Denník N

High 5ive: Ďakujeme za darček, pán Lynch!

Záber z filmu What Did Jack Do? Foto - Netflix
Záber z filmu What Did Jack Do? Foto – Netflix

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Jeho filmová spoločnosť sa volá Absurda a už to dosť napovie. Kto pozerá diela režiséra Davida Lyncha, nečaká jasný príbeh, príčetné postavy a pohodovú atmosféru. Platí to aj o jeho aktuálnom počine. Krátky film What Did Jack Do? sa tento týždeň objavil na Netflixe.

Sám autor v role detektíva spovedá podozrivú opicu. Čiernobiela ťaživá nálada pripomína estetiku jeho raného filmu Eraserhead. Debata dvoch postáv miestami dáva zmysel, inak sa nesie v náznakovom absurdne. Dôjde aj na opičí popevok. Podľa tituliek dielo vzniklo už pred štyrmi rokmi, teda v „roku opice“. Môžete dešifrovať. Kto má rád lynchovský fíling, príde si na svoje.

Krátka snímka sa objavila v deň režisérových narodenín. Je jasné, že takto obdaroval hlavne svojich fanúšikov. Tí už špekulujú o tom, že jeho prítomnosť na Netflixe môže znamenať, že firma asi má s Lynchom aj ďalšie väčšie plány. Pre tých, ktorých toto všetko nezaujíma, pripomeňme aspoň Lynchovu legendárnu hlášku o product placemente vo filmoch.

*

Stáva sa dobrým zvykom, že o živote v meste nerozhodujú len úradníci, ale zapájajú sa aj ľudia, ktorí v ňom žijú. Byť spojivom medzi obyvateľmi a mestom sa snažia organizácie ako Institut plánování a rozvoje v Prahe či tvoriaci sa Metropolitný inštitút Bratislavy. Ten pražský práve vydal knihu Ke stolu!, ktorá v rozhovoroch skúma, ako zlepšiť život v „stovežatej“.

Editorka Pavla Melková sa rozprávala s osemnástimi osobnosťami z rôznych profesií. Oslovení si vybrali jednu tému, ktorú považujú pri rozvoji mesta za dôležitú. Odpovedali ekonóm Tomáš Sedláček, umelec Krištof Kintera, psychiater Radkin Honzák, či teoretička architektúry Jana Tichá. V ich názoroch cítiť prieniky, ktoré nemusia ostať len na papieri knihy. Aj takto sa tvorí budúcnosť mesta.

*

Kedy ste si naposledy vybavovali preukaz do knižnice? Teraz to môžete dohnať. Vznikla totiž internetová Radiohead Public Library a slávna skupina používateľom ponúka aj preukaz. Môj má číslo 820994. V knižnici síce nenájdete primárne knihy, ale zato

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie