieľ napomáhanie spoločenských vied. Jej členovia sú menovaní bez ohľadu na národnosť, či vierovyznanie. Jej prezidentom je od marca 2019 taliansky ekonóm Stefano Zamagni.
Zakladajúcim členom akadémie je bývalý rakúsky predseda spolkovej rady Herbert Schambeck a pápež ho v roku 2015 menoval za jej čestného člena. Z Nemecka tam pôsobí právnik Christoph Engel a v USA prednášajúci filozof Vittorio Hösle.

Španielsko: Kardinál varuje pred ľavicovou politikou

„Španielsko prestáva byť Španielskom“

Valencia, 21.1.2020 (kath.net/lifesitenews/jg) 025 951 – Kardinál Antonio Cañizarez Llovera, arcibiskup španielskej Valencie, obvinil vládnucu ľavicovú koalíciu premiéra Pedra Sáncheza, že svojou politikou spôsobuje rozkol v spoločnosti. V liste na internetovej stránke Arcidiecézy Valencia 11. januára kardinál Cañizarez Llovera vyjadril starosť, že Španielsko sa pod socialistami vráti k ére rozkolu a konfrontácií. Vyvodzuje to z diskusie o sekularizácii v Španielsku v ostatných mesiacoch.
Duch demokratického prechodu od Frankovej diktatúry do súčasnej konštitucionálnej monarchie je „vyprázdnený a zabudnutý“, ako napísal kardinál. „Duch harmónie a koexistencie, ktorý tvorí základ ústavy krajiny, je zlomený.“ Ocenil španielsku monarchiu ako „pilier, ktorý zjednocuje a udržuje právny štát. Ten je garantom harmónie, porozumenia a rovnováhy v spoločnosti.“
„V Španielsku marxizmus a komunizmus práve prežíva svoj nový zrod. Sociálna demokracia je znetvorená, jej zmysel pre demokraciu nahradilo skupinové myslenie, autoritárstvo a absolutizmus, ktorý je s demokraciou a uznávaním slobody svedomia a náboženstve nezlučiteľný,“ zdôraznil kardinál.
Na záver kardinál Cañizarez Llovera varoval pred tým, aby Španielsko prestalo byť Španielskom a nabralo vývoj ako vo Venezuele!

Rigorózni katolíci menej nebezpeční ako radikálni moslimovia!

Mal by to pochopiť aj pápež František. Raz povedal skupine migrantov, že kresťania by mali hľadať silu a vedenie v Biblii a moslimovia by mali hľadať to isté v Koráne.
Rastúcu religiozitu — častejšie modlitby a návštevy mešít, štúdium Koránu atď. — to často pozorujeme u džihádistov v mesiacoch pred ich útokmi.

USA, 20.1.2020 (Turning Point Project) 025 950 – Americký denník „New York Times“ informoval, že Mohamed al-Shamrani, džihádistický vrah z Pensacoly bol oveľa zbožnejší po ceste domov do Saudskej Arábie vo februári. To by nemalo prekvapovať. V skutočnosti rastúcu religiozitu – častejšie návštevy mešít, štúdium Koránu atď. často pozorujeme u džihádistov v mesiacoch pred ich útokmi. Príkladmi tohto javu sú: strelec z Fort Hoodu, vrahovia zo San Bernardina, starší z dvoch bombových útočníkov na maratóne v Bostone, aj Salman Abedi, samovražedný útočník z Manchestera, ktorý hlasne spieval islamské modlitby po uliciach celé týždne pred masakrom. Veľa európskych štúdií ukazuje veľkú súvislosť s rastúcou náboženskosťou moslimov a ich radikalizáciou.

Pápež František si očividne toho nie je vedomý, lebo mnohé roky nalieha na moslimov, aby prenikali hlbšie do svojej viery. Raz povedal skupine migrantov, že kresťania by mali hľadať silu a vedenie v Biblii a moslimovia by mali hľadať to isté v Koráne. Samozrejme pápež má to isté posolstvo pre ľudí všetkých náboženstiev: ´Držte sa svojej viery, ktorú máte a učte sa z nej´.
Na návšteve gymnázia v Ríme 20. decembra povedal študentom, že by sa nemali pokúšať obracať iných, alebo ich presviedčať o pravde katolíckej viery.
„Radšej by ste mali hovoriť nekatolíkom: ´Buďte pevní vo svojej viere a táto pevnosť vás urobí zrelými.´ Nikdy nehlásajte Evanjelium prozelytizmom. Ak niekto hovorí, že je Ježišovým učeníkom a prichádza k vám s prozelytizmom, nie je to Ježišov učeník.“
Pápežov postoj proti prozelytizmu sa zdá vyvierať z predpokladu, že všetky náboženstvá sú v zásade rovnaké a všetky sú rovnako užitočné. Jeho pevná viera v zdieľané viery je evidentná v Evangelii Gaudium, kde pozitívne hodnotí islam. Rozširuje tak Nostra Aetate, keď píše:

V dnešnej dobe veľký význam nadobúda vzťah s veriacimi islamu … Nemožno zabúdať na to, že „sa pridŕžajú Abrahámovej viery a spolu s nami sa klaňajú jedinému, milosrdnému Bohu, ktorý v posledný deň bude súdiť ľudí“.[198] Sväté písma islamu obsahujú časti kresťanského učenia; Ježiš Kristus a Mária sú tu predmetom hlbokej úcty a je obdivuhodné vidieť, ako mladí i starí, ženy aj muži moslimskej viery dokážu denne venovať čas modlitbe a verne sa zúčastňovať na svojich náboženských obradoch. Zároveň sú mnohí z nich hlboko presvedčení, že ich život vo svojom celku pochádza od Boha a patrí jemu. Uznávajú tiež povinnosť odpovedať Bohu etickým úsilím a milosrdenstvom voči najchudobnejším.

