Mesto Trnava

Fínske súčasné umenie predstavia v Synagóge

Výstava Entrotopia 2.0 predstaví v rámci medzinárodného umeleckého projektu tvorbu šestice súčasných fínskych výtvarníkov. Diela vystavené v Synagóge – Centre súčasného umenia budú zastupovať tvorbu v oblasti maľby, priestorových inštalácií, objektov, sound artu, bio-artu a ich vzájomných prepojení. Vernisáž výstavy sa bude konať 6. februára 2020 o 18.00 h. Výstava potrvá do 22. marca 2020 a počas jej trvania sa diváci budú môcť zúčastniť aj komentovanej prehliadky, ktorá sa uskutoční dňa 27. februára 2020 so začiatkom o 17.00 hod.

Výstava je zavŕšením približne dvojročnej medzinárodnej spolupráce medzi občianskym združením Publikum.sk z Trnavy a Helsinskou asociáciou umelcov. Združenia zastupovali v prípravách dvaja kurátori, ktorí sa postarali o výber dovedna dvanástich vizuálnych umelcov z oboch krajín a zadali tému pre tento výmenný projekt.


Ako prví sa v rámci spolupráce v auguste 2019 v Helsinkách predstavili šiesti slovenskí umelci pod vedením fínskeho kurátora Ville Laaksonena. Medzi nimi bola aj trnavská fotografka Ema Lančaričová. Po šiestich mesiacoch do Trnavy prichádza fínska šestica profesionálnych umelcov pod kurátotským dohľadom Dominiky Chrzanovej.

Názov výstavy Entrotopia 2.0 je zároveň aj jej témou a spája v sebe zdanlivo tri odlišné pojmy: utópiu, ako predstavu dokonalého usporiadania spoločnosti, v ktorej by sme chceli žiť, dystopiu, čiže jej presný opak a smerovanie k zániku a napokon entropiu, fyzikálnu veličinu, ktorá súvisí primárne so zákonom termodynamiky, no rovnako sa ňou „meria“ neusporiadanosť či náhodnosť systému vo vesmíre. Prenesene teda v projekte ide o transformovanie našich predstáv o svete do fyzickej podoby a nachádzanie útechy v chaose a globálnom dystopickom stave spoločnosti, ktorému v súčasnosti čelíme.

Vybraní umelci sa radia do kategórie mladšej a strednej generácie a vo svojej tvorbe sa orientujú na problém vlastnej i kolektívnej identity a pamäte. Hlavnými témami výstavy sú najmä súčasný stav spoločnosti, globálne a geopolitické dianie, no rovnako ponáranie sa do hlbín našej podstaty a pôvodu ľudstva. Zjednodušene by sa dalo povedať, že na výstave sa stretáva história s prítomnosťou a striedajú sa tu obrazy našich túžob a rovnako obáv z budúcnosti.

Entrotopia 2.0 je súčasťou programu kultúrneho centra Malý Berlín, ktoré je prevádzkované združením Publikum.sk. Podujatia kultúrneho centra z verejných zdrojov v rámci projektu Malý Berlín 2020 podporil Fond na podporu umenia. Spoluorganizátorom výstavy je Galéria Jána Koniarka v Trnave. Podujatie vzniklo aj s podporou Mesta Trnavy.


Zoznam vystavujúcich autorov:

Laura Beloff (*1964)
Teemu Korpela (*1980)
Pia Männikko (*1971)
Mari Mäkiö (*1982)
Ville Mäkikoskela (*1975)




 

24.1.2020 13:10

Komentárov: 0