AppleSpravodajstvo

Apple reaguje na zámer harmonizácie nabíjacích konektorov. Vraj by takéto opatrenie išlo proti spotrebiteľom

Apple reaguje na iniciatíve Európskej komisie, ktorá uvažuje o harmonizácií nabíjacích konektorov pre smartfóny.

Presne dva týždne dozadu sme Vám priniesli správy o tom, že Európska komisia zvažuje povinné zavedenie rovnakého štandardu nabíjacích konektorov v prípade mobilných zariadení. Najväčším „hriešnikom“ z pohľadu Európskej komisie je bezpochyby spoločnosť Apple, ktorá využíva Lightning výstup, namiesto rozšírenejšieho riešenia v podobe USB Type – C (resp. Micro-USB výstupu, ktorý sa pomaly, ale isto vytráca v prospech USB Type – C).

„Vzhľadom na neuspokojivý pokrok v tomto dobrovoľnom prístupe Komisia čoskoro začne štúdiu hodnotenia vplyvu s cieľom zhodnotiť náklady a prínosy rôznych ďalších možností,…“ povedala šéfka Európskej komisie pre hospodársku súťaž a vnútorný trh ešte v roku 2018, kedy sa začala táto téma vo zvýšenej miere diskutovať aj smerom k  verejnosti.

Spoločnosť Apple nezostala dlho bez reakcie a v týchto dňoch vydala k tejto problematike stanovisko, ktoré si môžete prečítať nižšie. Na tému upozornil portál mspoweruser.com.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

„Apple je zástancom inovácie a hlboko stojí za záujmami zákazníkov. Veríme, že regulácie, ktoré nútia ku konformite naprieč typmi konektorov vstavaných vo všetkých smartfónoch potláčajú inovácie viac, ako ich podporujú, čím by došlo k poškodeniu zákazníkov v Európe, ako aj ekonomike ako celku.

Viac ako miliarda zariadení bola dodaná s konektorom Lightning  v rámci ekosystému príslušenstiev a zariadení, ktoré ho využívajú. Právne predpisy by mali priamy negatívny dopad na stovky miliónov aktívnych zariadení a príslušenstvo, ktoré využívajú európski zákazníci a nehovor viac o globálnych zákazníkoch, čím by sa vytvoril bezprecedentný objem elektronického odpadu a rástlo by nepohodlie používateľov.

Neveríme, že existuje dôvod na reguláciu, pretože priemysel už prechádza na používanie USB typu C cez konektor alebo cez zostavu káblov. Zahŕňajúc napájací adaptér Apple-C spoločnosti Apple, ktorý je kompatibilný so všetkými zariadeniami iPhone a iPad. Tento prístup je pre spotrebiteľov dostupnejší a pohodlnejší, umožňuje nabíjanie širokej škály prenosných elektronických výrobkov, nabáda ľudí k opätovnému použitiu nabíjačky a umožňuje inováciu.

Pred rokom 2009 Komisia zvážila poverenie, aby všetky smartfóny používali iba konektory USB Micro-B, čo by obmedzilo postup na Lightning a USB Type-C. Namiesto toho Komisia zaviedla dobrovoľný prístup založený na odvetvových štandardoch, v rámci ktorého došlo k posunu trhu z 30 nabíjačiek na 3, čoskoro na dva – Lightning a USB-C, čo dokazuje, že tento prístup funguje.

Dúfame, že Komisia bude aj naďalej hľadať riešenie, ktoré neobmedzuje schopnosť tohto odvetvia inovovať a prinášať zákazníkom nové vzrušujúce technológie.“

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close