Na vedenie dialógu s islamom je nevyhnutné adekvátne formovať diskutujúcich – nielen preto, aby boli pevne a radostne zakorenení vo vlastnej identite, ale aj preto, aby dokázali uznať hodnoty tých druhých; aby pochopili starosti, ktoré sa ukrývajú za ich požiadavkami, a aby vedeli hľadať spoločné stanoviská. My kresťania by sme mali s láskou a úctou prijímať moslimských imigrantov, ktorí prichádzajú do našich krajín, ako dúfame a modlíme sa, aby nás prijímali a rešpektovali v tradične moslimských krajinách. Prosím, pokorne žiadam tieto krajiny, nech kresťanom zaistia slobodu, aby mohli sláviť svoje obrady a žiť svoju vieru – majúc na pamäti slobodu, ktorej sa veriaci islamu tešia v západných krajinách! Pri udalostiach násilného fundamentalizmu, ktoré nás zarmucujú, nás láska k autentickým moslimským veriacim musí viesť tak, aby sme sa vyhli nenávistným zovšeobecňovaniam, pretože skutočný islam a správna interpretácia Koránu protirečia každému násiliu. (EG 252-253)

Keď to čítame, ťažko vidíme dôvod, prečo moslimov obracať. V dokumente niet náznaku, že by sa moslimovia mali evanjelizovať. Jediným odkazom týmto smerom je, že kresťania by mali viesť dialóg s moslimami a uznať hodnoty tých druhých (253).
Moslimské autority sú pravda v tomto v dokonalej zhode s pápežom. Tiež nechcú, aby kresťania evanjelizovali a aby sa moslimovia obracali. Islamské právo prísne zakazuje ne-moslimom prozelytizmus. V Iráne zatvárajú evangelikálnych kresťanov počas Vianoc. No nerobte si starosti. Ak skloníte hlavu, budete v poriadku. Ako to povedal iránsky katolík:
„Keď ste kresťanom v Iráne a neevanjelizujete a nehlásate svoje náboženstvo, nepôjdete do väzenia. Kresťania, ktorí idú do väzenia sú konvertiti z islamu, alebo evanjelizujú.“
Nech vás však ani nenapadne, že moslimovia sú proti princípu evanjelizácie. Islam je prozelytná viera. Moslimovia cítia povinnosť obracať iných. Skrátka oni evanjelizujú vás, no vy nemôžete evanjelizovať ich. Oddaní moslimovia tiež veria, že majú poslanie prinášať vlažným moslimom pravé chápanie viery. …
Takže držte sa viery a prenikajte do nej hlbšie – dobrá rada pre mladých katolíkov, ale nie najlepšia rada pre mladých moslimov!
Že by nebolo isté, či pápež naozaj chce, aby sa katolíci držali viery, v ktorej vyrástli? Jednou z hlavných tém vianočných týždňov bola zmena. Vo vianočnom príhovore ju spomenul 30 krát. Hovorí o „epochálnej zmene“ , o „hnutí pokračujúceho procesu“, o „premene našich spôsobov myslenia“ a cituje talianskeho novelistu Giuseppe di Lampedusu, „všetko sa musí zmeniť“.
Prečo? Pretože „vždy je tu pokušenie upadnúť naspäť do minulosti“. A „treba byť ostražitý pred pokušením rigoróznosti rodiacej sa zo strachu pred zmenou.“ Takže ak to dobre chápeme, katolíci sú v neustálom nebezpečí upadnúť naspäť do rigidnej strnulosti a fundamentalizmu a jediným protijedom na toto pokušenie je program neustálej zmeny. Vstupujeme do éry „epochálnej zmeny“, hovorí František a tento nový vek, ako tvrdí, volá po novej cirkvi!
No ak je zmena taká dobrá vec pre katolíkov, nebola by dobrou vecou aj pre moslimov? Nemal by sa islam už dávno zmeniť od koreňa?
František často kritizuje fundamentalistických katolíkov, ale tí sú miznúcou rasou. No islam je primárne fundamentalistické náboženstvo. Nie sú tam nijakí liberáli – berú Korán doslova. A polooficiálny postoj Vatikánu je, že extrémizmus moslimov je zvrátenosťou islamu. …
Prieskum práva šaría inštitútu „Pew Research Center“ v r. 2013 jasne odhalil extrémizmus moslimov. V Pakistane 89% je moslimov za kameňovanie nevery. V Afganistane je to 85%, v Palestíne 84% a v Egypte 81%! A takisto sa vyslovujú sa aj za bičovanie a amputácie ako trest za lúpeže.

Ministerka: Kríž patrí k rakúskej kultúre

Ministerka Raabová: „Pre mňa hrá viera rozhodujúcu úlohu.“

Viedeň, 20.01.2020 (KAP) 025 949 – Nová rakúska ministerka pre integráciu a kult Susanne Raabová (ÖVP), s 35 rokmi najmladšia ministerka v novej vláde, sa vyslovila za zachovanie kríža v školských triedach a vo verejných priestoroch. V interview pre noviny „Presse am Sonntag“ poukázala na príslušný výnos ústavného súdu z roku 2011 a povedala: „Je to súčasť našej kultúrnej histórie! V tom spočíva aj rozdiel oproti iným náboženským symbolom ako je napríklad moslimská šatka.“

Na otázku o vládou plánovanom zákaze šatky do veku 14 rokov ministerka vysvetlila: „Dievčatá by sa mali stať ženami, ktoré si sami určujú život a nemusia zahaľovať svoju ženskosť. Či chcú šatku nosiť alebo nie mali by po dosiahnutí dospelosti sami môcť rozhodnúť bez toho, aby boli pod rodinným, spoločenským a kultúrnym tlakom. Pre mňa je šatka nielen náboženský, ale aj ideologický symbol, ktorý sa spája s ranou sexualizáciou dieťaťa. To, či dospelá žena šatku nosí alebo nie, je v rámci praktizovania náboženstva jej slobodným rozhodnutím,“ zdôraznila ministerka. Chcela by tiež, aby v budúcnosti prišiel v Rakúsku zákaz šatiek aj pre učiteľky.
Ministerka Raabová plánuje viesť dialóg s uznanými náboženskými spoločenstvami v Rakúsku, pretože je to pre ňu „veľmi dôležité“. Súčasne zdôraznila, že treba rozlišovať medzi islamom ako náboženstvom a politickým islamom. Pre ten druhý chce zriadiť vlastné dokumentačné centrum na pozorovanie moslimských sietí aj s vedeckou expertízou. Od všetkých moslimov v Rakúsku si tiež želá aj podporu proti politickému islamu.

