TASR/Roman Hanc
StoryEditor

Keď nás okrádajú o dane aj budúcnosť našich detí

23.01.2020, 23:00
Naším hlavným problémom nie sú menšiny alebo ekonomickí migranti.

Vždy, keď bývalý premiér začne brúsiť svoju xenofóbnu rétoriku a vyvolávať v ľuďoch pocit strachu a nenávisti k migrantom a menšinám, bude mu vhodné pripomenúť, čo dopustili nominanti jeho strany na strednej škole v Sečovciach. Dovolili bezbreho kradnúť peniaze určené práve na vzdelávanie detí z marginalizovaných skupín. Ak už nie za ich aktívnej spolupráce, tak minimálne za ich tichej podpory tolerovali, aby sme boli v Sečovciach okradnutí dvakrát – o naše dane a o budúcnosť našich detí. Nepriamo to potvrdili aj výsledky vyšetrovania polície. Kvôli tomu, čo sa dialo v Sečovciach, boli tento týždeň zadržaní a obvinení štyria ľudia, medzi ktorých patril aj predchádzajúci šéf odboru školstva v Košickom samosprávnom kraji z čias vedenia strany Smer.


Elokované pracovisko v Sečovciach, ktoré je súčasťou Spojenej školy v Dobšinej, platilo za štvorcový meter 350 eur, pričom podobné zariadenie v Bidovciach 36 eur. Samosprávny kraj kvôli tomu prišiel približne o 4,5 milióna eur. Ak by sme tento biznis nezastavili, celková výška škody mohla presiahnuť 12 miliónov eur. Pritom nič nebránilo predchádzajúcemu vedeniu postupovať tak ako my. Už 5. decembra 2017, teda deň potom, čo som sa ujal funkcie, sme začali s finančnou kontrolou, ktorá potvrdila naše podozrenia z nehospodárneho nakladania s verejnými prostriedkami. Krátko nato, ako sme mali v rukách jej čiastkové výsledky, sme odvolali riaditeľku školy, ktorá je jednou z obvinených. Prestali sme platiť astronomické nájomné a žiakov elokovaného pracoviska sme presťahovali do iných priestorov, za ktoré platí kraj o 870-tisíc eur ročne menej. Zároveň sme podali žalobu na vydanie bezdôvodného obohatenia voči spoločnosti, ktorá inkasovala od školy nájom, a spolupracovali s orgánmi činnými v trestnom konaní.


Zaujímalo by ma, prečo takto nepostupovalo predchádzajúce vedenie župy, keď Útvar hlavného kontrolóra Úradu KSK kontroloval v Sečovciach sporné faktúry už v roku 2016. Bola za tým benevolencia alebo zámer hlavného kontrolóra, ktorý má len pozastavené členstvo v strane Smer? Zámer priživovať sa na jednom z najväčších problémov Slovenska a najmä košickej župy, ktorým je vzdelávanie detí z marginalizovaných skupín? Som presvedčený, že takýchto prípadov, ako je v Sečovciach, nájdeme na Slovensku viac. Preto každému bojovníkovi za našu bezpečnosť odkazujem: naším hlavným problémom nie sú menšiny alebo ekonomickí migranti. Ale zlodeji, ktorí sa s tichou podporou politikov neštítili okrádať nás o hocičo. Aj o budúcnosť našich detí.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-23 12:50:08 - Feat.: - Title: Na príchod Volva treba milióny eur zo štátnej kasy, tvrdí predseda Košického kraja. Samospráva hľadá financie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 15:27