Na Slovensku zadržali vlani takmer dve tisíc falošných eurobankoviek

24.01.2020 (10:45)

Najviac falzifikátov sa objavilo v druhom polroku, a to niečo cez 1,3 tisíca.

V minulom roku bolo na Slovensku zadržaných takmer dve tisíc falošných eurových bankoviek. V medziročnom porovnaní počet zadržaných falzifikátov stúpol o 33,7 %. Ako ďalej informovala Národná banka Slovenska (NBS), väčšina falzifikátov bola zadržaná v obehu.

Najviac falzifikátov sa objavilo v druhom polroku, a to niečo cez 1,3 tisíca. Najväčší podiel falzifikátov, a to cez 42 %, tvorili bankovky nominálnej hodnoty 50 eur. "Kvalita zadržaných falzifikátov je prevažne dobrá. Dajú sa však aj napriek tomu odhaliť aj bez použitia technických pomôcok, ak sa prijímaniu peňazí venuje dostatočná pozornosť," informuje centrálna banka.

Okrem bankoviek sa falšujú aj mince. Vlani bolo na Slovensku zadržaných 1 393 falošných eurových mincí. V medziročnom porovnaní je to nárast o 11,5 %. Väčšinový podiel tvorili falzifikáty mincí v nominálnej hodnote dve eurá. Všetky boli zadržané v obehu. "Sú to väčšinou falzifikáty s dobrou a veľmi dobrou technickou úrovňou vyhotovenia. Preto je pre verejnosť pomerne náročné odhaliť falzifikát, najmä ak sa prijímaným minciam nevenuje dostatočná pozornosť," uviedla Národná banka Slovenska.
 
Zdroj: SITA, Foto: redakcia