Ministerka: ‚Aj pre mňa hrá viera rozhodujúcu úlohu
V rozhovore pre noviny „Krone“ Susanne Raabová vyhlásila:
„Aj pre mňa hrá viera v živote rozhodujúcu úlohu. Aj ja potrebujem niekedy pomoc zhora.“ Povedala tiež, že viera je niečo celkom osobné. No ona verejne hovorí, že so svojím manželom pravidelne chodí do chrámu.

USA: Muž polial oltár a kňaza červenou farbou

Brooklyn, 21.1.2020 (kath.net/pl) 025 948 – V katolíckom kostole v americkom Brooklyne (štát New York) prišiel počas premenenia muž k oltáru a polial ho červenou tekutinou. Najprv misál a oltárnu prikrývku a potom postriekal kňaza tekutinou z plastovej fľaše. Veriaci muža obklopili a zadržali, kým prišla polícia. Vysvitlo, že červená tekutina bola našťastie iba ovocná šťava. Tento prípad chápu veriaci ako znesvätenie. Informovali o tom noviny „New York Post“ aj ďalšie médiá.
Kňaz Farnosti sv. Antona Paduanského v Greenpointe, páter Jossy Vattothu, sa vyjadril, že také niečo sa mu počas celého kňazského života ešte nestalo:
„Keď sa muž blížil k oltáru, myslel som si spočiatku, že mi chce niečo povedať. Je zázrak, že chlieb a víno neboli zasiahnuté. Dokázal som pokračovať vo svätej omši a chlieb a víno premeniť na telo a krv Ježiša Krista.“
Polícia 33-ročného podozrivého muža nezatkla, ale previezla ho prehliadku do nemocnice. Jeho meno a motív sú doteraz neznáme.

Mníchov: „Kardinál Marx oľutujte zlo – hrozí vám peklo“

Príhovor šéfredaktora LifeSiteNews’ Johna-Henryho Westena na modlitbovom proteste verných veriacich Acie ordinata v Mníchove 18. januára 2020:

Mníchov, 21.1.2020 (LifeSiteNews)

Eminencia, kardinál Reinhard Marx, s úctou a láskou k vášmu úradu ako biskupa a kardinála, ako pastiera povolaného živiť Kristovo stádo, musím s veľkou ľútosťou takýmito silnými slovami naliehavo k vám prehovoriť. Robím to ako otec malých detí, ako jeden z verných laikov, ktorému láska a starosť o vlastné deti aj deti iných nedovoľuje mlčať. Pri mnohých príležitostiach nám v nedávnej dobe chýbala láska k blížnemu a odvaha potrebná na vyslovenie vyzývajúcich slov našim pastierom, aby sme sa vyhli ešte horšiemu zlu. A preto vám hovorím slovami sv. Pavla: Kardinál Marx máte na rukách krv.
Kardinál Reinhard Marx ukázali ste sa ako vlk, ako tí, o ktorých predpovedal apoštol Pavol, že prídu, aby roztrhali ovce a prevrátenými rečami strhli učeníkov za sebou (Sk 20,29-30). V Liste Korinťanom sv. Pavol nazval pastierov ako ste vy falošnými apoštolmi, klamnými pracovníkmi, ktorí sa tvária, akoby boli Kristovými apoštolmi (2 Kor 11,13).
Vaša falošná náuka o potrate, cudzoložstve a homosexuálnych aktoch skazila celú generáciu mladých katolíkov. Mnohí z nich teraz praktizujú ohavné akty, ktoré volajú do neba po odplate, ktoré ohrozujú ich duše a dajú trpieť ich telám a to všetko, lebo vy chcete prekrútiť Kristovu pravdu na vlastný úžitok. Chcete si poklepávať po pleciach s elitou tohto sveta. Hovoríte o pomoci chudobným a napriek tomu utrácate vyše 20 miliónov dolárov na renováciu svojich rezidencií v Mníchove aj v Ríme. Hovoríte o starostlivosti o homosexuálov a napriek tomu povzbudzujete toto správanie, ktoré ako viete, vedie aj k AIDS a iným smrteľným chorobám a čo je horšie aj ku strate večnej spásy. Ich krv je na vašich rukách. Ako sa odvažujete požehnávať akty, ktoré zraňujú ľudí v ich telách aj dušiach?
Vy ste falošný prorok ako tí, pred ktorými varoval kedysi sv. Peter, prvý pápež. On povedal, že takí ako vy budú vnášať zhubné rozkoly, mnohí budú nasledovať ich výstrednosti a pre nich budú potupovať cestu pravdy (2 Peter 2, 1-2).
Vy ste zmiatli vieru našich detí. My, katolícki rodičia, sme tu, aby sme vám povedali, že ste zvrátili vieru našich detí, pohoršili ste ich a zviedli ich na scestie smerom dolu do pekla, keď ste im dali veriť vaše falošné „Kristove“ spôsoby.
Oľutujte svoje zlo, pretože pekelný oheň vás už očakáva. Náš Pán vás varoval, že by bolo lepšie pre vás, keby vám zavesili mlynský kameň na krk a hodili vás do mora (Mk 9,42).
Ako sa odvažujete nazývať sa katolíkom. Povedali ste, že nechcete byť podriadeným Rímu a že Nemecko bude sledovať svoju vlastnú tzv. „synodálnu cestu“. Vy dobre viete, že je jedno telo a jeden Duch v Cirkvi, že je len jeden Pán, jedna viera a jeden krst, pretože je jeden Boh a Otec nás všetkých (Ef 4,4-6)
Ako sa odvažujete vyznávať, že ste verný nasledovník Krista, keď odmietate jeho plán ľudskej sexuality a pokúšate sa vnášať ducha smilstva do Cirkvi?
Všetci vaši bratia kňazi v Nemecku by mali vedieť, že nasledovaním vašej herézy zrádzajú Krista. Dúfam, že verný klérus v Nemecku odmietne vaše herézy, bude bojovať dobrý boj a zachová pravú vieru, a spravodlivý Sudca ich odmení (2 Tim 4,7)
Vy pokračujete v podpore podávania svätého prijímania katolíckym politikom, ktorí podporujú potraty a keď verní katolíci odmietnu dávať vám dane z príjmu, im sviatosti odmietnete. Ľuďom prezentujete falošného Krista a falošné evanjelium. My to odmietame a držíme sa pevne jednej svätej Katolíckej a apoštolskej cirkvi, ktorá káže náuku vhod či nevhod, dokonca aj keď to ide proti tomu, čo od nej svet chce (2 Tim 4,2)
A napriek všetkým škodám, ktoré ste spôsobili našej milovanej Cirkvi a našim deťom, my dúfame a modlíme sa za vaše obrátenie. Stále máte čas vrátiť sa na Kristovu cestu predtým, ako sa stretnete so spravodlivým Sudcom.
„Lebo je čas, aby sa začal súd od Božieho domu. Ale ak sa začne od nás, aký bude koniec tých, čo neveria Božiemu evanjeliu?! A ak sa spravodlivý ťažko zachráni, kde sa podeje bezbožný a hriešnik?“ (1 Pt 4,17-18)
Kardinál Marx, počúvajte Kristove slová: Kajajte sa a verte Evanjeliu! Pravému Evanjeliu.
Avšak kým neoľutujete, budeme naliehať na katolíkov, aby sa vám vyhýbali a ignorovali vašu náuku. Martin Luther použil hrozné slová na falošný opis Listu sv. Jakuba a nazval ho „nehodným apoštola“, no tieto slová s celou ich hrôzou dokonale opisujú vaše konanie. Kajajte sa verte Evanjeliu (Mk 1,15).

