Bude 14-ročná Huma prvou obeťou nútenej konverzie, ktorá dostane možnosť svedčiť na súde?

Bude 14-ročná Huma prvou obeťou nútenej konverzie, ktorá dostane možnosť svedčiť na súde?
Vďaka prípadu mladej katolíčky Humy Younus môže v Pakistane nastať historický pokrok v posudzovaní únosov a nútených konverzií mladých kresťanských dievčat na islam. Len v jednej zo štyroch provincií Pakistanu sa takýchto prípadov vyskytne aj 700 ročne.

ACN Slovensko

Dvaja sudcovia Najvyššieho súdu v provincii Sindh Muhammad Iqbal Kalhoro a Irshad Ali Shah nariadili, aby Huma Younus vypovedala na najbližšom pojednávaní, ktoré sa má uskutočniť 3. februára 2020. Informácie o tom nadácii ACN poskytol Tabassum Yousaf, právnik zastupujúci 14-ročné dievča v súdnom procese.

Ak sa vypočúvanie naozaj uskutoční, bude to vôbec prvýkrát v histórii krajiny, kedy obeť nútenej konverzie dostane možnosť svedčiť na súde. Nádej je o to silnejšia, že prípad Humy, unesenej 10. októbra 2019, už zaznamenal dve dôležité prvenstvá: ide o prvý prípad nútenej konverzie a núteného manželstva, ktorý sa dostal pred pakistanský Najvyšší súd, a zároveň je to prvýkrát, čo bol na tomto súde aplikovaný zákon zakazujúci detské manželstvá.

Napriek tomu, že uvedený zákon platí v provincii Sindh už od roku 2014, ešte nikdy nebol aplikovaný na konkrétny prípad. „Až doposiaľ žiadna rodina neuspela v svojom úsilí o spravodlivosť,“ hovorí Yousaf, „pretože kresťania sú tu chudobní, málo vzdelaní, a teda si nemôžu dovoliť platiť za právnu pomoc.“

 

Dostať 14-ročnú Humu domov, späť k jej rodičom, nebude jednoduché, a to najmä kvôli skorumpovanej polícii a tichej zhovievavosti, ktorú prejavuje voči únoscom. Právnik dievčaťa vysvetľuje: „Dnes ráno na súde Akhtar Hussain, policajt zodpovedný za vyšetrovanie, vypovedal, že 9. januára priviedli Humu na súd prvého stupňa, aby podpísala vyhlásenie o tom, že je dospelá. Ani ja, ani jej rodičia sme o tom neboli informovaní. Takéto postupy by sa pritom nemali uskutočňovať v našej neprítomnosti. Je absolútne jasné, že polícia napomáha Huminmu únoscovi.“

Ak Abdul Jabbar, moslim, ktorý Humu uniesol, bude naďalej tvrdiť, že dievča je dospelé, rodičia môžu súdu predložiť dva dokumenty, ktoré jednoznačne dokladujú jej neplnoletosť. Jedným z nich je vyhlásenie školy, do ktorej chodila, a druhým krstný list vydaný Katolíckou farnosťou sv. Jakuba v Karáči. Oba dokumenty jasne uvádzajú, že Huma sa narodila 22. mája 2005.

 

V očakávaní vytýčeného súdneho pojednávania prosia rodičia dievčaťa o pomoc aj prostredníctvom nadácie ACN. Ich odkaz je jednoznačný:

„Apelujeme na medzinárodnú komunitu a dôležité medzinárodné médiá! Apelujeme na vás všetkých, aby ste sa nahlas vyslovili za Huminu ochranu! Naša dcéra má len 14 rokov. Ak by ste mali 14-ročnú dcéru, ktorá by si prechádzala takýmito vecami, čo by ste robili? Ako veľmi by ste trpeli? Prosíme, premýšľajte o našom dieťati, akoby bolo vašou vlastnou dcérou! Prosíme, pomôžte nám!“

 

Zdieľajte tento článok so svojimi známymi, aby sa prípad 14-ročnej Humi skončil šťastne. Spomeňte si na celú Huminu rodinu aj vo svojich modlitbách. Ďakujeme!

Slovensko+

Najnovší podcast+

Invalid Date

0:00