Mníchov: Arcibiskup Viganò na demonštrácii proti Marxovi

Mníchov, 19.1.2020 (kath.net) 025 947 – Asi 130 katolíkov sa v sobotu zišlo pred kostolom Theatinerkirche v Mníchove na modlitbovom stretnutí, medzinárodnej koalície katolíckych laikov Acies Ordinata, ktorí sa upísali Tradícii Cirkvi. Akcia sa konala kvôli plánovanej „synodálnej ceste“ Biskupskej konferencie Nemecka.
„Nemeckí biskupi, ideologickí a finanční podporovatelia Synody biskupov o Amazónii, predstavujú dnes hrot kopije revolúcie Cirkvi,“ uvádza sa vo vyhlásení skupiny.
Išlo o znamenie rešpektujúceho ale rozhodného protestu proti biskupskej konferencii a jej predsedovi kardinálovi Marxovi. Zúčastnil sa ho aj arcibiskup Carlo Maria Viganò, bývalý nuncius v USA. Bolo to jeho prvé verejné vystúpenie od r. 2018. V záverečnej tlačovej konferencii laici ostro kritizovali kurz cirkvi v Nemecku.
Uvádzame príspevok Alexandra Tschugguela z Inštitútu sv. Bonifáca (ktorý hodil sošky pachamamy v Ríme do Tiberu):

Cirkev ako mimovládna organizácia

„Cirkev sa nikdy nesmie stať nijakou MVO. Cirkvi a farnosti musia vyjsť na ulice, inak sa naozaj staneme mimovládnou organizáciou.“ Toto povedal pápež František v r. 2013 mladým na Svetových dňoch mládeže v Rio de Janeire a súčasne nás katolíkov vyzval robiť rozruch.
Plány synody o Amazónii sa zdajú byť súčasťou stratégie, ktorá má zabrániť tomu, aby sa Cirkev stala MVO. Sú to medzinárodné spolky ako Greenpeace, Amnesty International, Open Society, Gaia-Amazonas Foundation a i. a zasadzujú sa za ľavicovo-liberálny výklad ľudských práv, za neobmedzenú masovú migráciu, či za boj proti tzv. ľuďmi zapríčineným klimatickým zmenám.
Dnes možno ťažko povedať do akej miery bol v r. 2013 predvídateľný vývoj v Cirkvi, ktorý Cirkev priblížili týmto organizáciám. Ak si však pozrieme silnú politickú angažovanosť Svätého stolca od vydania encykliky „Laudato Si“, vidíme, že Cirkev sa skôr MVO priblížila ako od nich dištancovala. Od Synody o Amazonii počúvame stále častejšie o „novej cirkvi s amazonskou tvárou“.
Táto „amazonská tvár“ sa prejavuje skutočnými alebo potenciálnymi zmenami v omšovom obrade a v mnohých aspektoch praktického cirkevného života. Do života katolíkov sa majú napr. podľa brazílskeho biskupa Kräutlera (pôvodom z Rakúska) integrovať aj pohanské prvky tejto oblasti. Ciele tam pôsobiacej MVO – nadácie Gaia-Amazonas Foundation – ktorú vedie Nemec v Kolumbii Martin von Hildebrandt, zohrávali na synode tiež svoju úlohu. Von Hildebrandt už desaťročia chce Amazóniu postaviť pod medzinárodnú správu ako to chceli už aj: Francois Mitterand, Michail Gorbačov, John Major a Al Gore. Podľa britského žurnalistu Edwarda Pentina hrozilo pred synodou akútne nebezpečie, že Cirkev tento politický cieľ otvorene podporí. Až po stretnutí s brazílskou vládou kardinál Claudio Hummes povedal, že synoda k tomu nezaujme postoj.
Aj v otázkach prístupu k prúdom migrantov zastáva František postoje ako vláda Merkelovej a MVO. Tak zostáva otvorená otázka, čo mohol myslieť, keď povedal, že Cirkev sa nesmie stať MVO.
Prioritou Cirkvi s „amazonskou tvárou“ sa zdá byť propagovať ľavicovo-zelené chápanie klimatickej politiky, glorifikovať pohanských praktík Južnej Ameriky a predovšetkým nerobiť nijaké skutočné misie. Toto chápanie pápež nedávno znova potvrdil, keď žiakom v Taliansku vyhlásil, že vieru nemáme hlásať slovami.
Čo je však Cirkev, ktorá už nehlása vieru, nedrží sa prikázania Krista prinášať Evanjelium všetkým národom, ktorá sa obmedzuje na spomínané politické a sociálne aktivity? To je MVO!
Najväčšími priekopníkmi takejto Cirkvi sú nemeckí biskupi. Najmä podpredseda biskupskej konferencie, Franz-Josef Bode, stále znova potvrdzuje, že závery synody sa majú realizovať aj v Nemecku. Zavedením „synodálnej cesty“ bude tento proces v Nemecku najrýchlejšie pokračovať. Nemecká cirkev sa tu teda pokúša o úlohu priekopníka.
Kto to bližšie pozoruje, čoskoro zbadá, že údajné problémy v Amazónii sú len zámienkou. Uvoľnenie celibátu a vysviacka žien sa v Nemecku požadujú už desaťročia, oveľa viac ako v Amazónii, kde prieskumy ukazujú, že ľudia tam ani nemajú pre to pochopenie.
Katolíci sú v Amazónii menšinou – asi 80% kresťanov sú tam protestanti aj preto, že Cirkev sa tam desaťročia správa práve ako MVO a zanedbáva misie! A 80% katolíkov žije v mestách v usporiadaných farnostiach. Okrem toho tam pôsobia tisíce kňazov z Kolumbie, Ekvádora, Brazílie a z USA. Teda prípadný nedostatok kňazov v odľahlých oblastiach možno riešiť.
Človek má teda dojem, že Amazónia má slúžiť ako kvázi pokusné laboratórium liberálno-modernistických katolíkov na Západe. Kladieme si otázku, či za novým úsmevom Cirkvi s „amazonskou tvárou“ sa neskrýva stará tvár nemeckej biskupskej konferencie.
Riešenie krízy Cirkvi v Nemecku, Rakúsku, Južnej Amerike a na celom svete je teoreticky oveľa jednoduchšie, v praxi však oveľa ťažšie, ako zrušenie celibátu a zavedenie kňazstva žien. Oveľa jednoduchšie, lebo spočíva proste v tom zostať verní Kristovmu povereniu a Tradícii Cirkvi a oveľa ťažšie, lebo vyžaduje od každého jedného katolíka prinášať osobné obete a odporovať omylom ducha doby.
Cirkev za 2000 rokov histórie odporovala mnohým útokom a musela prekonať veľa kríz a odklonov zo správnej cesty. Vždy sa však znova obnovila návratom k pravej náuke a bude to tak aj tento raz. My sme tí, ktorí teraz musia rozhodnúť, koľké mylné cesty ešte musí prekonať, koľko sa musí ešte zničiť predtým, než znova nájdeme cestu pravej náuky a Tradície.

Bývalá modelka: ‚Deti nám neberú naše sny!’

St. Louis, 18.1.2020 (kath.net/LifeNews/jg) 025 946 – „Deti nám neberú naše sny,“ povedala Leah Darrow, bývalá fotomodelka a účastníčka „America’s Next Top Model“ na videu.
Leah Darrow (foto), ktorá nedávno porodila piate dieťa, reagovala týmto postojom na výpoveď herečky Michelle Williamsovej. Tá v ďakovnom príhovore pri odovzdávaní „Golden Globe“ – Zlatého glóbusu – povedala, že vďačí svojmu úspechu možnosti potratu. Vyhlásila, že je vďačná, že žije v spoločnosti, kde táto možnosť existuje a vyzvala všetky ženy, aby vždy hlasovali za politikov, ktorí presadzujú legálne potraty!
„Toto je jedna z najhorších lží diabla, že chce ženám nahovoriť, že nie sú dosť odvážne alebo silné, aby robili to, k čomu ich Boh pozýva, keď privádzajú na svet život. Nový život je vždy dar,“ napísala Leah. Uviedla, že je užasnutá, že smie prijímať nový život a že smie žiť v plnosti život, ku ktorému ju Boh stvoril.
„Naša kultúra uvádza ženy vzhľadom na deti a materstvo na scestie,“ napísala v komentári k videu a vyzvala čitateľov, aby toto posolstvo šírili ďalej.

Kardinál Burke odporúča púte na prehĺbenie viery

Jeruzalem, 18.1.2020 (kath.net/lifesitenews/jg) 025 945 – „Púte nás privádzajú bližšie ku viere a tým nám prinášajú pravý pokoj. Aj Ježiš putoval každý rok do Jeruzalema.“ Povedal to kardinál Raymond Burke pre noviny La Nuova Bussola Quotidiana.
„Púť do Svätej zeme nás privádza ku koreňom viery, na miesta, kde Kristus hlásal svoju náuku, kde robil zázraky a ustanovil sviatosti, kde žil, zomrel a bol vzkriesený. Týmto spôsobom si hlbšie uvedomíme nielen jeho život na našej zemi, ale aj tajomstvo jeho trvalej prítomnosti na zemi. Naše srdce túži po tomto tajomstve, ale predovšetkým po pokoji a istote, ktoré vychádzajú zo stvorenia, ktoré pri hľadaní Boha prežívame vo forme pútnickej cesty.“
„Na počiatku viery stojí vždy vzťah s Kristom a našou poslušnosťou. Každý úd mystického Kristovho tela počínajúc pápežom, musí poslúchať Krista, Hlavu tohto tela,“ zdôraznil kardinál.

Kardinál Müller: Benedikt XVI. nemohol mlčať – vidí nebezpečie

Rím, 17.1.2020 (LifeSiteNews) 025 944 – Benedikt XVI. povedal, že nemohol mlčať v novej knihe, pretože vidí hlasy tých, ktorí chcú zrušiť kňazský celibát ako „veľké nebezpečie“ pre Cirkev. Uviedol to kardinál Gerhard L. Müller v nedávnom interview pre „Corriere della Sera“. Bývalý prefekt Kongregácie pre náuku viery dodal, že „zatiaľ čo niektorí vyvíjajú tlak na Františka“ je príspevok Benediktovej novej knihy s kardinálom Sarahom „pomocou pre pápeža“.
Kniha „Z hĺbky našich sŕdc“ má teologickú a ekleziastickú hodnotu a to väčšiu ako mnohých iných biskupov a teológov, ako povedal kardinál.
Kardinálov komentár sa poskytol novinám, no bol vydaný mimo ich edície z dôvodu jeho rozsahu. Kardinál však poskytol „LifeSiteNews“ plný text.
Kardinál Müller poukázal na sily v Cirkvi, ktoré už používajú Synodu o Amazónii na oslabenie katolíckeho kňazstva a povedal:
„Synoda diskutovala o možnosti vysviacky ženatých mužov, ale amazonskí biskupi predstavujú iba malú časť svetového episkopátu. Katolícke kňazstvo je ohrozené. Niektorí v Nemecku už hovoria – prečo nie aj inde? Ak zničíte princíp, tak všetko padá. Tento princíp je pravda katolíckeho kňazstva. My katolíci nie sme ako protestanti, ktorí vidia túto službu iba ako funkciu v cirkvi. Kňazi sú predstavitelia Ježiša Krista, Dobrého pastiera a Veľkňaza.“
Kardinála Müllera menoval pápež Benedikt za prefekta Kongregácie pre náuku viery v r. 2012 a je aj vydavateľom opera omnia Josepha Ratzingera. V júli 2017 pápež František nahradil 72-ročného preláta španielskym jezuitom a teológom – prefektom sa stal Luis Ladaria.
V interview kardinál Müller jasne povedal, že sa nebojí, že nová kniha spôsobí „zmätenie medzi magistériom Františka a emeritného pápeža“:
„My nemáme dvoch pápežov, je iba jeden pápež František. Hovoríme ‘emeritný pápež’ a je to iba zdvorilosť, no v skutočnosti je Benedikt XVI. emeritný biskup.“
Kardinál povedal, že tí, ktorí knihu vidia ako „istý druh“ jeho zasahovania, zabúdajú, že rímsky pápež je „princípom jednoty Cirkvi … všetci biskupi, aj emeritní, majú účasť na Magistériu Cirkvi – spoločne majú zodpovednosť za depositum fidei.“
Kardinál dodal, že sú výnimky – ženatí kňazi vo východných cirkvách aj u bývalých anglikánskych kňazov, no zdôraznil:
„To sú výnimky v mene najvyššej hodnoty jednoty Cirkvi. To neznamená, že môžeme teraz opustiť tento princíp.“ …
Na otázku ako vysvetľuje búrku sporov okolo novej knihy kardinála Saraha a Benedikta XVI., kardinál poukázal na „agresívny oportunizmus“ a povedal:
„Keď bol Ratzinger pápežom, mnohí ľudia ho prichádzali navštíviť a hlboko si ho ctili. Teraz ho nenavštevujú, nepočúvajú ho, dokonca dokážu hatiť a spomaľovať vydávanie jeho diel v taliančine. Oportunisti sú vždy najväčšími nepriateľmi dôveryhodnosti Cirkvi.“

Belgický arcibiskup vyzval spolubratov k podpore celibátu!

Belgicko, 17.1.2020 (LifeSiteNews) 025 943 – Bývalý prímas Belgicka, arcibiskup André Léonard vydal mocný apel (has issued a strong appeal) „spolubratom biskupom“ a požiadal ich, aby sa pridali k naliehavej prosbe emeritného pápeža a kardinála Saraha adresovanej pápežovi Františkovi, aby nevytváral „výnimky“ z princípu kňazského celibátu.
Emeritný arcibiskup Arcidiecézy Mechelen-Brusel vyjadril túto výzvu v otvorenom liste 17. januára, ktorý uverejnil francúzsky katolícky dvojmesačník L’Homme nouveau. Argumentoval, že ani on, ani pápež Benedikt neporušujú, ani nezanedbávajú povinnosť diskrétnosti, keď vyjadrujú „teologické a pastoračné presvedčenia“.
Arcibiskup Léonard nehovorí iba o kňazskom celibáte, ktorý je v stávke z hľadiska budúcej apoštolskej exhortácie, ktorú František čoskoro vydá k Synode biskupov o Amazonii. Synod. Arcibiskup uvádza aj väčší počet „nejednoznačností“ týkajúcich sa aktov, písomností a vyhlásení súčasného pápeža od možnosti dovoliť znovu zosobášeným rozvedeným dostať rozhrešenie a pristupovať k svätému prijímaniu až po vyhlásenie z Abu Dhabi, že Boh „chcel rôznosť náboženstiev“ a píše: „Nestačí ústne skorigovať nejednoznačnosť týchto formulácií.“
S ľútosťou sa vyjadruje aj o ďalších „nejednoznačnostiach“ ako je „forma uctievania“ pachamamy na Synode o Amazonii, s nádejou, že František v exhortácii „rozptýli“ tieto rozpory.
Arcibiskup vyjadril plnú podporu kardinálovi Sarahovi a Benediktovi XVI. a vyjadril nádej, že tak urobia aj iní biskupi. Uviedol aj iný príklad, ktorým urobil paralelu medzi ich naliehavou prosbou a formuláciou „dubií“ štyroch kardinálov vzhľadom na Amoris Laetitia a jej „nejednoznačné aspekty“.
Arcibiskup Léonard dúfa, že vyvolá širšie hnutie úctivej interpelácie pápežovi v nádeji, že sa zabráni každej liberalizácii celibátu kňazov v Katolíckej cirkvi.

Kardinál Sarah: S Benediktom nemám nedorozumenia

„Zo stretnutia s Benediktom XVI. som sa vrátil veľmi šťastný, plný pokoja a odvahy.“

Vatikán, 17.1.2020 (LifeSiteNews) 025 942 – V troch tvítoch sa kardinál Robert Sarah pokúsil urovnať raz pre vždy kontroverziu okolo svojho spoluautorstva s emeritným pápežom Benediktom XVI. na knihe o kňazskom celibáte. Niektorí obvinili kardinála Saraha, že manipuloval Benedikta XVI. pri knihe De Profondeurs de nos cœurs a vyhlásili, že meno emeritného pápeža nepatrí na obálku.
Vatikánsky žurnalista Antonio Socci na sociálnych médiách informoval, že pápež je rozhnevaný zapojením sa Benedikta do knihy: „Vo Vatikáne nastal koniec sveta, pretože Bergoglio bol veľmi rozhnevaný,“ napísal Socci.
V tvítoch vo francúzštine sa kardinál Sarah pokúsil vyhasiť tento oheň a uviedol:
„Kvôli neustálym argumentom, tých čo proti knihe protestujú a záludným kontroverziám, ktoré sa nezastavili od počiatku týždňa vzhľadom na knihu Z hĺbky našich sŕdc som sa dnes večer stretol s emeritným pápežom Benediktom XVI.
Z tohto nádherného stretnutia s ním som sa vrátil veľmi šťastný, plný pokoja a odvahy.“

Čínsky biskup spí na ulici po vyhnaní z domova

Čína, Luojiang, 17.1.2020 (LifeSiteNews) 025 941 – Čínsky katolícky biskup Mons. Vincenzo Guo Xijin (61) je bezdomovec po tom, čo ho aj s jeho kňazmi súdne vypovedali z jeho rezidencie v Luojiangu. Biskup teraz spí na prahu svojho sídla. Informovala o tom agentúra Asia News vo štvrtok. Čínske orgány uviedli ako dôvod, že v budove sú údajne porušené protipožiarne predpisy.
V skutočnosti je to trest za to, že biskup Guo a jeho kňazi sa odmietli pripojiť do „nezávislej“ katolíckej cirkvi a je to súčasť ráznych zásahov v Diecéze Mindong v provincii Fujian, ktorá sa stala „pilotným projektom“ na zavádzanie tajnej dohody Číny s Vatikánom, ako napísal Asia News.
Pod dohľadom kardinála Pietra Parolina umožňuje táto dohoda vláde čínskeho prezidenta Xi Jinpinga menovať biskupov a dláždi cestu zjednoteniu štátneho vlasteneckého združenia katolíkov (CPCA), ktoré komunisti založili v 50. rokoch, s tajnou podzemnou cirkvou. Tá je verná Svätému stolcu a pápežovi napriek zabíjaniu, väzneniu a inému prenasledovaniu jej členov.
Hongkonský kardinál Joseph Zen odsúdil túto dohodu ako „neuveriteľnú zradu“. Kongres USA spája dohodu s intenzívnym prenasledovaním kresťanov, aké nebolo v Číne od kultúrnej revolúcie!
Prezident Xi urobil členstvo v „nezávislej cirkvi“ podmienkou pre katolíkov, aby mohli žiť v Číne a to je pre tajnú cirkev neprijateľné, pretože komunistická strana myslí touto „nezávislosťou“ aj odlúčenie od Svätého stolca a všeobecnej Cirkvi, ako píše Asia News.
Vatikán požiadal tajného biskupa Gua v r. 2018, aby odstúpil v prospech biskupa Vincenza Zhan Silu, jedného zo siedmych exkomunikovaných biskupov, ktorým však pápež František umožnil návrat do Cirkvi ako súčasť dohody. Biskupovi Guovi povedali, že pápež sám žiada „túto obetu kvôli všeobecnej situácii v čínskej cirkvi“.
Biskup Guo súhlasil s odstúpením, no on ani jeho kňazi nikdy nepodpísali členstvo v „nezávislej cirkvi“. Štátne orgány celé mesiace vyvíjali tlak a hrozili kňazom, aby dosiahli ich podpisy. No verní kňazi hovoria, že členstvo vo vládnej cirkvi „je iba začiatok väčšieho prenasledovania a kontroly“, ktoré ich majú urobiť „straníckymi úradníkmi“, ktorí budú súhlasiť s tým, že nebudú evanjelizovať deti a mládež.

Kardinála Schönborna nahradí arcibiskup Lackner

Viedeň, 17.1.2020 (kath.net) 025 940 – Viedenský kardinál Christoph Schönborn sa v marci vzdá predsedníctva konferencie biskupov Rakúska. Informuje o tom agentúra APA. Jeho nástupcom sa má stať salzburský arcibiskup Franz Lackner. V cirkevných kruhoch sa ráta s tým, že odstúpenie Schönborna ako viedenského arcibiskupa Rím prijme „nunc pro tunc“, teda „teraz na neskôr“. Mohol by zostať v úrade podľa APA ešte jeden až dva roky. Kardinál Schönborn si želá, aby to bolo časovo prehľadné trvanie. Hľadanie jeho nástupcu sa už začalo.

Ze svědectví, které vydal Mons. C. M. Viganò

Lumen de lumine , 17.1.2020 025 939

Nadešel čas, aby vyšla najevo role Mons. Gänsweina od počátku pontifikátu Benedikta XVI. Gänswein filtroval všechny informace, které dostával Benedikt XVI. od počátku jeho pontifikátu. Osoboval si právo rozhodovat o tom, co je vhodné, aby mu bylo doručeno, a co ne.
Mohu dosvědčit, že když mě papež Benedikt pozval na audienci 4. dubna 2011, několik dní poté, co jsem mu poslal první dopis (byl pak zneužit a publikován v průběhu Vatileaks), řekl jsem papeži: »Nebudu Vám vyprávět o situaci korupce ve vedení „Ville Pontificie“, protože se domnívám, že máte v tomto směru dostatek poznatků, které jsem předal Vašemu sekretariátu pro Vás vzhledem k této audienci«.
Svatý otec se vší prostotou a nevinností a bez projevu překvapení mi řekl: »Neviděl jsem vůbec nic«.
Dosvědčuji navíc jiný fakt, který ukazuje, jak Mons. Gänswein kontroloval informace pro Sv. otce a podmiňoval svobodu jeho osobního jednání. Při příležitosti kanonizace Marianny Cope a Kateri Tekakwitha, když jsem písemně žádal tehdejšího prefekta Papežského domu Mons. Jamese Harweye, abych směl být přijat na audienci u papeže a neobdržel jsem žádnou odpověď, obrátil jsem se 23. října 2012 na samotného prefekta s otázkou, jak to, že jsem neobdržel žádnou odpověď na svoji žádost. Vzpomínám si dokonale na okolnosti, když mi sám Mons. Harvey doporučil, abych se pozítří zúčastnil generální audience s ostatními přítomnými biskupy. Mons Harvey mi odpověděl těmito slovy: »Gänswein mi řekl: Mons. Viganò je poslední osoba, která se smí přiblížit k papeži Benediktovi«.
Pak dodal, že na počátku pontifikátu Benedikt XVI. mu ukázal prstem na Gänsweina a zvolal: »Gestapo! Gestapo!«
Takovéto bezohledné jednání se projevilo ihned na počátku pontifikátu také v rozhodnosti, s jakou se Gänsweinovi podařilo odstranit vzácnou asistentku sekretariátu Ingrid Stampovou, kterou tehdy měl kardinál Ratzinger po boku po celá desetiletí od úmrtí své sestry Marie Ratzingerové.
Je dále známo, jak papež Benedikt, aby se vyhnul této totální kontrole ze strany Mons. Gänsweina, obracel se často na svého dřívějšího sektáře Mons. Josefa Clemense a zval na rodinná setkání také Ingrid Stampovou.
Činím toto prohlášení v důsledku toho, že jsem v těchto hodinách zjistil, že Gänswein v rozporu se samotným papežem Benediktem prohlásil Agentuře Ansa něco, co je v rozporu s tím, co napsal sám papež Benedikt ve výměně dopisů s kardinálem Sarahem: jedná se o křiklavou, ne-li pomlouvačnou insinuaci ve vztahu k Jeho Eminenci kardinálu Sarahovi, kterou on sám rozhodně popřel.

Stilum Curiae, Marco Tosatti

* * * * * * *

K DUCHU SVÄTÉMU: Pane, zošli svojho Ducha a obnovíš tvárnosť zeme! Pane, obnov svoje prvé Turíce. Ježišu, udeľ všetkým milovaným kňazom dar rozlišovania duchov, obdaruj ich všetkými svojimi darmi, rozmnož ich lásku, urob z nich neohrozených apoštolov a pravých svätých medzi ľuďmi.
Duchu Svätý, Bože lásky, príď ako mocný vietor do našich katedrál, do večeradiel, do najbohatších domov práve tak, ako do najpokornejších príbytkov. Naplň celú Zem svojím svetlom, svojou útechou a svojou láskou! … Príď a povzbuď ľudí v tejto dobe takej plnej úzkostí, osvetli neistú budúcnosť mnohých, upevni tých, ktorí ešte váhajú na Božích cestách.
Duchu svetla, rozptýľ všetky temnoty zeme, uveď blúdiace ovce do Božieho ovčinca, pretrhni oblaky prikrývajúce tvoje tajomné svetlo. … Naplň všetky srdcia svojimi premnohými a vzácnymi darmi, ó božský plod obety Kalvárie, … (Krátené: Marthe Robinová, Turíce 26. mája.1939)

K FATIMSKEJ PANNE MÁRII:
Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, s hlbokou úctou sa ti klaniame, Obetujeme ti najsvätejšie Telo, krv, dušu a božstvo nášho Pána Ježiša Krista, prítomného vo svätostánku. Pre jeho nekonečné zásluhy ťa prosíme, odpusť nám všetky hriechy. A nielen nám, ale aj všetkým našim priateľom i nepriateľom.
Pokorne ťa prosíme, odpusť nám všetky urážky, ktorých sa ti denne od nás dostáva. Odpusť nám aj tie, ktorými sme urazili Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, ktoré ťa tak veľmi miluje.
Jej prostredníctvom ti obetujeme naše modlitby, obety a všetky dobré skutky ako náhradu za neprávosti, spáchané proti jej Nepoškvrnenému Srdcu.
Obetujeme ich tiež za našu mládež, jej rodičov a vychovávateľov. Prijmi ich aj za obrátenie hriešnikov, pohanov a našich bratov žijúcich v blude.
Vrúcne ťa prosíme, daj nám svätých kňazov, biskupov a apoštolov. Zveľaďuj a chráň svoje dielo, aby sme jednotne a horlivo pracovali za rozšírení Božieho kráľovstva na zemi. Nech sa vždy stane tvoja svätá vôľa.
Odovzdávame sa ti, obetujeme a zasväcujeme v spojení s Nepoškvrneným Srdcom Panny Márie.
Dopraj nám všetky milosti. Daj, aby sme ťa lepšie poznali a z lásky ti slúžili. Zmiluj sa nad dušami v očistci.
Nakoniec ti vrúcne ďakujeme, za všetko, čím si obdaril našu dušu a naše telo.
Nepoškvrnené Srdce Panny Márie, buď nám spásou. Kráľovná presvätého ruženca, oroduj za nás. Amen.
(S povolením cirk. vrchnosti Nitra č.1285/46)

Sv. MICHAL ARCHANJEL,
bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen. Sláva Otcu …

SLÁVNE KNIEŽA NEBESKÝCH VOJSK, svätý Michal archanjel,
chráň nás v boji a hroznom zápase, ktorý vedieme proti kniežatstvám a mocnostiam, proti vládcom tohto temného sveta a proti zlým duchom.
Príď na pomoc ľuďom, ktorých všemohúci Boh stvoril nesmrteľných na svoj obraz a podobu a ktorých draho vykúpil z moci satana.
Bojuj dnes Pánov boj s légiami svätých anjelov, tak ako si kedysi bojoval proti Luciferovi, vodcovi pyšných duchov a všetkých odbojných anjelov, ktorí boli proti tebe bezmocní a už nebolo pre nich miesta v nebi.
Učiň, aby anjel odpadlík, ktorý sa zmenil na anjela temnosti, a ešte sa stále plazí po zemi, aby nás zničil, bol zvrhnutý do priepasti spolu so svojimi nasledovníkmi. Dnes tento prvý nepriateľ ľudstva a vrah od počiatku znova nadobudol sebadôveru. Prestrojený za anjela sveta chodí so zástupmi skazených duchov, napáda zem a vyhladzuje meno Boha a Krista, plieni, zabíja a posiela do večnej záhuby duše, ktorým bola určená koruna večného života.
Tento skazený had je ako nečistý prúd, ktorý vlieva do ľudí so zvrátenou mysľou a spustnutým srdcom jed svojej zloby, ducha klamstva, bezbožnosti a rúhania a smrteľný dych nečistoty, neresti a ohavnosti. Títo prefíkaní nepriatelia ľudstva zaplavujú blenom a palinou Cirkev, nepoškvrnenú Baránkovu nevestu, a dotýkajú sa jej posvätných pokladov.
Ponáhľaj sa, nepremožiteľné knieža, na pomoc Božiemu ľudu proti vpádom zatratených duchov a dožič mu víťazstvo. Amen.

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista. Amen.

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *